19 septembrie pe Știri Botoșani. Ziua în care Sala Polivalentă a primit un nume, Orban întâmpinat cu aplauze la Botoșani și primarul pleacă în America!

Cărămida electorală în aer, sar plăcile de pe bulevard, iar mesajul lăsat de câţiva elevi botoşăneni conducerii liceului a devenit viral pe internet. Și generali sovietici admirând Teatrul din Botoșani cu puțin înainte de a fi bombardat.

19 septembrie 2008

Sala Polivalentă Elisabeta Lipă

Noua Sală Polivalentă ce va fi inaugurată la începutul lunii viitoare, va purta numele multiplei campioane olimpice Elisabeta Lipă. Edilii locali susţin că au discutat cu aceasta şi că nu rămâne altceva decât să propună Consiliului Local un proiect de hotărâre spre aprobare. Primarul municipiului Botoşani, a spus că îşi doreşte ca la inaugurarea sălii Polivalente să fie prezenţi mai mulţi sportivi care au reprezentat România la Jocurile Olipice, inclusiv campioanele olimpice de la canotaj.


”Voi veni cu o propunere în faţa Consiliului Local, pentru că sună prea sec sala polivalentă Botoşani. Ne-am consultat care au diriguit sportul din Botoşani şi am ajuns la concluzia că cel mai reprezentativ sportiv plecat de pe meleaguri botoşănene este Elisabeta Lipă. De aceea vom dori ca sala Polivalentă să poarte numele Elisabeta Lipă. Am vorbit cu doamna chestor şi firesc este încântată de idee şi se simte onorată de propunerea noastră”, a spus primarul Cătălin Flutur, care a adăugat: ”Va veni la inaugurare şi noi încercăm să le aducem acasă şi pe campioanele de anul acesta. va fi un complex de manifestări, sportive şi artistice, timp de două zile, pentru că este un eveniment important pentru municipiul Botoşani”. În plus, edilulul municipiului a precizat că îşi doreşte ca la inaugurare să fie prezent şi Octavian Belu, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Sport.

19 septembrie 2009

Scriitori botosaneni in conducerea Filialei Iasi a USR!

Pe 18 septembrie 2009, la sediul Filialei Iasi a Uniunii Scriitorilor din Romania a avut loc Adunarea generala de alegeri pentru legislatura 2010-2013. De la Botosani a participat o delegatie formata din 15 scriitori dintre cei 22, cati sunt acum membri ai breslei. A fost ales presedinte al Filialei Iasi a USR scriitorul Cassian Maria Spiridon. Din comitetul de conducere al filialei iesene face parte si scriitorul botosanean Gellu Dorian, ales cu un numar de 75 de voturi din 138 exprimate. Ceilalti noua membri sunt: Cassian Maria Spiridon, Valeriu Stancu. Nichita Danilov, Ioan Holban, Mircea A. Diaconu, Adrian Alui Gheorghe, Marius Chelaru, Constantin Dram si Daniel Corbu. Reprezentantii ieseni in Consiliul de conducere al USR sunt Cassian Maria Spiridon, Valeriu Stancu, Lucian Vasiliu, Mircea A. Diaconu, Ioan Holban si, in cazul in care vor fi acceptati 6 membri, asa cum ii revine filialei, al saselea ales este Gellu Dorian, care a obtinut un numar de 41 de voturi. Alegerile generale pentru conducerea USR vor avea loc pe 23 noiembrie. Printre cei 42 de membri ai filialei iesene, delegati la alegerile de la Bucuresti se numara si scriitorii botosaneni Gellu Dorian, Lucian Alecsa, Vlad Scutelnicu, Emanoil Marcu, Nicolae Corlat, Gabriel Alexe, Vasile Iftime, Constantin Bojescu, Ciprian Manolache si Petrut Parvescu.

19 septembrie 2010

Care este menirea Muzeului Judetean?

La jumatate de an dupa ce arheologul Octavian Liviu Sovan se adresa redactiei noastre cu o scrisoare deschisa in care expunea in amanunt situatia de la Muzeul Judetean Botosani, primim o alta scrisoare, intitulata de aceasta data "Tirania de la Muzeul Judetean Botosani continua!".

