A castigat in instanta dreptul de a inmatricula masina fara a plati taxa auto!

A castigat in instanta dreptul de a inmatricula masina fara a plati taxa auto!
In plin scandal de inmatriculare a masinilor si a maririi taxei auto, Tribunalul Cluj da castig de cauza celor care vor sa isi aduca o masina din Uniunea Europeana.

Astfel, judecatorii cred ca romanii nu trebuie sa plateasca taxa auto de poluare daca masina este adusa dintr-un stat UE.

Procesul a fost deschis in luna noiembrie de un barbat din Turda, Florin Rares Petean, care a dat in judecata Prefectura Cluj, in subordinea careia se afla Serviciul de Permise si Inmatriculari Auto.

Dupa ce a adus o masina din Germania, el a solicitat inmatricularea fara plata taxei de poluare, pe motiv ca respectiva taxa este discriminatorie, scrie Gandul.

Instanta a hotarat ca Petean are dreptate. Judecatorii i-au dat dreptate si au obligat Prefectura Cluj sa-i acorde numere fara plata taxei, instituita de OUG 50/2008. Avocatul a motivat ca taxa este discriminatorie si ca o ordonanta nu poate modifica Codul Fiscal, act ce poate fi amendat doar prin lege.

De asemenea, s-a precizat ca reglementarile europene au prioritate in fata celor interne. Avocatul arata ca "nu pot exista deosebiri in functie de locul in care a fost inmatriculata masina. Astfel, OUG 50/2008 privind instituirea taxei de poluare implica o discriminare intre masini identice in functie de locul in care a fost realizata prima inmatriculare. Si asta cu toate ca tratatul privind constituirea UE interzice categoric astfel de discriminari. Prin noua taxa (de poluare - n.r.) se incalca principiul nediscriminarii produselor importate fata de cele interne. Daca alegem doua masini de aceeasi marca, acelasi model, la fel de vechi, prima inmatriculata in Romania inainte de 1 iulie 2008, iar cealalta din orice stat al UE, se va constata imediat diferenta. Pentru prima, la o noua reinmatriculare in tara nu se va plati taxa de poluare, in timp ce pentru cealalta se percepe".

Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs la Curtea de Apel.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bătrână snopită în bătaie într-un spital din Botoșani de o altă pacientă. Medicii spun că nu au personal de supraveghere

Vineri, 12 August 2022
567

O bătrână de 86 de ani, internată cu diagnosticul de demenţă, a fost bătută şi desfigurată de o altă pacientă într-un spital din Botoșani. Cadrele medicale spun că lipsa de pe...

Marius Budăi aduce lămuriri despre pensiile românilor. Ce se întâmplă cu pilonul 2

Vineri, 12 August 2022
238

Marius Budăi a făcut noi anunțuri despre pensiile românilor. Ministrul Muncii a adus explicații despre zvonurile potrivit cărora s-ar pregăti naționalizarea pilonului II de pensiiMari...

Furtuni și temperaturi moderate, prognozate pentru acest weekend

Vineri, 12 August 2022
187

Directorul ANM, Elena Mateescu, a anunțat la Antena 3 cum va fi vremea în mini-vacanța de Sfânta Maria.„Vorbim de o perioadă în care manifestările de instabilitate temp...