16 septembrie 2008
DANIEL BOTEZATU - Invatamant romanesc fara E-uri!
O alta tara a educatiei romanesti o constituie politizarea sistemului, de la nivel de minister pana la directorii de scoli. In invatamant, in sanatate, sectoare prioritare de activitate, politizarea este cel mai mare deserviciu adus functionarii in parametri de performanta a acestor domenii. Cata vreme va continua practica numirii unui ministru al educatiei pe criterii politice, nu putem pretinde o reforma viabila si de durata in invatamant. Practica aceasta este perpetuata si la nivelul inspectoratelor scolare, acolo unde partidul sau partidele aflate la guvernare isi instaleaza clientii politici fara a tine seama de criteriile de performanta si, de multe ori, de cele de onestitate. Practica este simpla si a fost folosita pana acum de absolut toate partidele care au guvernat Romania: ministrul numeste cu delegatie un inspector scolar general, dintre fidelii la nivel local ai partidului, organizeaza imediat un concurs „cu dedicatie”, la care nu indrazneste sa participe nimeni altcineva, in afara celui nominalizat, pentru ca, nu-i asa, asta ar insemna sa fii un perdant avant là lettre, iar rezultatul este, in cele mai multe dintre cazuri, previzibil. Mai mult…
16 septembrie 2008
Comarita: Tramvaiul este un mijloc de transport mai sigur decat maxi-taxi!
Directorul societatii Microbuzul, Dumitru Balan, proprietarul autoturismului implicat in accidentul din Zona Industriala, este nevoit sa renunte, pentru un timp, la serviciile soferului sau.
„Am inteles ca s-a incadrat intr-o depasire si a fost in fata o basculanta, s-a incadrat si el in depasire si a fost inghesuit intre basculanta si tramvai si s-a ciocnit de tramvai”, a declarat, imediat dupa producerea accidentului, Dumitru Balan. De cealalta parte, Ioan Comarita, directorul societatii Eltrans, este optimist, precizand ca avariile suferite vor fi remediate relativ usor. „Este o avarie usoara, o sa o rezolvam imediat ce se termina cu masuratorile politiei, avem piese de schimb. Asta dovedeste ca tramvaiul este un mijloc foarte sigur de transport, mult mai sigur decat maxi-taxi”, a precizat Comarita.
16 septembrie 2009
Cadoul pe care premierul Boc l-a oferit Papei, creat de un artist botosanean!
La doar cateva ore dupa asumarea raspunderii in Parlament pe un pachet de trei legi, o parte din membrii Guvernului au plecat la Roma pentru a primi o binecuvantare de la Papa Benedict al XVI-lea si pentru a avea o discutie cu premierul italian Silvio Berlusconi. Premierul Emil Boc, impreuna cu trei dintre ministrii cabinetului sau - cel al Economiei, cel al Sanatatii si cel de Externe - au ajuns la Suveranul Pontif. Premierului i s-a oferit un stilou personalizat, iar ministrilor cate o medalie pontificala.
Nici Emil Boc nu s-a lasat mai prejos si i-a facut cadou Papei un vas albastru cu fir de aur, opera a artistului Ioan Nemtoi. Nascut in 1964, la Trusesti, judetul Botosani, Ioan Nemtoi a absolvit, in 1991, Academia de Arta din Bucuresti, specializarea Ceramica, sticla, portelan.
16 septembrie 2009
Viitorul bazin de inot din Botosani, doua etaje si utilitati moderne!
Municipalitatea a anuntat ca studiul de fezabilitate pentru bazinul scolar didactic de inot s-a realizat, urgentand totodata lucrarile in zona fostelor sere din Parcul Mihai Eminescu, acolo unde va fi bazinul de inot.
"O investitie care are termen de executie 12 luni zile, un bazin cu dimensiuni acceptabile, 25 metri lungime, 12,5 metri latime. Diferenta dintre bazinul didactic si bazinul olimpic e ca aici nu avem zone de tribune, in schimb avem toate utilitatile, ca e pe doua etaje, vestiare, dusuri, sauna in partea de jos, iar la partea de etaj e bazinul", a declarat Catalin Flutur, primarul municipiului Botosani.
