Amenzi pentru botoșănenii întorși din străinătate, care nu au completat formularul de localizare. Monica Adăscăliței: „DSP primește datele de la STS. Noi, instituțional, nu avem acces la această bază de date”

Tot mai mulți botoșăneni au ajuns să fie sancționați contravențional cu amendă, după ce au revenit în țară și nu au completat formularele de localizare.

Potrivit șefei Direcției de Sănătate Publică (DSP) din Botoșani, cetățenii au la dispoziție 24 de ore, pentru a completa acest formular. În caz contrar, vor putea fi sancționați contravențional cu amendă în cuantum de 2.000 de lei.

La Direcția de Sănătate Publică (DSP) ajung doar cei care nu au reușit să completeze acest formular în timpul estimat.

„Vreau să revin asupra problemei spinoase cu formularul de localizare a persoanelor. Acela trebuie completat de către toate persoanele care intră în țară, în maximum 24 de ore de la intrare. Revin cu faptul că Direcția de Sănătate Publică (DSP) primește datele de la STS, iar noi, ca instituție, nu putem intra să devalidăm sau să scoatem pe cineva din sistem. Noi primim doar persoanele care nu au reușit să completeze acele formulare în timp de 24 de ore, iar DSP trebuie să completeze acel proces verbal de constatare și urmat de sancționarea cu 2.000 de lei”, a declarat Monica Adăscăliței, director executiv Direcția de Sănătate Publică (DSP) din Botoșani, în cadrul unei conferințe de presă.

Mai mult decât atât, dacă amenda este plătită în maximum 15 zile, atunci cetățeanul va achita doar jumătate din suma primită.

„Cei care contestă această sancțiune o pot face legal, dar noi, instituțional, nu putem interveni în acest program. Sunt doar niște date pe care noi le primim”, adaugă cadrul medical.

De la începutul anului 2021 și până pe data de 15 ianuarie, au fost 2.459 de cetățeni care nu au completat acest formular.

Managerul DSP adaugă faptul că persoanele întoarse din străinătate „trebuie să completeze toate rubricile, pentru că dacă nu le completează pe toate, cum ar fi seria de pe pașaport sau de pe buletin, nu se validează în sistemul informatic”

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Tot mai mulți tineri ajung la spital, stilul de viață și mâncarea sunt inamicii. Medic: „Apelăm la vicii să ne liniștim” (Video)

Friday, 4 July 2025

Medicul Cristina Luchian, specialist în neurologie în cadrul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani, a explicat faptul că foarte mulți tineri ajung la sp...

Boala fără leac, a afectat peste 400 de botoșăneni. Medic: „Mă mai fac bine?” (Video)

Friday, 4 July 2025

Boala Parkinson afectează cam 1% din populația mondială, ceea ce reprezintă o prezență destul de însemnată ca patologie. Medicii din Botoșani susțin că, în 2024, au fost consulta...

Terapii inovative ajunse la Botoșani pentru o categorie de pacienți pentru care nu se găsește leac! (Video)

Wednesday, 2 July 2025

La Botoșani au început să ajungă, din acest an, terapii inovative pentru bolnavii de Parkinson. Specialiștii susțin că pentru această boală nu există tratament curativ, însă exis...