Termica Botosani va beneficia de stergerea datoriilor acumulate pana la 30 iunie 2009!

Termica Botosani va beneficia de stergerea datoriilor acumulate pana la 30 iunie 2009!
Guvernul pregăteşte ştergerea datoriilor acumulate de centralele termice până la 30 iunie 2009, în sumă totală de 536,4 milioane lei, inclusiv a obligaţiilor fiscale neonorate pentru împrumuturi externe contractate cu garanţia statului, justificând decizia prin asigurarea furnizării agentului termic.

"Obligaţiile fiscale principale ale operatorilor economici care prestează serviciul public de alimentare a populaţiei cu energie termică, în sistem centralizat, reprezentând impozite, taxe, contribuţii şi taxa pe valoarea adăugată aferentă alocaţiilor bugetare, datorate sau datorate şi amânate potrivit unor acte normative, conform evidenţei fiscale la data de 30 iunie 2009 şi neachitate, se scutesc la plată", se arată într-un proiect de ordonanţă de urgenţă.

Pe lista celor aproximativ 20 de societăţi din România care vor beneficia de această facilitate a fost inclusa si Termica Botoşani, cu o datorie 89,2 milioane lei.

Conform actului normativ, obligaţiile fiscale principale către fondul de risc aferente împrumuturilor externe garantate sau subîmprumutate de stat, conform evidenţei contabile a Ministerului Finanţelor la 30 iunie 2009, precum şi cele amânate şi neachitate vor fi de asemenea scutite la plată.

Aceeaşi facilitate va fi aplicată şi pentru obligaţiile fiscale accesorii aferente datoriilor, excepţate fiind doar impozitele şi contribuţiile cu stopaj la sursă, pentru taxa pe valoarea adăugată datorată în vamă şi accesoriile calculate la acestea.

Concomitent cu anularea datoriilor vor fi suspendate procedurile de executare silită a creanţelor fiscale aferente obligaţiilor.

"Măsurile de natura ajutorului de stat prevăzute în ordonanţa de urgenţă se acordă în conformitate cu prevederile Deciziei Comisiei Europene 842/2005 privind instituirea Comunităţii Europene la ajutorul de stat, sub forma compensaţiei pentru obligaţia de serviciu public, acordat anumitor întreprinderi cărora le-a fost încredinţată prestarea unui serviciu de interes economic general", se arată în document.

Ştergerea datoriilor este argumentată de Guvern prin "evitarea blocajelor alimentării cu energie termică în sezonul de încălzire 2009-2010 şi asigurării căldurii la costuri suportabile de către populaţie".
 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FC Botoșani - Dinamo 2-1! Meci nebun pe Stadionul Municipal

astăzi, 21:57
353

Dinamo a primit un penalty, după o fază la care Țigănașu și-a spart capul. Mai apoi, Abdllah a ratat penalty-ul. Bogdan Andone a protestat vehement, și a fost eliminat.Ulterior, Dinamo a ma...

Proiect USR înaintat Senatului: Absolvenții de liceu care au promovat bacalaureatul ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe!

astăzi, 20:24
50

Absolvenții de liceu care au promovat examenul național de Bacalaureat ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe, potrivit unui proiect depus la Senatul României de către U...

Polițiștii rutieri au verificat respectarea traseelor de deplasare stabilite pentru autovehiculele ”Școală”!

astăzi, 19:40
67

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat luni, 22 aprilie 2024, o acțiune pentru prevenirea și combaterea abaterilor la regimul rutier de către instructorii autorizați din cadrul ș...