16 septembrie 2010
Ada Macovei: "Am incercat sa reformez sistemul si am deranjat foarte multe persoane importante si influente"
Inspectorul general al Inspectoratului Scolar Judetean Botosani a devenit un personaj destul de controversat printre botosaneni, acestia sanctionand-o pe Ada Macovei ori de cate ori au ocazia, prin intermediul comentariilor pe site-urile de stiri sau filmand-o pe litoral cu masina ISJ, mergand pana la intocmirea unui dosar destul de consistent cu date despre evolutia sefei ISJ. Ada Macovei crede ca este atat de criticata si are atat de multi dusmani de cand este inspector general, de cand a incercat sa schimbe sistemul de invatamant in judetul Botosani. Totusi, in ciuda carcotasilor si a criticilor, Ada Macovei spune ca nu se lasa intimidata de comentariile rautaciose, privind mereu partea plina a paharului. "Am incercat sa reformez sistemul si am deranjat foarte multe persoane importante si influente", a declarat Ada Macovei, inspectorul general al ISJ Botosani.
16 septembrie 2011
30 septembrie - 2 octombrie: Zilele "George Enescu" la Botosani!
Pe 30 septembrie debuteaza la Botosani ZILELE GEORGE ENESCU, ediţia a XXXV-a, printre invitati numarandu-se cornistul Petrea Gasca, pianistul Daniel Goiti si violonista Cristina Anghelescu, sub bagheta dirijorala a lui Mihail Secikin. Zilele "George Enescu" deschid micro-stagiunea 2011-2012 la Filarmonica Botosani.
16 septembrie 2012
Masina a Politiei implicata intr-un accident la intrarea in municipiul Botosani! Trei persoane, la spital
Un accident de circulatie s-a petrecut sambata seara la intrarea in municipiul Botosani dinspre Iasi, in sensul giratoriu de langa benzinaria LukOil, o masina a Politiei intrand in coliziune cu un autoturism Opel Astra. Masina Politiei, in care se afla un echipaj mixt, un politist si un jandarm, se deplasa dinspre Lebada catre municipiul Botosani, fiind in misiune cu semnalele acustice si luminoase in functiune. La intrarea in oras, agentul Sergiu Andrici, aflat la volanul masinii, nu a mai patruns in sensul giratoriu, intrand pe contrasens pentru a merge pe Bulevardul Mihai Eminescu. In acel moment s-a ciocnit frontal cu un Opel Astra, condus de un barbat de 35 de ani.
In urma impactului, jandarmul aflat pe scaunul din dreapta fata in masina Politiei, subofiterul Vasile Panzaru, a fost ranit, fiind preluat de o Ambulanta si transportat la spital. La Unitatea de Primiri Urgente au ajuns si soferul Opelului si un tanar de 25 de ani, care se afla in masina cu acesta.
16 septembrie 2013
Spovedania lui Țurcanu: "Și eu am fost fripturist și mă uitam la scaunul lui Câmpanu!"
Declaraţii surprinzătoare făcute, luni, de președintele organizației județene a PNL, Florin Țurcanu. El a spus că nu are încredere în politicieni, indiferent de partidul din care aceștia fac parte, și nu are încredere deplină nici în cei din propriul partid. Liderul liberalilor a mai spus că probabil este iubit de membrii simpli, dar nu de fripturiști, așa cum recunoaște că a fost și el la un moment dat. "Credeți că șefii sunt tare iubiți de cei cu ochii pe fripturi? Poate de membrul simplu sunt iubit, dar de cei care se uită să aibă friptura mai mare în farfurie... Sunt și foarte mulți fripturiști în toate partidele. Și eu am fost fripturist și mă uitam la scaunul lui Câmpanu. Asta e viața. Cum eu l-am dorit așa și-l doresc și alții", a afirma liderul PNL Botoșani.
16 septembrie 2014
Povestea emoţionantă a botoşăneanului care a primit şorţul la noua ediţie Master Chef
Florin Vartolomei a fost abandonat in spital la nastere, iar traiul in orfelinat l-a fortat sa invete sa se descurce singur, atat in viata, cat si in bucatarie. Pentru auditia la MasterChef, Florin a gatit o prajitura de criza, asa cum a denumit-o el.
