Modificarea, mult aşteptată de cetăţenii de peste Prut, le permite moldovenilor posesori ai unor paşapoarte biometrice să poată intra în România fără viză şi să rămână pe teritoriul ţării noastre pe o durată totală ce nu depăşeşte 90 de zile, în cursul oricărei perioade de 180 de zile.
Liberalizarea vizelor de călătorie în spaţiul european pentru cetăţenii moldoveni a fost anunţată de preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso în luna noiembrie a anului trecut în timpul vizitei la Bruxelles a premierilor Victor Ponta şi Iurie Leancă. Noi, botoşănenii am avut în ultimii ani numeroase colaborări cu fraţii noştri din Moldova şi ştim poate cel mai bine cât de aşteptată era această decizie., este salutul prefectului Costică Macaleţi.
Până al ora 12.00 a primei zile de acces fără viză, prin cele două puncte de trecere a frontierei de stat cu Republica Moldova ale judeţului trecuseră deja 20 de persoane cu paşapoarte biometrice. Ridicarea vizei a fost salutată şi de premierul Victor Ponta.
Într-un comunicat de presă acesta a declarat că
Voi avea în curând ocazia să adresez prim-ministrului Iurie Leancă, şi în mod direct, felicitările mele şi ale Guvernului României pentru această reuşită. Voi reconfirma, totodată, angajamentul nostru ferm faţă de parcursul european al Republicii Moldova, faţă de angajarea acesteia pe un traseu democratic şi european ireversibil.
Ridicarea vizei pentru moldoveni nu anulează, însă, şi celelalte condiţii impuse de lege:
• documente care justifică scopul şi condiţiile şederii şi care fac dovada mijloacelor de întreţinere pe perioada şederii. • garanţii că se va permite intrarea pe teritoriul statului de destinaţie sau că se părăseşte teritoriul României, în cazul străinilor aflaţi în tranzit;
• neinstituirea măsurii interzicerii intrării în România;
• neîncălcarea anterioară, în mod nejustificat, a scopului declarat la obţinerea vizei sau, după caz, sau să nu fi intrat pe teritoriul României cu documente false;
• inexistenţa unor alerte în Sistemul Informatic Schengen în scopul refuzării intrării pe numele solicitantului; • nu prezintă un pericol pentru apărarea şi siguranţa naţională, ordinea, sănătatea ori morala publică.
De asemenea, rămân în vigoare prevederile Acordul privind micul trafic de frontieră încheiat între guvernele României şi Republicii Moldova, în sensul că, cetăţenii moldoveni, titulari ai unor permise de mic trafic, pot călători şi sta pe teritoriul României, având obligaţia de a nu depăşi limita de 50 km de la linia de frontieră şi de a respecta condiţiile şi scopul pentru care a fost eliberat documentul
Comunicat de presă Cancelaria prefectului