Acțiuni de informare și educare preventivă derulate în cadrul „Săptămâna Protecției Civile”, cu mii de botoșăneni participanți (Video)

În contextul sărbătoririi Zilei Protecției Civile din România, timp de o săptămână, la nivelul județului Botoșani au fost organizate o serie de activități menite să dezvolte un comportament preventiv în rândul cetățenilor.

Mii de botoșăneni au participat la aceste acțiuni, fie că vorbim despre puncte de informare preventivă, exerciții de evacuare în caz de cutremur, incendii sau inudații, expoziții de tehnică de intervenție sau acțiuni tip „Ziua Porților Deschise”.

În toate localitățile din județ a fost reluată campania „Nu tremur la cutremur!”, atât de către pompierii profesioniști, cât și prin intermediul Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență.

Sub sloganul „Împreună mai pregătiți”, s-au desfășurat opt acțiuni de informare și educare preventivă cu tematică de protecție civilă în municipiile Botoșani și Dorohoi, orașele Darabani, Flămânzi, Bucecea, Ștefănești și Săveni. Au fost  abordate următoarele aspecte:

- pregătirea pentru situații deosebite, cum ar fi cutremurele sau inundațiile;

- folosirea responsabilă a instalațiilor electrice și de gaze;

- verificarea sobelor și a coșurilor de fum, dar și curățarea periodică a acestora.

A fost reluat și exercițiul „Miercurea Alarmelor”, ce a avut ca scop testarea și verificarea echipamentelor din componența sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă.

Exercițiile de evacuare în caz de cutremur s-au desfășurat în 28 de școli, instituții publice și fabrici de confecții.  Acestea au urmărit verificarea modului de gestionare a unei situații de urgență provocate de cutremur. Totodată, s-a avut în vedere și instruirea elevilor și a cadrelor didactice, dar și a celorlalți cetățeni, cu privire la pașii ce trebuie urmați în cazul producerii unui astfel de eveniment, pentru a fi în siguranță.

 Pirotehnicienii botoșăneni au desfășurat trei acțiuni de informare la nivelul centrelor de colectare a materialelor feroase din orașul Flămânzi. Acestea au vizat măsurile ce trebuie adoptate în situația în care o persoană se prezintă la centre pentru a valorifica obiecte din fier ce par a fi elemente de muniție.

Specialiștii Centrului Operațional, ai Serviciului Pregătire pentru Intervenție și Reziliența Comunităților și ai Inspecției de Prevenire din cadrul ISU Botoșani au desfășurat la Coșula un exercițiu de alarmare publică și evacuare în caz de inundații.

Studenții Facultății de Pompieri din cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” București le-au explicat liceenilor pașii care trebuie urmați pentru a îmbrățișa meseria de salvator și le-au împărtășit din experiențele personale.

Duminică a fost „Ziua Educației Preventive în lăcașurile de cult”. S-au desfășurat activități în 46 de biserici din județ, fiind distribuite materiale de informare preventivă.

Acțiunea „Ziua Porților Deschise” a fost organizată în șapte dintre subunități: Dorohoi, Darabani, Coțușca, Flămânzi, Ștefănești, Trușești și Săveni și a reunit, în principal, elevi.

Totodată, pe timpul a 23 de activități de recunoaștere în teren, echipajele ISU Botoșani au distribuit materiale informative din cadrul campaniilor naționale și le-au oferit cetățenilor sfaturi despre cum să prevină o situație de urgență.

Pe timpul activităților organizate, botoșănenii au primit mii de pliante din cadrul campaniilor naționale „RISC”, „Ai grijă la cea mai mare grijă: siguranța copilului tău!”, „Împreună pentru siguranță”, „Un cămin sigur pentru copilul tău”, „Atenție la muniția rămasă neexplodată!” și „Nu tremur la cutremur!”.

Activitățile au urmărit educarea populației pentru cunoașterea diferitelor tipuri de risc, a măsurilor preventive și a comportamentului ce trebuie adoptat în cazul producerii unor situații reale.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Programul de licență Psihologie din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava a obținut acreditarea!

Tuesday, 21 January 2025

Această acreditare, cu o creștere a numărului de locuri, răspunde nevoilor de formare de specialiști în domeniul psihologiei din Regiunea Nord – Est, subliniind preocuparea permanent...

Valoarea tichetelor de creșă a fost majorată: Cine beneficiază de acest ajutor!

Tuesday, 21 January 2025

Părinții care au copii mici și care sunt înscriși la creșă pot să primească 660 de lei de la stat. Guvernul a luat decizia de a majora această sumă cu 20 de lei. Având în v...

Botoșănenii s-au mobilizat pentru mama care își îngrijește singură copilul grav bolnav: De câți bani mai are nevoie familia!

Tuesday, 21 January 2025

De vineri până astăzi, oameni de bine s-au unit și au dăruit acestei familii suma de 10.500 lei, iar astăzi această mamă disperată, ajunsă la capătul puterilor, a achitat 9.488 de lei ...