 Am decis sa facem public acest semnal, la fel cum am procedat si in cazul scrisorii lui Octavian Liviu Sovan, de aceasta data nu pentru a atrage atentia asupra atmosferei din cadrul institutiei, ci a lipsei de reactie asupra unor probleme de interes major pentru Botosani si nu numai. "Asupritii" nu sunt mai presus decat "asupritorii" lor, atata timp cat rolul celor doua tabere este de a sluji o institutie care, cel putin la nivel teoretic, trebuie sa fie depozitarul patrimoniului si promotor al unor programe care sa valorifice acest patrimoniu cultural.


Ne referim in acest context la situatia descoperirilor arheologice din zona Centrului Vechi. Municipalitatea a decis la momentul rasunatoarei si galacioasei descoperiri (va amintiti mandria pe care edilii o manifestau in urma cu un an!) sa valorifice zona prin amenajarea unor cupole de sticla, urmand ca locul sa devina astfel un veritabil muzeu deschis atat de necesar turismului botosanean. Propunerea nu a fost acceptata in totalitate de Ministerul Culturii. Conform arheologilor care au lucrat pe santierul din centrul municipiului, unele dintre cuptoarele descoperite indica faptul ca erau utilizate pentru uscarea vaselor de ceramica.

In urma cu o saptamana, municipalitatea a decis, insa, ca vechile cuptoare scoase la lumina nu sunt atat de valoroase incat sa merite o investitie importanta, astfel ca... descoperirile vor fi acoperite, iar deasupra se va amenaja o parcare! Facem mentiunea ca atitudinea municipalitatii nu este de condamnat, atata timp cat Cultura unui oras, a unui judet, este in grija unor oameni platiti cu salarii pompoase de manager, adica acei oameni care in astfel de situatii trebuie sa sustina o asemenea descoperire. Ori, reactiile au lipsit cu desavarsire!

In aceasta situatie, care este menirea unui Muzeu Judetean? Mai mult...

19 septembrie 2011

ADRIAN TAPCIUC - Talentul de a crede in tine insuti!

Este actor, regizor, producator TV. A jucat in spectacole de teatru, in filme, a avut propriile emisiuni de televiziune! Este legat afectiv de orasul sa natal, unde are chiar si o... carte de munca. Daca de ani buni tinerii parasesc urbea spre orase universitare din tara sau din strainatate, fara a se mai intoarce nici macar pentru a vizita Botosanii, Adrian Tapciuc a facut un lucru rar in ultimul deceniu: s-a intors in orasul natal, ca sa faca ce stie el mai bine: sa joace, sa uimeasca, sa bucure, fiind angajat cu acte in regula la Teatrul Mihai Eminescu. Nascut pe 1 aprilie 1984, Adrian Tapciuc a absolvit in 2007 Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti, specializarea Arta Actorului, clasa prof. univ. Ion Cojar si prof.univ. dr. Adrian Titieni. Absolvent al promotiei 2009 a Masterului Artele Spectacolului de Teatru, Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L.Caragiale" Bucuresti, clasa prof.univ.dr. Gelu Colceag si prof.univ.dr. Tania Filip. Botosanenii l-au putut vedea in rolul Fundulea, din spectacolul Visul unei nopti de vara, de William Shakespeare, mai intai alaturi de trupa de teatru Drama Club a Colegiului National A.T.Laurian Botosani, in cadrul festivalului Lyceum, apoi pe scena Teatrului Mihai Eminescu Botosani, ambele spectacole in regia lui Volin Costin si coregrafia magnifica a Victoriei Bucun. Mai mult...

19 septembrie 2011

Ca pe Bulevard: Muncesc de le sar… placile abia montate!

Mai multe placi din granit abia montate pe trotuarul de pe Bulevardul Mihai Eminescu s-au desprins! Viceprimarul Catalin Alexa sustine ca mai multi botosaneni au reclamat la Primarie faptul ca lucrarile nu sunt de cea mai buna calitate. Drept urmare, reprezentantii municipalitatii s-au deplasat la fata locului si au constatat ca cele sesizate de cetateni se adeveresc.


