A murit disidentul Vasile Paraschiv. Tortionarii sunt "bine mersi"!

A murit disidentul Vasile Paraschiv. Tortionarii sunt "bine mersi"!

 VASILE PARASCHIV  www.qmagazine.ro

"Cei sase securisti care l-au rapit, torturat sint bine mersi. Greu i-am depistat dupa 1989, sint generali, oameni de afaceri, au fost si in SRI".

Disidentul roman Vasile Paraschiv s-a stins din viata, vineri, la virsta de 83 de ani. El a fost un important luptator anticomunist, fiind prima persoana care a incercat crearea unui sindicat liber al muncitorilor din Romania in regimul comunist.

In 2008, presedintele Traian Basescu i-a acordat lui Vasile Paraschiv distinctia "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler, pentru "inalta tinuta morala si patriotismul de care a dat dovada", cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei.

Paraschiv i-a returnat, insa decoratia. "Va multumesc pentru inalta distinctie ce ati hotarit sa mi-o acordati astazi, dar eu sint obligat sa refuz primirea ei de la un comunist ca toti ceilalti care ne-au condus tara de la Revolutie si pina azi si impotriva carora eu am luptat din 1968 si voi continua sa lupt pe cale legala si democratica pina la ultima bataie a inimii", declara atunci disidentul.

Istoricul Marius Oprea spune ca Vasile Paraschiv a murit singur, trist si umilit inca o data de statul roman.

"Stiu ca Vasile Paraschiv era bolnav, a murit trist si singur. Pentru ca a fost inca o data umilit de statul roman. Cei sase securisti care l-au rapit, torturat sint bine mersi. Greu i-am depistat dupa 1989, sint generali, oameni de afaceri, au fost si in SRI. In raspunsul pe care l-am primit de la procurorul Marius Iacob, cel care inca o cauta pe Elodia, ni s-a transmis ca cei sase au facut un «abuz in serviciu». Il inteleg pe domnul Paraschiv ca a refuzat decoratia de la presedintele Traian Basescu. Lectia istoriei e simpla: s-a bifat o actiune - condamnarea comunismului, dar nu poti sa condamni o ideologie pur si simplu fara sa-i aduci in fata justitiei pe cei care au torturat, ucis", a declarat pentru realitatea.net, Marius Oprea.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

(P) Geamuri curate, fără pete și fără stres, în 5 pași simpli

astăzi, 11:52
41

Știi acel moment când soarele strălucește fermecător prin ferestre și scoate la iveală urmele inestetice ale degetelor, petele lăsate de picurii de ploaie sau urmele de la ultima sesiune ...

Incendiu în balconul unui apartament din Botoșani, proprietara a suferit un atac de panică! (Foto)

astăzi, 11:32
213

Deși era acasă, proprietara nu  și-a dat seama ca ard lucrurile din balcon. Un vecin a observat ca iese fum și a sunat la 112 după ajutor.La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detaș...

Părintele Vasile Gavrilă : „Mielul de Paşti nu face parte nici din rânduiala bisericească, nici din pregătirea duhovnicească de Paşti”

astăzi, 10:21
93

De Sfintele Pasti exista obiceiul sa se sacrifice miei. Pastile este o sarbatoare pe care o intalnim atat la evrei, cat si la crestini. Pentru evrei Pastile semnifica trecerea din robia egipteana la l...