Ministrul Muncii a anunțat în cursul săptămânii că livrarea voucherele electronice prevăzute în Programul „Sprijin pentru România” a început deja. Marius Budăi a dat asigurări că toți beneficiarii își vor primii banii.
Demnitarul guvernamental a declarat că oamenii care nu vor primi cardurile electronice cu vouchere de 250 de lei de la stat în iunie, ci în zilele imediat următoare, vor primi banii aferenți lunii iunie.
De asemenea, a precizat și care este modul în care cardurile vor ajunge la beneficiari.
„Suntem într-o dinamică. E prima tură când se încarcă aceste carduri. Primul pas e confecționarea, și deja se lucrează, și inscripționarea cardurilor cu datele cu caracter personal. Va începe imediat livrarea către populație prin Poșta Român a acestor carduri și, pe măsură ce avem confirmarea de la cetățeni de primire, începe alimentarea cu fonduri, cu prima tranșă a acestor carduri.
Am analizat și am decis că dacă în iunie nu vor fi livrate toate cardurile și unii vor primi pe 1 – 2 – 3 iulie, nu înseamnă că suma aferentă lunii iunie nu va fi primită, dimpotrivă. Când avem confirmarea că pe 3 iulie, de exemplu, au primit cardurile, pe 4 iulie, prin Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, facem și alimentarea acelor carduri. Să nu intre nimeni în panică că, dacă nu a primit cardul până în 30 iunie, nu înseamnă că suma aferentă lunii iunie nu va fi primită”, a declarat Marius Budăi la B1 TV.
De asemenea, pe Facebook a anunțat că voucherele electronice au început să fie emise: „Îi asigurăm pe toți beneficiarii că vor ajunge la ei cât mai curând posibil, iar banii vor putea fi folosiți oricând!”.
Guvernul a stabilit, luni, printr-o ordonanță de urgență, elementele tehnice privind implementarea măsurii referitoare la acordarea voucherelor sociale cu începere de la 1 iunie către mai multe categorii de persoane vulnerabile:
- pensionarii din sistemul public de pensii;
- pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
- persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
- familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
- familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
- familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condiţiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare;
- persoanele fără adăpost, aşa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.