"Cand m-am nascut, mama m-a dat la spital. Nu simt nimic pentru ea, nu am ura pentru ea, dar nici nu pot sa-i spun mama. Am inceput sa curat cartofi la orfelinat", a povestit Florin. Inainte sa apara in fata juratilor, Florin a avut parte de o surpriza: la auditii au venit sa-l sustina mama sa naturala, cu care s-a impacat in urma cu cinci ani, si sora lui.
16 septembrie 2015
Politistul de frontiera, decedat in accident, inmormantat cu salve de foc: "Ne ramane un gol imens in suflet"
"La inceput de toamna, un spirit liber a disparut brusc, dramatic, dureros si mult prea timpuriu dintre noi", spun colegii politistului de frontiera, Ovidiu Pavel, mort in accidentul rutier de la Durnesti. Miercuri la amiaza, agentul sef adjunct Ovidiu Pavel a fost condus pe ultimul drum de familie, rude si colegi. Trupul neinsufletit a fost inmormantat în haine militare la Cimitirul Pacea, din municipiul Botosani. Alaturi de el au fost si antrenorii de la FC Botosani si LPS Botosani, Alin Bejan, Alin Bordeanu si Cristian Frumuz, si asta pentru ca Ovidiu Pavel a jucat fotbal si a fost coleg la juniori cu Valeriu Bordeanu, cel care ii era unul dintre cei mai buni prieteni.
16 septembrie 2016
Cea mai aspră secetă din ultimul deceniu, autorităţile pasează responsabilităţile!
Secetă cum nu am mai avut la Botoşani de aproape zece ani! Este opinia specialiştilor, dar şi a botoşănenilor, în special a celor din mediul rural- cei care de altfel suferă cel mai tare din cauza lipsei precipitaţiilor. Primari, parlamentari, autorităţi judeţene reclamă situaţia din teren, dau vina unii pe alţii şi se uită cu disperare spre Guvern, cerând declararea stării de de calamitate naturală, însă din ecuaţie lipsesc etapele pe care aleşii noştri ar fi trebuit să le parcurgă încă din primăvară.
Situaţia este cumplită pe tot teritoriul judeţului Botoşani, seceta pedologică extremă apărând în toate măsurătorile făcute atât de Administraţia Naţională de Meteorologie, cât şi de instituţiile botoşănene. Oamenii au ajuns să se lupte pentru un litru de apă în plus, s-a ajuns la incredibila situaţie de a se fura rezervele de apă din curţile oamenilor din Avrămeni, fapt sesizat inclusiv poliţiştilor. Mai mult…
16 septembrie 2017
Botoşani, după explozie: Semne de întrebare ale proprietarilor blocului afectat
După ce au depăşit şocul iniţial, botoşănenii care locuiesc în blocul afectat de explozie de pe strada Primăverii încep să-şi pună întrebări: vor mai locui în casa lor, cine va suporta reparaţiile, cine îi va ajuta, cât va mai dura până se vor întoarce? La aproape 24 de ore de la explozia care a distrus mai multe apartamente dintr-o scară de bloc de pe Primăverii 18, proprietarii s-au întors în casele lor şi, acolo unde specialiştii Delgaz Grid au decis că este posibil, s-a restabilit şi conexiunea la energie electrică.
Aproape în fiecare apartament câte un proprietar încearcă să mai repare câte una- alta, să mai caute lucrurile care le sunt necesare, să mai evalueze pagubele şi să mulţumească Cerului că au scăpat doar cu atât. Alţii, în schimb, îşi fac griji pentru cine va suporta costurile reparaţiilor apartamentelor.
