A fost majorată indemnizația pentru refugiații strămutați sau detașați forțat între 1940 și 1945

A fost majorată indemnizația pentru refugiații strămutați sau detașați forțat între 1940 și 1945

Klaus Iohannis a semnat ieri, 22 decembrie, decretul de promulgare a legii de modificare a OG 105/99, care prevede majorarea indemnizației pentru persoanele strămutate sau detașate forțat în perioada 6 septembrie 1940 – 6 martie 1945, la 350 de lei. De aceeași indemnizație beneficiază și soțul supraviețutor.

În primă fază acest Ordin a fost apropat în data de 11 decembrie de Camera Deputaţilor, ulterior fiind aprobat în data de 21 octombrie de Senat.

Conform proiectului de lege indemnizaţia lunară pentru persoanele refugiate, strămutate în altă localitate sau care au făcut parte din detaşamentele de muncă forţată, dar şi pentru soţii celor care au fost deportaţi în ghetouri şi lagăre de concentrare din străinătate a fost majorată la 350 de lei, conform unui proiect de hotărâre.

Proiectul de lege a fost iniţiat de către deputatul Silviu Vexler, ca mai apoi să fie modificat art. 2 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr.105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice.

Beneficiarii acestui Ordin de Guvern vor fi persoanele care au fost refugiate, expulzate sau strămutate în altă localitate, cele care au făcut parte din detaşamentele de muncă forţată sau cele care au fost evacuate din locuinţa pe care o deţineau vor avea dreptul la o indemnizaţie lunară de 350 de lei pentru fiecare an de strămutare, de muncă forţată sau de evacuare din propria locuinţă. Anterior, indemnizaţia lunară era de 300 de lei pentru fiecare an de strămutare, de muncă forţată sau de evacuare.

Totodată, soţul sau soţia persoanei asasinate ori executate din motive etnice sau în urma masacrelor îndreptate împotriva populaţiei minoritare va beneficia de o indemnizaţie lunară de 350 de lei (majorată de la 250 de lei), dacă ulterior nu s-a recăsătorit. Aceeaşi prevedere este valabilă şi pentru soţul supravieţuitor al celui decedat, din categoria persoanelor prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. a)-e) şi g) (deportat în ghetouri şi lagăre de concentrare din străinătate; privat de libertate în locuri de detenţie sau în lagăre de concentrare; refugiat, expulzat sau strămutat în altă localitate; a făcut parte din detaşamentele de muncă forţată; a fost supravieţuitor al trenului morţii; a fost evacuat din locuinţa pe care o deţinea).

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Organele de ordine vor asigura paza la manifestările religioase cu ocazia sărbătoririi Sfântului Mare Mucenic Gheorghe! (Foto)

astăzi, 14:53
47

În zilele de 22 și 23 aprilie, jandarmii botoșăneni, împreună cu efective de poliție, poliție locală și pompieri, vor lua măsurile necesare pentru desfășurarea in siguranță a ...

Cum să evităm pericolele internetului, sfaturi pentru părinți!

astăzi, 14:35
17

Într-un document redactat la începutul anilor 2000 în Statele Unite ale Americii, intitulat „Familia ta și ciberspațiul”, se vorbeşte despre lucrurile pe care părinț...

Toți profesorii corectori de la Evaluarea Națională și BAC 2024 vor fi în centre de evaluare, nu vor mai evalua de acasă, anunță Ligia Deca

astăzi, 13:36
77

Profesorii corectori de la Evaluarea Națională și examenul național de Bacalaureat 2024 vor fi în centre de examen, nu vor mai putea evalua lucrările elevilor de acasă, așa cum s-a î...