23 septembrie 2008
Dorohoiul are cei mai multi olimpici din judet
Prefectul Gheorghe Sorescu, alaturi de inspectorul scolar general Pavel Rusu, au oferit olimpicilor cu rezultate excelente in anul scolar trecut premii in bani si diplome. Cadrele didactice implicate in procesul de pregatire a elevilor au primit diplome de excelenta, iar directorii unitatilor de învatamânt diplome pentru recunoasterea valorii scolii.
Intre premianti s-a remarcat numarul mare de elevi cu rezultate excelente care provin din scoala dorohoiana, Colegiul Ghica din Dorohoi situandu-se, din acest punct de vedere, pe primul loc la nivel de judet. Dorohoienilor le urmeaza elevii de la Colegiul National Mihai Eminescu si cei de la Colegiul National A. T. Laurian.
23 septembrie 2009
Incendiu in Centrul Vechi!
Incendiul a izbucnit la o mansarda a unei cladiri la parterul careia sunt sediile mai multor societati comerciale, chiar in apropierea monumentului din Centrul Vechi. Conform celor precizate de oamenii adunati in zona, mai multi copii obisnuiau sa urce in mansarda pentru a se juca. Flacarile, care la inceput se ridicau la circa 10 metri inaltime, au starnit panica printre locuitori.
In Centrul Vechi au ajuns si cei doi viceprimari de Botosani, Catalin Alexa si Florin Ghiorghita. Jandarmii au incercat sa evacueze cetatenii din apropierea cladirii si sa delimiteze zona, pentru a se evita eventuale accidente. Cand pompierii au ajuns la locul intervenţiei incendiul se manifesta la nivelul acoperişului pe o suprafaţă de cca 250-300 metri patrati. Interventia a fost dificila, din cauza structurii subrede a cladirii, precum si din cauza accesului restrictionat in zona.
23 septembrie 2010
Post de Politie in Parcul Tineretului!
Începand de saptamana viitoare, cetatenii din Parcul Tineretului vor beneficia de un plus de siguranta, din moment ce vor avea, in mijlocul cartierului, un post fix de Politie, unde in permananta va fi gasit un om al legii pentru a putea interveni la orice solicitare. Acest post va functiona intr-un modul unde vor fi instalate toate cele necesare pentru a fi inregistrate toate solicitarile si plangerilor botosanenilor din acel cartier, fiind vorba despre un plan de masuri comun al Inspectoratului de Politie Judetean Botosani si al Inspectoratului Judetean de Jandarmi Botosani.
"Speram sa fie functional de saptamana viitoare. Au fost in ultima perioada mai multe plangeri ale cetatenilor din Parcul Tineretului vizavi de tulburarea ordinii publice, este intr-adevar o zona cu probleme dar nu sunt infractiuni grave cu un grad mare de violenta", a declarat pentru Stiri.Botosani insp.pr. Daniela Darea, purtatorul de cuvant al IPJ Botosani.
23 septembrie 2011
Fara comasare nu vom avea nici SMURD, spune Mimor!
"Domnii consilieri judeteni oricand pot sa faca un infarct sau un accident cerebral si atunci vor trebui sa ajunga la Iasi sau Suceava", spune managerul Spitalului Judetean, Ovidiu Mimor, adaugand ca necomasarea spitalelor va avea consecinte deosebit de grave pentru cetatenii judetului Botosani.
Mimor a spus ca, odata cu pierderea statutului de spital de urgenta, va disparea Unitatea de Primiri Urgente, dar si SMURD-ul. Managerul Spitalului Judetean spera ca macar in al 12-lea ceas consilierii judeteni care s-au opus comasarii sa revina la ganduri mai bune si sa nu mai trateze aceasta problema doar prin prisma politicului. El a mai spus ca in cazul in care consilierii judeteni nu vor decide in interesul cetatenilor, cu siguranta vor fi taxati. "Este responsabilitatea lor si daca au curajul sa iasa in fata oamenilor pe strada, nu mai zic la alegeri, macar in ultimul ceas sa se gandeasca ca judetul Botosani nu isi permite sa desfiinteze un spital de urgenta. De la 1 ianuarie Spitalul Judetean nu va mai functiona ca spital de urgenta daca aceasta comasare nu va avea loc", a adaugat Mimor.
