Adresa de e-mail, scoasa la vanzare

Adresa de e-mail, scoasa la vanzare
"Vând bază de date cu 2.000.000 adrese de e-mail, cuprinzand atat adrese ale persoanelor juridice cât şi ale persoanelor fizice, cu domiciliul în România, la cel mai mic preţ de pe piaţă".

Astfel sună unul dintre zecile de mii de anunţuri de vânzare a bazelor de date cu adrese de e-mail, postate pe Internet.

Pentru o sumă cuprinsă între 100 şi 300 de lei, se poate cumpăra un astfel de CD, cu un număr cuprins între 100.000 şi 3 milioane de adrese, unde, ulterior pot fi trimise tot felul de mesaje publicitare.

Nu este prea plăcut însă când căsuţa de e-mail este invadată de spam-uri sau mesaje nedorite, care consumă timp şi pot defecta calculatorul.

Cum ne ferim

Pentru a ne feri de astfel de mesaje, informaticienii recomandă să evităm înregistrarea pe diferite site-uri, în special pe cele care nu prezintă încredere.

"Vă puteţi promova acum afacerea sau ideile dumneavoastră, prin mail, în cel mai ieftin mod cu putinţă, cu impact maxim", încearcă să convingă un alt vânzător de adrese virtuale.

În plus, pentru 300 de lei, acelaşi vânzător oferă "gratuit şi un program de trimitere a e-mailurilor care poate trimite până la 50.000 de mailuri pe oră, program care în mod normal ar costa 100 de euro".

Marius, unul dintre tinerii care se ocupă cu vânzarea bazelor de date, ne-a garantat că 75% dintre adrese sunt valide.

"Garantez pentru ele. Adresele sunt colectate de pe site-urile de anunţuri, trebuie să meargă", susţine vânzătorul contactat telefonic.
Mult mai îngrijorător este atunci când nu doar adresa de e-mail devine una publică, ci şi datele persoanele pe care le lăsăm pe diferite site-uri.

50% dintre tineri îşi lasă datele online

Conform unui studiu efectuat la nivelul Uniunii Europene, 50% din tinerii europeni difuzează pe Internet informaţii cu caracter personal care riscă să rămână permanent online şi să fie vizualizate de oricine.

Ieri, cu ocazia "Zilei pentru un Internet mai sigur", reprezentanţii CE au tras un semnal de alarmă, transmiţând mesajul "Gândiţi-vă bine înainte de a publica informaţii online".

Companiile care gestionează reţele de socializare au recunoscut necesitatea că utilizatorii trebuie să se simtă în siguranţă atunci când socializează online.

"Principiile pentru reţele de socializare mai sigure"

Anul trecut, acestea au aderat la "Principiile pentru reţele de socializare mai sigure", ca  rezultat al dezbaterilor iniţiate de CE, site-urile de socializare în reţea, ONG-urile şi cercetătorii.

În februarie 2009, un număr de 18 companii au semnat "Principiile pentru reţele de socializare mai sigure", acestora alăturându-li-se alte două companii în luna iunie a aceluiaşi an.

Un an mai târziu, Comisia a publicat un raport referitor la implementarea Principiilor în cazul celor 25 de site-uri gestionate de semnatarii:

Arto, Bebo, Dailymotion, Facebook, Giovani.it, YouTube, Hyves, Windows Live, Xboxlive, Myspace, Nasza-klaza.pl, Netlog, One.lt, Piczo, Rate.ee, Skyrock, SchülerVZ StudiVZ MeinVZ, Habbo, IRC Galleria, Tuenti, Yahoo!Answers, Flickr şi Zap.lu.

Concluziile raportului arată că, din cele 23 de site-uri, 19 oferă sfaturi legate de siguranţă şi informaţii îndreptate expres către copii şi adolescenţi.

Sfaturi pentru siguranţă

Aceste informaţii sunt uşor de găsit şi uşor de înţeles în cazul a 14 site-uri:

•YouTube

•Habbo Hotel
•Hyves

•IRC Galleria

•MySpace

•nasza-klasa

•Netlog

•One,
• Rate
•SchülerVZ

•Skyrock

•Yahoo!, Answers Yahoo!
•Flickr

•Zap

Măsuri de protecţie

De asemenea, raportul demonstrează că majoritatea companiilor le acordă minorilor posibilitatea de a se proteja împotriva riscurilor existente online, prin luarea următoarelor măsuri:

•simplificarea pentru utilizatori a procedurii de blocare a accesului anumitor navigatori şi de ştergere a comentariilor din propriile profiluri


•simplificarea pentru utilizatori a posibilităţii de a modifica opţiunile privind confidenţialitatea, astfel încât aceştia să poată decide dacă informaţiile pe care le publică online vor putea fi vizualizate exclusiv de prieteni sau dacă să permită accesul utilizatorilor din lumea întreagă


•dotarea utilizatorilor cu posibilitatea de a deţine controlul asupra afişării propriului status online, care le permite celorlalţi utilizatori să afle dacă sunt online sau nu.
Cu toate acestea, alte măsuri destinate să asigure protecţia confidenţialităţii nu s-au bucurat de o implementare prea bună.

Aproximativ 40% din site-urile de socializare în reţea evaluate se asigură că informaţiile cu caracter personal publicate online de minori pot fi vizualizate, în mod implicit, doar de prietenii acestora.

Acestea includ SchülerVZ, Facebook, Tuenti, Giovani, Flickr, Yahoo Answers, One, Habbo, Windows Live şi MySpace

Confidenţialitate pentru minori

Doar 11 din 22 astfel de site-uri se asigură că profilurile confidenţiale ale minorilor sunt imposibil de găsit cu ajutorul motoarelor de căutare. Acestea includ:  Arto, Bebo, Facebook, YouTube, MySpace, Piczo, SchülerVZ, Windows Live, Yahoo!Answers, Yahoo!Flickr şi Zap
Deşi 19 din 25 de site-uri dispun de un link permanent pentru raportarea eventualelor abuzuri, doar 9 din cele 22 au dat curs plângerilor înaintate în perioada de evaluare, acestea fiind:  Arto, Dailymotion, YouTube, Habbo Hotel, Hyves, IRC Galleria, MySpace, Rate, Windows Live.

 

Sursa: Evenimentul Zilei

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Beneficiarii de alocații și indemnizații își vor primi banii începând de luni!

astăzi, 09:19
4

Beneficiarii acestor sume sunt cei care primesc:- Alocația lunară de plasament;- Alocația lunară de plasament pentru copilul cu handicap;- Indemnizația de sprijin pentru plasament;...

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sfinţii Mucenici Petru, Dionisie şi Paulin

astăzi, 08:17
29

Pe vremea când Imperiul Roman era condus de împăratul Deciu (249-251), aprig prigonitor al creştinilor, Sfântul Mucenic Petru, un tânăr frumos şi viteaz, a fost prins de p...

Bogdan Andone răsuflă ușurat după FC Botoșani – CS Mioveni 1-0: „Băieții merită felicitări pentru că au luptat, au crezut!”

Vineri, 17 Mai 2024
380

Bogdan Andone a avut un discurs exuberant după ce FC Botoșani a învins-o pe CS Mioveni, 1-0, în turul barajului pentru menținerea/promovarea în Superliga.Unicul gol al partide...