Ai de primit casă de la rude? Se schimbă legea moștenirii!

Românii care au primit case de la rude ar putea să aibă o nouă lege a moÈ™tenirii.

Ai de primit casă de la rude? Se schimbă legea moștenirii!

   Foto: Pexels

Zilele acestea, a ajuns o nouă propunere legislativă în Parlament care vizează schimbarea privind impozitarea. Proiectul a ajuns deja la Senat, iar Camera DeputaÅ£ilor va fi instituÈ›ia care va da votul final.

Conform noului proiect, dacă ai moÈ™tenit o casă È™i vrei să o vinzi, nu vei mai fi nevoit să plăteÈ™ti impozit. Ar scăpa de cei 3% vânzarea imobilelor dobândite prin succesiune, dar È™i cele primite la partaj, după divorÈ›. Ar însemna 2 noi alineate la articolul 111 alin.(2) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările ÅŸi completările ulterioare.

Nu s-ar mai achita acea taxă de 3 procente pentru transferul dreptului de proprietate ÅŸi al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcÅ£iilor de orice fel ÅŸi a terenurilor aferente acestora, precum ÅŸi asupra terenurilor de orice fel fără construcÅ£ii nu se datorează în cazul imobilelor înstrăinate de către moÅŸtenitori, precum ÅŸi în cazul imobilelor dobândite în timpul căsătoriei, înstrăinate de către soÅ£i, după divorÅ£ ÅŸi încheierea partajului, scrie Bugetul.ro.

De ce este nevoie de schimbarea care îi scapă pe mii de români de impozit, atunci când vând case primite

Partidul NaÈ›ional Liberal este cel care a venit cu propunerea inedită. ReprezentanÈ›ii săi au transmis că nu este firesc ca români care moÈ™tenesc case să dea cei 3%. Au deja o situaÈ›ie grea cu care se confruntă: au pierdut pe cineva drag, li s-a destrămat familie.

„Cadrul legal care impune această taxă a fost conceput tocmai pentru a descuraja cumpărarea ÅŸi revânzarea rapidă a imobilelor în scop speculativ, însă moÅŸtenitorii legali ÅŸi foÅŸtii soÅ£i care înstrăinează un imobil nu se încadrează în această categorie. În cazul moÅŸtenitorilor legali, vânzarea imobilului survine, de cele mai multe ori, ca urmare a unei necesităţi stringente - fie pentru acoperirea unor cheltuieli urgente, fie din cauza imposibilităţii de a administra sau întreÅ£ine acel imobil. Este injust ca o persoană care ÅŸi-a pierdut un părinte să fie împovărată suplimentar cu un impozit semnificativ pentru simpla transmitere a unui bun dobândit prin succesiune.

(...) În acest sens, solicităm exceptarea de la plata impozitului de 3% pentru aceste categorii, contribuind astfel la un sistem fiscal mai echitabil ÅŸi adaptat realităţilor sociale", transmit deputaÅ£ii PNL.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Locul unei viitoare case sociale, sfințit de un sobor de preoți într-o comună din Botoșani! (Foto)

astăzi, 14:45

Duminică, la Gorbănești, a avut loc slujba de sfințire a locului unde urmează să se construiască o casă socială a parohiei Gorbănești. La această slujbă au participat și ceilalți pre...

Tânăr rugat de un moldovean să-i aducă o mașină radiată, a fost prins în Vama Stânca!

astăzi, 14:32

PoliÈ›iÈ™tii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Stânca efectuează cercetări cu privire la un cetățean român, care s-a prezentat la controlul de frontieră cu un...

Eveniment tragic la începutul săptămânii: Un bărbat și-a pierdut viața după ce s-a răsturnat cu utilajul pe care îl manevra!

astăzi, 14:32

Un bărbat de 35 de ani È™i-a pierdut viaÈ›a, după ce s-a răsturnat cu utilajul pe care îl manevra. Tragedia s-a produs în localitatea ViiÈ™oara Mică, astăzi, la prânz. La faÈ...