23 septembrie 2012
Teatrul “Mihai Eminescu” implineste100 de ani!
In urma cu 100 de ani, la ora 15.00, s-a asezat prima piatra fundamentala la temelia Teatrului “Mihai Eminescu", cladire care s-a construit in decursul a doi ani, devenind una dintre cele mai frumoase constructii ale urbei botosanene.
Momentul aniversar va fi marcat printr-o intalnire festiva in care va fi acordat titlul de prieten constant al Teatrului “Mihai Eminescu" unor personalitati care au asigurat trecerea prin timp a acestei institutii, fiind vorba de actori, personal din Teatru, fosti directori, reprezentanti ai administratiei publice locale, oameni care au decis in favoarea Teatrului. De asemenea, va fi o expozitie cu vederi ale Teatrului din diferite perioade, cu numismatica, filatelie. “A fost vorba despre o initiativa privata in peisajul multietnic de atunci, armenii, evreii, lipovenii, bineinteles si romanii, oamenii instariti, alcatuind o societate pe actiuni, fiind vorba de o intitiativa privata, nu a comunei. O societate care a facut foarte repede rost de banii necesari. Asa se face ca de la inceputul anului, chiar printr-un concert a lui George Enescu prin care s-au adunat bani in folosul construirii teatrului, s-a ajuns la acea situatie in care in 23 septembrie s-a inceput constructia teatrului pentru ca in 21 decembrie 1914 sa aiba loc si primul spectacol", a declarat Traian Apetrei, directorul Teatrului “Mihai Eminescu".
23 septembrie 2013
Corneliu Mihai, din nou comisar-șef la Garda Financiară, doar până la desființarea instituției
Corneliu Mihai a revenit, de săptămâna trecută, la Garda Financiară, Secţia Botoşani, dar nu va sta prea mult pe scaunul de comisar-şef, dat fiind că instituţia se desfiinţează, ca urmare a reorganizării Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. În ultimul an, Corneliu Mihai a lucrat la Vamă. De la sfârşitul lunii octombrie, activitatea Gărzii Financiare va fi preluată de structura nou înfiinţată, Direcţia Regională Antifraudă.
Comisarii Gărzii Financiare aşteaptă de la o zi la alta să primească preavizele de concediere, aceştia având posibilitatea de a se înscrie la concurs pentru ocuparea unui post în cadrul noii Direcţii.
23 septembrie 2014
Încă un primar din Botoşani ridicat de DNA!
La sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie Suceava a fost dus pentru audieri şi primarul unei comune din judeţul Botoşani după ce procurorii şi mascaţii au făcut, marţi dimineaţa, percheziţii, la locuinţa acestuia.
Este vorba de Ioan Toma, primarul comunei Brăeşti. Percheziţii au fost făcute şi la primăria din localitate, de unde au fost ridicate mai multe documente. La audieri la Suceava au fost duşi şi primarul din Săveni, Relu Târzioru şi directorul APIA Botoşani, Liviu Zaharia.
23 septembrie 2014
Iohannis, la Botoşani: "Domnul Ţurcanu face o treabă foarte bună, ar fi păcat să îl iau la Cotroceni"
Candidatul Alianţei Creştin Liberale la prezidenţiale, Klaus Iohannis, a afirmat, la Botoşani, că nu îşi va promova familia în politică şi, din informaţiile pe care le are, chiar dacă preşedintele PNL Botoşani, Florin Ţurcanu, şi-a promovat mai multe rude pe scena politică, Iohannis consideră că a făcut acest lucru pentru că sunt competenţi. Prezidenţiabilul ACL are siguranţa că liberalii şi democrat-liberalii de la Botoşani vor lupta pentru ca el să ajungă la Cotroceni.
"Sunt convins că cei de la Botoşani, şi PNL şi PDL, vor lupta pentru mine. Nu am niciun fel de dubiu. Domnul Ţurcanu face o treabă foarte bună şi cred că ar fi păcat să îl iau la Cotroceni. Eu pornesc de la premisa că domnul Ţurcanu a promovat oamenii pe criterii de competenţă şi cred că toată lumea vede tot aşa. Nu am alte informaţii", a spus Klaus Iohannis.
