1855 - numărul de SMS la care ar fi fost FRAUDAT REFERENDUMUL pentru DEMITEREA LUI BĂSESCU. Cum funcţiona reţeaua la care s-au conectat 14.000 de telefoane mobile

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, este acuzat de procurori că a creat un sistem naţional de fraudare a referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Potrivit informaţiilor obţinute de gândul.info, Dragnea ar fi utilizat un sistem informatic complex la care s-au conectat 14.000 de utilizatori. Dintre aceştia, câteva mii au trimis în timp real date despre prezenţa la vot, dar şi date despre câţi români au votat pentru sau împotriva suspendării. În ziua refrendumului, cei 14.000 de utilizatori ai sistemului USL au primit şi indicaţii de la Liviu Dragnea prin care acesta le spunea cum să mărească prezenţa la secţiile de votare. Sistemul controlat de liderul PSD avea incorporată şi o hartă interactivă care prezenta în timp real rezultatele prezenţei la vot de la fiecare secţie de vot. La sistem erau conectaţi şi alţi lideri ai PSD sau PNL care urmăreau evoluţia referendumului judeţ cu judeţ.
 
Sistemul informatic al PSD

 
Procurorii DNA îl acuză pe Liviu Dragnea că a constituit un sistem naţional de fraudare a referendumului. În comunicatul DNA prin care anunţă începerea urmării penale împotriva lui Dragnea, procurorii spun că liderul PSD a "obţinut pe căi ilicite informaţii, în fiecare oră, despre numărul de persoane care şi-au exercitat dreptul de vot şi despre modul în care s-a votat în unele secţii de votare".
 
Potrivit informaţiilor obţinute de gândul, coloana vertebrală a operaţiunii de fraudare de care este acuzat Dragnea a fost sistemul informatic utilizat de liderul PSD. Acest sistem era compus din mai multe servere, un soft şi un call-center. Sistemul a fost conceput pe trei paliere, pe o structură piramidală. Primul palier era constituit din aproximativ 14.000 de utilizatori care erau conectaţi la sistem prin intermediul telefoanelor mobile. Aceşti utilizatori transmiteau două informaţii către serverele care centralizau datele: o informaţie este prezenţa la urne, iar o a doua informaţie este numărul de voturi DA şi NU exprimate în secţiile de votare. Nu toţi cei 14.000 de utilizatori au trimis date referitoare la numărul de voturi DA şi NU din ficare secţie de votare. În sistem au fost înregistrate peste 4.000 de mesaje care conţineau date legate de voturile pentru şi împotriva suspendării, care au venit de la peste 3.000 de utilizatori ai sistemului.

Un al doilea palier al sistemului informatic era creat special pentru liderii partidului care coordonau activitatea în judeţe. Aceştia primeau informaţiile legate de prezenţa pe fiecare secţie şi despre cum s-a votat. Aceştia aveau conturi speciale cu care se logau în sistem şi puteau verifica datele sau le puteau introduce chiar ei, manual, în sistem. De asemenea, exista o secţiune specială unde liderii partidului puteau comunica între ei. Printre cei care aveau acces în acest sistem se numără Marian Oprişan, Ecaterina Andronescu, Nicuşor Constantinescu, Relu Fenechiu, Robert Negoiţă, dar şi alţi lideri.
 
Al treilea palier, în vârful piramidei, era sistemul de comandă unde acţiona Liviu Dragnea.
 
Contactată de gândul, Ecaterina Andronescu a declarat că ea, personal, nu a utilizat sistemul informatic al lui Dragnea. "Eu nu l-am folosit. Nici nu ştiam că avea o componentă destinată liderilor partidului prin care să poată să urmărească prezenţa din secţiile de votare", a declarat Ecaterina Andronescu, pentru gândul.info.
 
Nicuşor Constantinescu: "Sistemul a fost folosit în toate judeţele. Blaga a folosit direct STS-ul"

 
Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa şi prim-vicepreşedinte al PSD Constanţa, a declarat, pentru gândul, că sistemul informatic a fost utilizat în toate judeţele, dar numai pentru a monitoriza prezenţa la vot. "Astfel de sisteme au fost utilizate la toate rundele de alegeri de către toate partidele politice. Prin aceste sistem se monitoriza prin sms numărul participanţilor la vot, dar nu modul în care au votat. La noi în toate judeţe s-a folosit acest sistem. Nu numai PSD a făcut asta, şi PDL a folosit. Una este monitorizarea participării la vot. Un partid trebuie să facă asta. În funcţie de participare acţionezi. Spre exemplu, dacă vezi că prezenţa la o secţie e mai mică, atunci mobilizezi mai bine simpatizanţii, membrii să cheme lumea la vot. Nu e nici un secret de stat asta ", a declarat Nicuşor Constantinescu, pentru gândul.info. Liderul PSD a declarat că nu a fost chemat încă la DNA, dar că împreună cu alţi 1000 de membri şi simpatizanţi PSD s-au autodenunţat la DNA.

Citeste AICI materialul complet!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Fără apă pe timp de noapte din cauza ”consumului ridicat din ultimele zile”: Zonele afectate!

Sunday, 22 December 2024

Nova Apaserv Botoșani anunță că începând cu data de 22 decembrie 2024, până  la data de 24 decembrie 2024, furnizarea apei potabile va fi întreruptă pe timp de noapt...

”Intrigă și iubire”, spectacolul care intră în istoria Teatrului din Botoșani!

Sunday, 22 December 2024

Revenirea în bătrânul și elegantul Teatru, după un deceniu de ”exil”, a însemnat și o nouă premieră a actorilor botoșăneni, cu un spectacol în regia lui Dum...

Tragedie în Turcia: Un elicopter medical s-a lovit de clădirea spitalului din curtea căruia decolase, patru oameni au murit!

Sunday, 22 December 2024

Patru persoane au murit duminică, într-un accident aerian în sud-vestul Turciei, când un elicopter de ambulanţă a intrat în coliziune cu o clădire a unui spital şi s-a pr...