"Mai sunt unele locuri unde, din diferite cauze, nu au folosit destul ciment, mai sar placile. Le luam la pas si acolo unde vedem ca au sarit le cerem muncitorilor sa intervina de urgenta. Constructorul va trebui sa remedieze toate deficientele care apar dupa montarea placilor pe cheltuiala lui, daca nu au respectat calitatea. Alti bani noi nu mai dam", a declarat viceprimarul Catalin Alexa. Lucrarile de la trotuarele de pe Bulevard sunt executate de firma Conrec si de o echipa de muncitori din Cluj, specializata in montarea granitului. Lucrarile de pe Bulevard costa in jur de 400.000 de lei.

19 septembrie 2012

"Să nu afle mama cu ce mă ocup"- drama botoşănencei arsă la Roma

Prima dorinţă a Mihaelei R., românca bătută şi arsă în cartierul Borghesiana din Roma, de pe patul de spital, a fost ca autorităţile să nu o informeze pe mama ei cu privire la modul în care îşi câştiga existenţa. Acelaşi lucru, Mihaela i l-a cerut şi ministrului  pentru Integrare şi Cooperare, Andrea Riccardi, care a vizitat-o pe 13 septembrie.  Riccardi s-a oprit să vorbească cu doctorii îndelung, în special cu medicul primar de la Centrul de arşi grav, unde este internată tânăra. "Bărbaţi fără scrupule s-au jucat cu corpul său şi apoi l-au ars ca şi când nu ar fi fost o persoană umană, ci un obiect. E puţin mai mult decât o copilă - a spus emoţionat ministrul ieşind din spital -, are ochii mari şi atitudinea unei fetiţe". Episodul prostituatei românce, originară din Botoşani, bătută şi arsă la Roma a şocat opinia publică din Italia. Investigatorii cred că cei doi agresori au vruit să dea un avertisment astfel şi altor prostituate care ar fi avut curajul să se revolte. Mai mult...

19 septembrie 2012

Caramida electorala, in aer: Primaria nu are terenuri pentru locuintele ieftine promise!

Primaria Botosani nu detine la aceasta ora niciun teren pe care sa fie construite locuintele ieftine promise de actualul Executiv in campania electorala, insa vrea sa cumpere terenuri, inclusiv de la persoanele fizice.


"In perioada aceasta cautam sa identificam terenuri. Primaria are ca obiectiv inclusiv sa achizitioneze terenuri de la persoane fizice, urmarim de asemenea executarile silite, urmarim oferte ale bancilor sau ale executorilor, acolo unde apar suprafete mari de teren, intentionam sa participam la licitatie sa realizam achizitii. Cautam o suprafata de minim 4.000-5.000 de metri patrati, astfel incat sa ne permita sa realizam si locurile de parcare si un minim de 4 sau 5 blocuri intr-o asemenea locatie", spune Portariuc.

 Desi in campanie Ovidiu Portariuc a pus alaturi de primarul Constantei, Radu Mazare, o caramida pe terenurile Armatei, transferul acestora catre autoritatea locala nu s-a facut inca, si in plus exista o intiativa legislativa care prevede ca odata ce vor fi trecute in administrarea municipalitatii, pe acestea sa se construiasca locuinte sociale, camine pentru batrani, cantine.

19 septembrie 2014

Mesajul lăsat de câţiva elevi botoşăneni conducerii liceului a devenit viral pe Internet

Mesajul pe care l-au lasat directiunii cativa elevi dintr-un liceu botosanean, dupa ce au citit un mesaj pus pe peretii de la baie, a devenit viral pe Internet. Saptamana aceasta a inceput un nou an scolar, iar portile scolilor s-au redeschis pentru elevi. Cativa tineri dintr-un liceu din Botosani au descoperit in toaleta lor "proaspat" renovata un mesaj din partea directorului si a administratorului.


 "La plecare, va rugam sa lasati toaleta in aceeasi stare in care ati dori sa o gasiti", este mesajul postat de reprezentantii liceului la toalete. Baietii insa au avut un alt mesaj de transmis... “Din pacate, investitia ar fi prea mare!

19 septembrie 2015

Primarul Ovidiu Portariuc pleacă în America

Primarul municipiului Botoşani, Ovidiu Portariuc, va pleca săptămâna viitoare în America, unde va sta o lună de zile. Edilul şef al urbei a obţinut o bursă în cadrul Programului Marshall Memorial Fellowship.