23 septembrie 2015
PERCHEZIŢII DNA la Consiliul Judeţean Botoşani şi la sediul unui partid politic!
Procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupţie, comise în perioada 2010-2014. "În cursul dimineţii de miercuri, 23 septembrie 2015, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în două locații situate pe raza județului Botoșani, reprezentând sediul unei instituții publice și sediul filialei teritoriale a unui partid politic", informează DNA.
Percheziţiile se desfăşoară la sediul Consiliului Judeţean Botoşani, vizate fiind mai multe birouri din cadrul instituţiei, cum ar fi Buget-Finanţe şi Salarizare Personal, dar și biroul fostului administrator public al județului, Radu Judele. Procurorii DNA sunt la această oră şi la sediul PNL Botoşani.
Percheziţiile vizează ridicarea unor documente: acte contabile, contracte, precum şi a unor obiecte care pot forma obiectul unor infracţiuni de corupţie (luare de mită, trafic de influenţă).
23 septembrie 2016
Cu varza și cartofii, la Prefectură. Producătorii individuali s-au săturat de samsari!
Producătorii individuali care își vând produsele în piețele din Botoșani duc o bătălie permanentă cu samsarii. Mai mulți producători au venit, vineri, la Instituția Prefectului pentru a-și prezenta produsele, dar să își facă cunoscute și nemulțumirile pe care le au vizavi de condițiile în care sunt nevoiți să își valorifice marfa.
"Avem zilnic produse proaspete și așteptăm cumpărătorii să vină să cumpere cu încredere. Și prețurile sunt convenabile. Sunt vânzători care sunt mai mult intermediari și care vorbesc urât și asta nu ne place nouă, la producători. Ei vând azi la unul, mâine la altul, și nu le pasă dacă mai vin oamenii la piață. Noi așteptăm oamenii să vină cu încredere să cumpere produsele noastre", a spus o producătoare din județul Suceava, care își vinde produsele la Botoșani.
Producătorii spun că încearcă să ofere clienților produse cât mai naturale, pentru că agricultură bio nu se poate realiza.
23 septembrie 2016
Jandarmii de la Gruparea Mobilă Bacău ar putea fi aduși să facă ordine în Centrul Vechi!
"O situație cu risc ridicat!" La asta consideră prefectul județului Botoșani, Dan Nechifor, că s-a ajuns în Centrul Vechi al municipiului motiv pentru care ia în calcul să solicite intervenția Grupării Mobile de Jandarmi de la Bacău. După ce mai mulți agenți economici din Centrul Vechi s-au plâns că nici polițiștii locali, nici jandarmii, nu reușesc să restabilească un climat de ordine și liniște, prefectul vrea să apeleze la jandarmii de la Bacău, dacă forțele de ordine de la Botoșani nu fac față.
"În condițiile în care voi vedea că nu reușesc că fac față cu colegii de la Botoșani voi solicita intervenția Brigăzii Mobile, care vine la tot ceea ce înseamnă evenimente cu risc ridicat. Din punctul meu de vedere cred că, voi face și o informare către domnul colonel, deja situația din Centrul Vechi este o situație cu risc ridicat", a precizat prefectul Dan Nechifor.
23 septembrie 2017
Lider sindical al polițiștilor botoșăneni: "La Botoșani s-a instaurat o frică de a reproșa șefilor"
Problemele cu care se confruntă polițiștii și neajunsurile din sistem de multe ori nu sunt transmise mai departe și șefilor. Asta susține Virgil Bordei, lider la nivel local al Confederației Sindicale Meridian, care spune că la Botoșani s-a "instaurat o teamă de a reproșa șefilor". Declarația acestuia a pornit de la faptul că polițiștii sunt nevoiți să întrețină mașinile pe care le primesc pentru a-și desfășura activitatea din resurse proprii.
23 septembrie 2018
Piața Mare, raiul infractorilor: Poliția Locală arată către Poliția Economică. Cei din urmă denunță alte probleme!
