A murit incercand sa-si pastreze tineretea

A murit incercand sa-si pastreze tineretea
Un caz de medicina legala vechi de peste patru secole: specialistii cred ca Diane de Poitiers, favorita regelui Frantei Henric al II-lea, care a domnit in secolul al XVI-lea, a murit intoxicata cu un "elixir al tineretii" ce continea aur.

Elixirul, foarte popular la curtea regala a Frantei, in secolul al XVI-lea, era preparat de spiteri si alchimisti si continea clorura de aur si dietili-eter.

Diane de Poitiers (1499-1566) era celebra pentru frumusetea ei si pentru faptul ca arata mult mai tanara decat era in realitate. Dar e putin probabil ca acest lucru sa se fi datorat elixirului, de vreme ce acesta i-a provocat o intoxicatie ce s-a dovedit, in cele din urma, fatala.

Ramasitele Dianei de Poitiers au fost descoperite abia in 2008. Dupa moartea regelui, in 1559, favorita a fost izgonita de la curte de catre regina-vaduva Caterina de Medici si s-a retras la castelul Anet, daruit ei de catre rege, unde s-a stins in 1566.

Trupul ei a fost ingropat intr-o capela funerara anume construita, dar mormantul a fost devastat in zilele revolutiei franceze, iar scheletul a fost aruncat intr-o groapa comuna din afara zidurilor domeniului.

Cercetatorii francezi Joel Poupon si Philippe Charlier au incercat sa identifice ramasitele Dianei de Poitiers printre cele aflate in groapa comuna. Ei au descoperit un schelet ale carui caracteristici se potrivesc cu ceea ce se stie despre ea: varsta la care a murit, infatisarea ei atletica si faptul ca isi rupsese candva un picior, in timpul unei plimbari calare (scheletul prezinta urmele unei fracturi vindecate).

In acelasi timp, au descoperit ca Diane de Poitiers suferise, spre sfarsitul vietii, de o fragilitate a oaselor si o subtiere a parului - simptome caracteristice intoxicatiei cronice cu aur.

Analiza firelor de par a aratat ca acestea contineau cantitati neobisnuit de mari de aur, despre care specialistii cred ca provine din "elixirul tineretii" pe care favorita regala l-a consumat timp de mai multi ani.

In plus, in oase au fost gasite urme de mercur, despre care se stie ca era utilizat la prepararea medicamentelor ce contineau aur.
 

 

 

Descopera.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce frumuseți ascunde "Tărâmul Sfinților" din codrii Botoșanilor!

Duminică, 5 Mai 2024
258

Judeţul Botoşani devine gazda unui nou concept inedit, dar valoros pentru credincioşii ortodocşi. "Tărâmul Sfinților" este numele sub care se conturează acest periplu fascinant ...

Modelul Dacia care a spulberat orice concurență în Europa!

Duminică, 5 Mai 2024
316

Pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul primelor trei luni din 2024 se află modelul românesc Dacia Sandero.Dacia Sandero ocupă poziția &...

Valeriu Iftime, nemulțumit după ce Botoșani a remizat cu FC Voluntari: „Am fost mai buni!”

Duminică, 5 Mai 2024
713

O victorie ar fi fost extrem de importantă pentru Botoșani, având în vedere că ocupă locul 6 în playout, cu 25 de puncte obținute, la o lungime distanță de primul loc care duc...