Pe perioada cât va fi în America, Portariuc va urma un stagiu de pregătire în domeniul administraţiei publice. Din România, a mai obţinut bursă în cadrul acestui program şi jurnalistul Adelin Petrişor. “E un stagiu de pregătire, un schimb de experienţă, vor fi vizite la primării de acolo", a spus primarul Ovidiu Portariuc. Edilul şef al municipiului a precizat că deşi va fi plecat,  în fiecare zi va vorbi cu şefii din Primărie. Atribuţiile de primar îi vor fi delegate viceprimarului Cosmin Andrei.

19 septembrie 2016

Noi detalii despre accidentul mortal de la Darabani, din Ajunul Paștelui! Cu ce viteză zburau pe șosea cei doi șoferi!

Noi detalii ies la iveală în cazul accidentului din Darabani, din Ajunul Paștelui, în urma căruia o tânără și-a pierdut viața după o cursă ilegală de mașini. Expertiza criminalistică efectuată a relevat faptul că cei doi șoferi circulau cu viteză excesivă. Florin Stănescu și Emil Bujor au fost trimiși la finele săptămânii trecute în judecată de procurori, fiind acuzați de mai multe infracțiuni, cea mai gravă fiind cea de "omor". Mai mult...

19 septembrie 2018

O poveste dintr-o zi de iunie, pe Sărărie. "M-aș bucura să știu că în Botoșani se mai vorbește despre Mihai Ursachi!"

Iași, început de iunie 2017. Pe Sărărie, și cea mai ușoară pală de vânt răscolește un miros de tei care imediat învăluie strada. Poarta scârțâie scurt. Curgând semeață în verdele curat al curții, aleea care duce spre casă dezvăluie un om. De departe firav. De aproape... Câtă viață într-o subțirime de trup care pare că se clatină, dacă nu ar fi ochii atât de vii, dacă nu ar fi zâmbetul atât de bine prins în luminozitatea unui chip de o strălucire care tulbură. Preotul Gheorghe Ursache se apropie cu mâinile întinse, ochii se îmbracă într-un bun-venit jucăuș, iar zâmbetul închide într-o clipită un soi de siguranță pe care nu ai cum să nu o simți prin toți porii. În odaia din dreapta, multe cărți, fotografii și o răcoare ce răzbate plăcut printre cuvintele ce prind a se rostogoli din prima clipă. Fotoliul verde, pălăria, vioara. Obiecte mici sau mai mari, cărți de vizită, însemnări, lucrări în limba germană. Toate fixează într-un pământesc efemer o existență poetică. Poveștile curg fără reguli, fără cronologie, fără sofisticate adaosuri sau inutile ocolișuri. Din când în când, vorba se face gravă, într-un molcom apăsat, voit meticulos și cotit cu înțelesuri. Pentru ca în clipa următoare să își facă loc un vers, o întâmplare veselă, o abia dezvăluită poveste de familie. Mai mult...

19 septembrie 2019

Doi șefi noi la instituțiile publice din Botoșani

Două instituții de la Botoșani au șefi noi. Este vorba de Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier Botoșani și Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Botoșani. Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier Botoșani, mai cunoscut ca ISCTR, este condus de la data 3 septembrie de Andrei Belic. Acesta a primit confirmarea pentru a ocupa funcția de coordonator județean și îl înlocuiește pe Gheorghe Rodovei. În același timp, la Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Botoșani, după promovarea concursului organizat pentru postul de șef al serviciului,  a fost numit Mihai Valeriu Harabulă.Ambii au fost numiți astăzi oficial în funcții de autoritățile județului.

19 septembrie 2020

Orban primit cu aplauze de un alai de liberali la Botoșani!

Premierul României, Ludovic Orban, a venit la Botoșani pentru o întâlnire cu candidații Partidului Național Liberal (PNL) la alegerile locale din 27 septembrie. În așteptarea celui de al doilea om în stat, s-au adunat peste 70 de colegi de partid, nelipsind membrii de elită ai organizației județene.


Șeful Executivului a fost primit cu aplauze la Parcul de Agrement „Cornișa”. El a susținut o conferință de presă la Patinoar, avându-l de-a dreapta pe primarul municipiului Botoșani, Cătălin Flutur, și de-a stânga pe senatorul Costel Șoptică, liderul filialei din Botoșani a PNL și candidatul acesteia la Consiliul Județean.

