78.000 de euro - taxa de inscriere pentru candidatii la Cotroceni

78.000 de euro - taxa de inscriere pentru candidatii la Cotroceni
Fiecare aspirant la un post public, fie ca este vorba de o functie de consilier local, primar ori de presedinte al tarii, trebuie sa plateasca un fel de taxa de participare la alegeri, se arata în Codul Electoral elaborat de Autoritatea Electorala Permanenta, care aduce astfel o noua conditie eliminatorie pentru candi­datii la alegerile locale si prezi­den­tiale: garantia financiara.

Cel mai mare tarif este pentru functia de sef al statului, in acest caz garantia financiara fiind echivalenta cu 500 de salarii minime brute pe econo­mie. La un salariu minim de 670 de lei cat este in prezent, garantia ajunge la aproximativ 78.000 de euro.

Suma va fi restituita doar celor care obtin la alegeri peste 1% din voturi. Surse apropiate institutiei au explicat, pentru financiarul.com, ca prin intro­ducerea acestui nou criteriu se urma­reste responsabilizarea persoa­nelor care vor sa candideze fata de cheltu­irea banilor publici.

"Poate ca unele dintre sumele avan­sate sunt prea mari, dar este vorba doar de propuneri, intrucat decizia apartine partidelor politice", au precizat sursele citate. Un alt argument adus este acela ca garantiile sunt utili­zate si in state cu o democratie conso­lidata, precum Marea Britanie, Olanda, Irlanda, Cehia.

In prezent, doar pentru alegerile parla­mentare sunt obligatorii astfel de taxe, in valoare de  cinci salarii minime brute. Presedintele Comisiei parla­men­tare care a modificat, in 2006, legislatia electorala, liberalul Mihai Voicu, a declarat ca, "de principiu", este de acord cu astfel de garantii financiare, tocmai pentru ca sistemul functioneaza in alte state europene. "In privinta cuantumului, ramane insa de discutat", a aratat deputatul PNL.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sfințire de paraclis și hram la Mănăstirea Coșula. Ierodiacon hirotonit preot, starețul a primit ”Crucea Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv” (Foto)

astăzi, 07:42
37

Slujba de sfințire a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, dimpreună cu Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, și ...

Medic din Botoșani, despre cum putem preveni o problemă pentru a evita complicațiile grave! (Foto)

astăzi, 07:17
147

Este vorba despre amigdalita cronică cu cazeum.În primul rând, dr. Diana Anca Sauciuc, medic specialist ORL din Botoșani, explică diagnosticul de amigdalită cronică: ”Este o...

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sf. Ap. Andronic şi soţia sa, Iunia; Sf. Cuv. Nectarie şi Teofan (Dezlegare la peşte)

astăzi, 07:00
20

Sfinţii Andronic şi Iunia (sec. I) erau rude cu Sfântul Apostol Pavel şi au crezut în Hristos îna­intea Apostolului Neamurilor, precum însuşi mărturiseşte el în...