Poliția Economică a detaliat situația activităților ilegale depistate în Piața Centrală din municipiul Botoșani, precum și măsurile luate în acest sens. Bișnițăriile din Piața Mare sunt arhicunoscute. Tocmai de aceea, este nevoie să se cunoască unde și de ce este o verigă slabă în lanțul de autorități responsabile cu remedierea acestei situații. Directorul Poliției Locale Botoșani, Ioan Onuțu, a declinat competențele instituției pe care o conduce, cu privire la activitățile de comerț ilicit din zonă, și a arătat spre Poliția Economică (detalii aici). Aceasta, la rândul ei, arată spre alte trei entități: societatea privată care administrează un dispecerat de camere video, societatea care administrează spațiul comercial central și Poliția de Frontieră. Mai mult…
23 septembrie 2019
Crește presiunea socială! Urban Serv nevoită să crească salariile din cauza demisiilor!
Urban Serv SA a intrat într-un proces de majorare a salariilor angajaților. Nu este vorba de angajați per ansamblu, ci doar despre a celor care muncesc efectiv în teren. În primă fază, șoferii au beneficiat de o creștere salarială de 300 de lei, iar încărcătorii de 100 de lei.
„Există o crestere salarială la șoferi și personalul din producție. Creșterea este de 300 lei pentru conducătorii auto și 100 de lei pentru încărcători. Am mai făcut punctual creșteri salariale, pe meritocrație. Un electrician care a realizat o lucrare și nu a trebuit să cumpărăm o piesă nouă, a beneficiat de creștere salarială. Țin foarte mult la meritocrație și la a promova oamenii cu adevărat competitivi”, a spus Bogdan Buhăianu, directorul general al Urban Serv.
23 septembrie 2020
Povestea copiilor din pichetul militar de la granița României cu Ucraina relatată de un cadru didactic din județul Botoșani
Undeva în județul Botoșani, la granița României cu Ucraina, trăiesc, lângă pădurea din satul Hilișeu Crișan, într-un fost pichet militar, 30 de copii. Povestea lor de viață, desprinsă parcă dintr-un scenariu de film, prezintă condițiile inumane în care își duc zilele nouă familii, nevoite să trăiască în sărăcie, fiind marginalizate de o societate selectivă. Clădirea în care locuiesc este, de fapt, o ruină. Cu ferestre arse de soare și pereții scorojiți de vreme, neadaptată vremurilor și necesităților firești de trai, cei 30 de copilași, mulți dintre ei elevi, trăiesc cu seninătate și împăcați, parcă, cu destinul crunt care le-a fost rezervat.
Povestea copiilor din pichet este relatată de Gabriela Munteanu, învățătoarea unui copil de aici, impresionată de condițiile improprii în care sunt nevoiți să trăiască așa numitele „cazuri sociale”. Povestea “Copiilor din pichet” relatată chiar de Gabriela Munteanu aici…
23 septembrie 2021
Zeci de elevi și 18 cadre didactice infectați cu COVID-19, de la începutul anului școlar
Zeci de elevi botoșăneni au fost au fost confirmaţi cu SARS-CoV-2. Potrivit Direcției de Sănătate Publică, în perioada 13-19 septembrie au fost depistate pozitiv COVID un număr de 18 cadre didactice, din care 16 sunt din mediul urban. De asemenea, 53 de elevi botoșăneni au fost depistați cu noul coronavirus, dar și doi copii de grădiniță. Infecțiile au fost luate din familii, susțin autoritățile sanitare. Din acest motiv, mai multe clase din județ au trecut în online. Miercuri au fost raportate 118 cazuri noi de coronavirus, la Botoșani.
23 septembrie 2022
Instructorii auto cer amenajarea unei toalete publice la ACR; prefectul îi sfătuiește să facă o chetă
Instructorii auto din Botoșani solicită autorităților „o minimă amenajare” a poligonului ACR, unde se organizează examinările practice pentru obținerea permisului de conducere. Aceștia atrag atenția că este necesară amplasarea unei toalete publice în zona respectivă.
