15 octombrie, Ziua internațională a femeilor din mediul rural!

Încă de la începutul marcării sale, din anul 2008, această zi aniversară s-a axat pe obținerea recunoașterii și susținerii rolurilor multiple asumate de femeile din mediul rural, care se ocupă atât de treburile gospodărești, dar și cu agricultura sau alte mici afaceri, contribuind astfel esențial la bunăstarea familiilor lor și la dezvoltarea economiei rurale.

Datorită rolului lor cheie privind producția de alimente și a siguranței acesteia, s-a decis ca Ziua internațională a femeilor din mediul rural să fie aniversată la 15 octombrie, cu o zi înainte de Ziua mondială a alimentației.

Femeile din mediul rural, dintre care majoritatea depind de resursele naturale și de producția agricolă pentru asigurarea hranei de zi cu zi, alcătuiesc peste un sfert din totalul populației mondiale.

În țările în curs de dezvoltare, femeile din mediul rural reprezintă aproximativ 43 la sută din forța de muncă din agricultură și din producția de prelucrare și procesare a unei pârți considerabile din produsele alimentare, conferindu-le astfel responsabilitatea principală pentru siguranță alimentară.

Cu toate acestea, femeile din mediul rural suferă în mod disproporționat de sărăcie și se confruntă cu forme multiple de discriminare, violență și nesiguranță.

Având în vedere că 76 la sută din populația săracă trăiește în zonele rurale, asigurarea accesului femeilor din mediul rural la resursele producției agricole contribuie la reducerea foametei și a sărăciei în lume și atribuie femeilor din mediul rural un rol important.

Prima Zi internațională a femeilor din mediul rural a fost celebrată la 15 octombrie 2008. Instituită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite din 18 decembrie 2007, această zi recunoaște rolul critic și contribuția femeilor din mediul rural în consolidarea dezvoltării rurale, a agriculturii, îmbunătățirea securității alimentare și eradicarea sărăciei rurale.

Ideea celebrării unei Zile mondiale dedicate femeilor din mediul rural s-a conturat cu prilejul unei Conferințe a ONU pentru femei, care a avut loc la Beijing (China), în septembrie 1995.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Marina Halit

Spitalul Municipal Dorohoi angajează medic specialist!

astăzi, 12:50

Spitalul Municipal Dorohoi, cu sediul în municipiul Dorohoi, Bulevardul Victoriei nr.75, organizează concurs pentru ocuparea unui post vacant contractual, pe durată nedeterminată pentru medic...

Tradiții și obiceiuri, ce nu este bine să faci în această zi!

Monday, 14 October 2024

În ziua de 14 octombrie, Biserica Ortodoxă o prăznuiește pe Sfânta Cuvioasă Parascheva. De o deosebită cinstire se bucură sfânta în Moldova, întrucât de mai b...

Prefectul, invitație către botoșăneni la Ziua Armatei, unde va avea loc evenimentul! (Video)

Friday, 11 October 2024

La Botoșani, Ziua Armatei României, 25 octombrie, este marcată prin arborarea Drapelului național la sediile instituțiilor militare, și prin organizarea de ceremonii militare...