După o oră întârziere față de momentul programat pentru sosire, el și-a alocat circa 20 de minute de discuție cu presa, axate pe manifestarea interesului Guvernului pentru drumul Botoșani-Târgu Frumos, pentru tronsonul Botoșani-Ștefănești, dar și pentru infrastructura feroviară, completate de convingerea premierului că, prin cele 80 de miliarde de euro acordați de Uniunea Europeană, se vor debloca proiecte ce vor „declanșa o economie spectaculoasă”.

Ulterior, a mers însoțit de crema liberală autohtonă spre Amfiteatrul „Cornișei”, pentru dialog cu ușile închise.

19 septembrie 2021

Rata de infectare la nivelul municipiului Botoșani a ajuns la 2,41

85 de noi persoane au fost depistate cu Covid -19 pe raza județului Botoșani, conform datelor furnizate de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică. 44 sunt din municipiul Botoșani, rata de infectare ajungând astăzi la 2,41, în creștere de la 2,15. Localitățile care se află sub scenariul roșu sunt : Corni – 3,96, Curtești – 3,20, Havârna- 3,54, Roma – 5,6 și Tudora – 5,02. Conform datelor DSP, incidența la nivel de județ este de 1,52.

19 septembrie 2022

Tânără cercetată pentru că nu a predat autorităților 10.000 de lei, găsiți în zona pieței

Polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale efectuează cercetări față de o tânără de 31 de ani, din municipiul Botoșani, care a găsit 10.000 de lei și nu i-a predat autorităților, informează luni Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ). Potrivit sursei citate, ancheta a relevat că, pe 17 septembrie a.c., în timp ce se afla în zona Pieței Centrale, femeia a observat, pe sol, lângă un autoturism, mai multe bancnote, pe care și le-a însușit pe nedrept. „Banii aparțineau unui bărbat, de 52 de ani, din comuna Coțușca, căruia i-au căzut din mapa în care îi păstra. Tânăra a restituit integral suma persoanei vătămate, cercetările fiind continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de însușirea bunului găsit”, precizează IPJ Botoșani.

19 septembrie 2023

O fotografie cât o carte de istorie: Generali sovietici admirând Teatrul din Botoșani cu puțin înainte de a fi bombardat

O imagine rară, din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, din Botoșani, în care apar comandanții formațiunilor militare sovietice care au ocupat orașul în ziua de 7 aprilie 1944.


Imaginea, postată pe pagina de Facebook a grupului Botoşaniul de odinioară, prezintă și o serie de explicații. Astfel, aflăm că în mijloc este surprins generalul-locotenent Filip F. Zhmachenko - comandantul Armatei a 40-a și membru al consiliului militar al Frontului 2 Ucrainean. Alături de el se află generalul-locotenent al forțelor de tancuri I.Z. Susaykov, generalul-maior K.P. Kulik al Armatei a 40-a și încă un ofițer superior, neidentificat.

Cei patru se aflau în Piața Unirii / Piața Primăriei fostă I.G. Duca (Piața Revoluției astăzi), în fața Teatrului ”Mihai Eminescu”. Potrivit sursei citate, se spune că în subsolul acestei instituții și-au organizat comandamentul.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Proiectul „Rădăcini sociale: Dezvoltăm afaceri care contează”, promovat la Botoșani de către o asociație și o fundație! (foto)

Tuesday, 15 October 2024

Proiectul are ca scop sprijinirea dezvoltării durabile și incluzive în zonele rurale, iar acest lucru va fi realizat prin înființarea a 34 de întreprinderi sociale în mediul...

„Good lives”, proiectul Penitenciarului Botoșani care le oferă deținuților șansa la o viață normală!

Tuesday, 15 October 2024

 Tot în timp și cu răbdare, ne propunem să ajutăm și pe ceilalți să creadă, iar atunci când există deschidere și susținere din partea societății, persoana are toate șans...

Lângă noi: O mamă singură din Iași adună peturi și doze de la pelerinii veniți să se închine la moaște!

Tuesday, 15 October 2024

Profitând de numărul mare de pelerini care participă la eveniment, femeia de 37 de ani a început să adune PET-uri, sticle și doze aruncate de participanți, ducându-le la recicla...