„Suntem școli private, dar examinarea e o instituție de stat și ar trebui măcar o toaletă pentru început, pentru că acolo se așteaptă și câteva ore pentru a intra la examen conform programatorului. Sunt persoane de gen feminin care vin acolo, care au nevoie, vine examinarea, alergăm și noi pe unde putem”, a spus un instructor din Botoșani, în cadrul unei ședințe pe tema siguranței rutiere, desfășurată vineri la Prefectură. În replică, reprezentantul Guvernului în teritoriu, Sorin Cornilă, a spus că va discuta problema cu reprezentanții administrației locale, recomandând însă ca toaleta să fie amenajate din fonduri proprii ale școlilor și instructorilor independenți de pregătire a candidaților pentru obținerea permisului. „Puteți dumneavoastră să puneți mână de la mână pentru o toaletă ecologică, costă în jur de 3.000 de lei”, a indicat prefectul Sorin Cornilă.
23 septembrie 2023
Teologul student la Conservator care s-a întors pe terenul de rugby: ”Este o provocare în a face și școală și sport la un nivel ridicat”
Drumul de la sportul de performanță până la strana bisericii a fost, pentru George Gontineac, un urcuș către verticala ființei. A știut dintotdeauna că, oricâte cărări i s-ar ivi înainte, Calea este una singură: cea care duce la Adevăr.
Rugby-ul i-a fost mai multe decât pasiune. Dar a ales să îl slujească pe Dumnezeu (Teologie), apoi să cânte (Conservator) împreună cu copiii singura muzică despre care spune că este ”înțeleasă de sfinți prin inspirație divină”. Când a renunțat la rugby, s-a îmbolnăvit. Așa că s-a întors la ”prima dragoste”. Astăzi, teologul George Gontineac este studentul la Conservator care antrenează copiii pe terenul de rugby.
S-a născut la Hlipiceni, în județul Botoșani. În urmă cu 12 ani, sub îndrumarea antrenorului Iulian Marian Iftene, începea aventura care avea să îi schimbe viața. Era în clasa a IX-a și întâlnirea cu profesorul său îi așeza lângă inima figura unui personaj pe care deseori l-a identificat cu chipul unui tată. Iulian Marian Iftene i-a vorbit pentru prima dată despre valori sportive, despre ce înseamnă asumarea și disciplina. A aflat, în toți acești ani, că rugby-ul promovează valori precum educația, integritatea, respectul, disciplina în grup, solidaritatea, distracția frumoasă.
”Atunci când nervii sunt mai mari, rugby-ul te pune să te canalizezi mental pe faptul că nu ai voie să îți calci în picioare sau să îți dărâmi adversarul într-un mod ilegal, ci te provoacă la un calm deosebit pentru a folosi forța în timpul jocului sub legile rugby-ului, iar pe stradă să fim gentlemeni și bărbați”, ne spune George Gontineac. Mai mult…
23 septembrie 2023
Povestea impresionantă a unui profesor nevăzător, din Botoșani, care cântă la zece instrumente: „Nu mi-a fost ușor să știu că din cauza unei neglijențe medicale mi-am pierdut vederea”
Eusebiu Cristian Toma are 26 de ani și este profesor de muzică și profesor preparator la Liceul Special Moldova din Târgu Frumos. Acesta este aproape orb, vede doar 20 la sută umbrele oamenilor și lumina.
Cu toate că are această deficiență de vedere, este un maestru în interpretare instrumentală, a reușit să învețe singur să cânte la nu mai puțin de zece instrumente, mai exact fluierul, cavalul, ocarina, clarinetul, cimpoiul, fluierele îngemănate, tilinca, saxofonul, taragotul și naiul.
Acest profesor nevăzător care cântă la mai multe instrumente a demonstrat tuturor că îți poți atinge idealurile.
Eusebiu Cristian Toma a învățat la Liceul Special Moldova din Târgu Frumos, iar ulterior a continuat studiile la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, pe specializarea nai. A ales să studieze acest instrument, deoarece este unul destul de greu și a vrut să facă asta ca o provocare. În prezent, este profesor de muzică și profesor preparator la liceul unde a învățat, pe care îl consideră acasă. Mai mult…