Licitatia privind desemnarea constructorului depozitului judetean de deseuri, organizata de Consiliul Judetean (CJ) in mandatul lui Mihai Tabuleac, a ajuns pe masa procurorilor DNA. Surse neoficiale din cadrul CJ au confirmat declansarea unei anchete, dupa ce cazul a fost si in atentia Departamentului pentru Lupta Antifrauda.
La licitatia desfasurata anul trecut, in cadrul proiectului Managementul Deseurilor Publice, au fost depuse sase oferte, iar castigatoare a fost declarata cea mai scumpa, in conditiile in care criteriul economic era cel mai important. Acest lucru, dar si caietul de sarcini, au ridicat suspiciuni.
Dupa prima evaluare, trei oferte au fost respinse ca neindeplinind conditiile din caietul de sarcini, ramanand in competitie alte trei. In urma acestor operatiuni s-au calificat firmele Hidroconstructia in asociere cu Electroalfa International si Argif Proiect, care, desi au avut cel mai mare pret, respectiv 48 de milioane de lei fara TVA, au primit un punctaj apropiat de maxim, adica 92,29, evaluatorii considerand ca oferta este superioara tehnic.
A doua oferta, de 41,8 milioane lei, facuta de asocierea dintre Magenta Grupo Empresarial, Victor Construct si Global Service Proiect, a primit 83,3 puncte.
Ultima oferta calificata in faza finala a evaluarii a fost cea a firmei Heilt Umwelttecmik Gmbh Chemmitz din Germania, care si-a oferit serviciile contra sumei de 43,6 milioane lei si a fost punctata cu 70 de puncte.
Rezultate contestate
Asocierea de firme Iridex Group Constructii, Iridex Group Constructii Import Export si Aquaproiect, care a venit cu o oferta de 38,3 milioane lei, respinsa din prima faza a evaluarii pentru ca nu ar fi indeplinit conditiile tehnice, a contestat licitatia pe motiv ca autoritatile nu au solicitat detalii cu privire la partea tehnica, iar firmele indeplineau toate cerintele. Dupa admiterea contestatiei, CJ a reevaluat oferta, insa a respins-o din nou.
Oferta a fost respinsa pentru lipsa unei experiente anterioare, desi a avut lucrari anterioare, dar intr-o asociere in care a avut 49% din lucrari si nu peste 50%", se arata in explicatia comisiei de evaluare. Un alt motiv invocat a fost lipsa experientei managerului de proiect.
Firmele au propus o persoana care lucrase la trei proiecte de anvergura, insa autoritatile au spus ca nu se poate deduce o experienta de minim trei ani. De asemenea, s-au invocat neconformitati la partea de service si garantie a utilajelor.
O a doua contestatie a fost depusa de asocierea Magenta Grupo Empresarial, Victor Construct si Global Service Proiect, aceasta invocand ca autoritatile nu au tinut cont de procentul de 60% al criteriului financiar si de 40% al celui tehnic. In cele din urma contestatia a fost retrasa de firme.
Proiect de 143 de milioane de lei
Contractul de executie a fost semnat in iulie 2011, iar lucrarile incepute dupa jumatate de an ar trebui finalizate in primavara 2013. Noul depozit de la Stauceni va avea o suprafata de 20 de hectare, din care 12 construibile.
Proiectul mai prevede si construirea a 797 de platforme de colectare a deseurilor, doua statii de transfer la Saveni si Stefanesti si doua centre civice in cadrul statiilor de transfer existente la Dorohoi si Flamanzi.
Au fost achizitionate 7.397 de containere din metal si plastic, precum si 23.960 de unitati de compostare individuala, 18 autogunoiere, cinci autospeciale de transport containere si doua autocamioane. Pentru zona Dorohoi vor fi distribuite opt vehicule, patru vor merge la Saveni, trei la Stefanesti, sase la Botosani si patru la Flamanzi. Intreg proiectul valoreaza 143 de milioane lei si are o durata de implementare de trei ani.
Uniunea Europeana asigura 98% din bani, iar judetul cheltuielile neeligibile in valoare de 11 milioane lei. Proiectul a primit o corectie financiara de 10% de la Ministerul Dezvoltarii Regionale, pentru nereguli de finantare.
Corectia o suporta Consiliul Judetean. Institutia a atacat decizia in instanta, insa reprezentantii ei sustin ca sunt sanse reduse de reusita.
Sursa: Monitorul de Botosani