16 septembrie 2018
Condamnați să trăiască în mizerie: "M-am chinuit 15 ani să îmi vând apartamentul"
De zeci de ani, zonele din municipiul Botoșani cu cea mai mare rată de infracționalitate sunt Centrul Vechi și Parcul Tineretului. Dintre acestea, cea din urmă reprezintă o conviețuire forțată dintre români și rromi, sondată, nu de puține ori, cu scandaluri, atacuri de noapte, amenințări și ură, neputință, saturare, toate într-un mediu de-a dreptul apăsător. Unul dintre fenomenele bizare care au loc aici este împingerea șanselor de a se muta a locatarilor până aproape de imposibil, dar și o devalorizare greu de egalat a tot ce înseamnă "acasă". O senzație de neliniște se face simțită încă de la primii pași făcuți în cartierul Parcului Tineretului. Blocurile vechi, cu urme de arsură, geamurile sparte, bucățile de zid care lipsesc, gunoiul care invadează orice cotlon, elemente asezonate însă de ritmuri de manele și de țipete, contravin oricărei idei de civilizație, de viețuire laolaltă a două etnii, de pace. Conflictele dintre români și rromi sau numai între cei din urmă continuă să oripileze întregul județ. Cartierul este cunoscut pentru ilegalitățile cărora, parcă, le poartă amprenta și sugestia, la modul fizic, dar și metafizic. Românii din zonă și-au format o strategie comună pentru a se simți ceva mai în siguranță: evitarea disputelor, chiar dacă dreptatea ar fi de partea lor. Mai mult…
16 septembrie 2019
Arbitrul George Rădulescu, măcelarul Botoșaniului! Greșeli grave făcute de acesta în ultimele sezoane, împotriva echipei lui Iftime!
Arbitrul George Rădulescu a devenit, în opinia publică, unul dintre cei mai slabi arbitri din România. Acesta a făcut praf partida dintre Dinamo și Botoșani, trupa bucureșteană fiind clar avantajată. Nu este prima data când Rădulescu greșește împotriva FC Botoșani, asta devenind deja o tradiție pentru Rădulescu.
16 septembrie 2021
Directorul Filarmonicii părăsește postul de director după 10 ani. Raul Chiș este noul manager
Mihai Sârbu, directorul Filarmonicii de Stat “George Enescu”, a fost eliberat din funcție, în urma unei decizii emisă de primarul Cosmin Andrei. În urma unei evaluări care a avut loc în urmă cu mai bine de două luni, la care managerul Filarmonicii a obținut cu puțin peste nota 6 și era ca și plecat din fotoliul de director. Evaluarea a fost supusă la vot în plenul Consiliului Local, dar aleșii locali nu au avizat evaluarea și schimbarea lui Mihai Sârbu a rămas pentru o perioadă în aer. La un moment dat, chiar și prefectul Dan Nechifor a declarat că va ataca în instanță modul în care s-a efectuat evaluarea. Primarul Cosmin Andrei a decis să îl schimbe din funcție pe Mihai Sârbu, edilul având la dispoziție 5 zile să numească un manager interimar, ulterior urmând să se stabilească și condițiile pentru organizarea concursului. În cursul zilei, primarul Cosmin Andrei l-a numit manager interimar al Filarmonicii, pe instrumetistul Raul Chiș.
16 septembrie 2022
O botoșăneancă de 48 de ani, infectată cu virusul West Nile este internată la Iași
O femeie, în vârstă de 48 de ani, din Copălău, județul Botoșani, este internată la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, în urma infectării cu virusul West Nile. Pacienta a fost dusă iniţial la spitalul de Neurochirurgie din Iaşi, cu suspiciune de atac cerebral, după ce i s-a făcut rău şi a căzut în via unde lucra. Examenul CT şi consultul neurologic au exclus acest diagnostic, ea fiind direcţionată către spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi.
16 septembrie 2023
Istoria fabuloasă de peste 160 de ani a Spitalului din Dorohoi, cu ”depeșă telegrafică de la Măria sa Domnitorul Alexandru Ioan Cuza”
Luni, 18 septembrie, va avea loc redeschiderea Ambulatoriului de Specialitate (Policlinica) din Dorohoi, după ce în ultimii ani clădirea a fost restaurată integral și modernizată. Preotul Capelei de la Spitalul Municipal din Dorohoi, Teodor Ciurariu, consideră că Policlinica celui de-al doilea municipiu din județ este, probabil, ”cea mai modernă instituție de acest fel din zona Moldovei”.
Preotul dorohoian reușește, totodată, să facă un istoric al Spitalului Municipal din Dorohoi, istoric ”alcătuit în primii mei ani de activitate pastoral-misionară în această instituție după ce, în prealabil, am cercetat documente de arhivă de aici din Spital, cât și de la Arhiva județul Botoșani”. Mai mult…