16 septembrie - Ziua Internationala pentru protectia stratului de ozon

16 septembrie - Ziua Internationala pentru protectia stratului de ozon
Pe 16 septembrie 2009, se sărbătoreşte, pe plan internaţional, Ziua Internaţională pentru Protecţia Stratului de Ozon. Această zi reaminteşte întregii comunităţi momentul adoptării, la 16 septembrie 1987 a Protocolului de la Montreal privind substanţele care epuizează stratul de ozon.
Deviza sub care se sărbătoreşte Ziua Ozonului în acest an este "Participare universală: protejarea ozonului uneşte întreaga lume!"
Una din problemele majore cu care se confruntă omenirea în perioada actuală, problemă aflată atât în atenţia oamenilor de ştiinţă cât şi a lumii economice şi politice, este degradarea continuă a stratului de ozon. Astfel, pe de o parte se produce o diminuare a stratului de ozon din stratosferă, fapt ce are ca urmare pătrunderea radiaţiilor ultraviolete nocive până la suprafaţa solului , iar pe de altă parte creşte concentraţia ozonului troposferic, acesta devenind un poluant agresiv.
 Degradarea stratului de ozon care protejează Pământul împotriva acţiunii distrugătoare a radiaţiilor solare ultraviolete a fost semnalată încă din anul 1974, dar a trecut mai mult de un deceniu până când comunitatea internaţională a făcut primul pas  pentru protejarea acestuia prin adoptarea, în anul 1985, a Convenţiei de la Viena privind protecţia stratului de ozon.
 Principalele substanţe care contribuie la degradarea stratului de ozon sunt:
- clorofluorocarbonii (CFC) –freoni- care sunt utilizaţi în domeniile: agenţi de refrigerare, instalaţii de aer condiţionat, spume, aerosoli, solvenţi.
- halonii, întrebuinţaţi în extinctoare, atacă ozonul mai virulent decât CFC.
Alte substanţe, provenite din surse naturale şi din surse antropice, care au rol important în fotochimia stratosferică sunt: hidrogenul, vaporii de apă, tetraclorura de carbon, metil cloroform, bromura de metil, oxizii de azot, metanul, monoxidul şi dioxidul de carbon.
Pentru stoparea degradării stratului de ozon, comunitatea internaţională a impus prin Convenţia de la Viena privind protecţia stratului de ozon şi Protocolul de la Montreal  diminuarea treptată a producţiei şi consumului de de haloni până în 1994, de freoni până în 1996 şi de alte substanţe dăunătoare ozonului (ODS) până în anul 2000. S-a recunoscut, astfel, că singura modalitate de a împiedica distrugerea stratului de ozon cere obligatoriu interzicerea acestor produse. Rolul pe care îl joacă CFC şi halonii la încălzirea globală în cadrul efectului de seră este un argument în plus în favoarea reducerii urgente a emisiilor
 În judeţul Botoşani nu îşi desfăşoară activitatea producători sau utilizatori importanţi de substanţe care distrug stratul de ozon, dar există o serie de societăţi comerciale care utilizează acest substanţe pentru refrigerare (cele din industria alimentară) sau care execută service la terţi.
De asemenea, APM Botoşani desfăşoară în mod curent următoarele activităţi referitoare la respectarea convenţiilor internaţionale privitoare la protecţia stratului de ozon:
- impunerea societăţilor care asigură activitatea de montaj şi service în domeniul frigotehniei să-şi instruiască personalul tehnic de specialitate.
- încurajarea/sensibilizarea populaţiei şi agenţilor economici de a proteja stratul de ozon şi determinarea ideii de a nu utiliza decât produse care nu reprezintă un pericol pentru stratul de ozon;
- aducerea la cunoştinţa utilizatorilor şi consumatorilor de substanţe (ODS) că este indispensabil a reduce la minim emisiile de haloni conţinute în echipamentele folosite în lupta contra incendiilor, şi în timpul întreţinerii acestora;
- emiterea autorizaţiilor de mediu numai pentru acele unităţi şi ateliere destinate activităţilor de service care au personal instruit în condiţiile legii şi dispun de facilităţi de recuperare şi reciclare a substanţelor care epuizează stratul de ozon în scopul evitării emisiilor acestor substanţe în timpul operaţiilor de întreţinere a echipamentelor.

De altfel, fiecare dintre noi poate contribui la protejarea stratului de ozon prin respectarea unor reguli simple cum ar fi: sa priveasca atent eticheta produselor pe care le cumpara; sa nu foloseasca acasa sau la locul de munca echipamente care functioneaza cu substante care distrug stratul de ozon; sa predea frigiderele, congelatoarele, aparatele de aer conditionat si alte utilaje frigorifice vechi agentilor economici specializati care pot recupera si apoi distruge CFC.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sucevean prins la Botoșani cu un transport de material lemnos neînregistrat corect!

Miercuri, 17 Aprilie 2024
58

Marți,16 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 6 Pomârla au oprit pentru control, pe drumul public din comuna Șendriceni, o autoutilitară condusă de un bărb...

ITM le-a pus gând rău angajatorilor din panificație: Sute de mii de lei amendă pentru nerespectarea normelor de siguranță a muncii!

Miercuri, 17 Aprilie 2024
105

În perioada 09 -12.04.2024, atât pe timpul zilei, cât și pe timpul nopții, a avut loc Campania Națională pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile lega...

Bărbat de 62 de ani din Dorohoi a produs un accident după ce s-a urcat băut la volan!

Miercuri, 17 Aprilie 2024
137

În cursul zilei de marți,16 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi au fost sesizați cu privire la faptul că pe o stradă din municipiul Dorohoi s-a produs un acc...