Amenzi usturătoare pentru șoferii cu mașini murdare, ce spune Codul Rutier!

Mai în glumă, mai în serios, copiii obiÈ™nuiau să scrie cu majuscule „Spală-mă!” pe maÈ™inile murdare din parcare. Acum, Codul Rutier devine neiertător cu proprietarii de maÈ™ini care ies pe drumurile publice cu maÈ™inile nespălate.

Amenzi usturătoare pentru șoferii cu mașini murdare, ce spune Codul Rutier!

   Foto: Replica Online

Amenzile pot ajunge chiar È™i până la 3.300 de lei.

Sancțiuni pentru mașinile murdare

Autoritățile au introdus sancÈ›iuni aspre pentru È™oferii care circulă cu maÈ™ini murdare sau care pun în pericol siguranÈ›a rutieră.

Conform Codului Rutier, amenzile pot ajunge până la 3.300 de lei, în funcÈ›ie de gravitatea situaÈ›iei. Această măsură are scopul de a preveni accidentele È™i de a îmbunătăți condiÈ›iile de trafic.

Ce înseamnă „maÈ™ina murdară” conform legii

Codul Rutier interzice conducerea vehiculelor care au numerele de înmatriculare sau de înregistrare murdare, deteriorate, sau acoperite cu gheață sau zăpadă, întrucât acestea nu pot fi citite corect, scrie Realitatea.net.

Potrivit articolului 101 (1) din Codul Rutier, È™oferii riscă să primească între 2 È™i 3 puncte de amendă, ceea ce echivalează cu o sancÈ›iune de până la 495 de lei.

De asemenea, articolul 102 (26) din Codul Rutier prevede sancțiuni pentru vehiculele care au pe roți sau pe caroserie noroi ce se depune pe partea carosabilă sau pentru cele din care cad produse sau substanțe periculoase pentru trafic.

În aceste cazuri, È™oferii pot primi amenzi din clasa a IV-a de sancÈ›iuni, care pot ajunge până la 3.300 de lei.

Geamurile murdare – un pericol major

Un alt aspect important reglementat de Codul Rutier este legat de curățenia geamurilor vehiculului.

Conform articolului 101 (21), È™oferii sunt obligaÈ›i să menÈ›ină curate parbrizul, luneta È™i geamurile laterale ale maÈ™inii, astfel încât vizibilitatea să nu fie afectată.

În cazul în care geamurile sunt murdare È™i vizibilitatea este redusă, È™oferul riscă între 6 È™i 8 puncte de amendă, adică o sancÈ›iune de până la 1.320 de lei.

Este obligatoriu să îÈ›i speli maÈ™ina murdară?

LegislaÈ›ia din România nu prevede o obligaÈ›ie explicită de a spăla vehiculul în mod regulat. TotuÈ™i, dacă maÈ™ina prezintă nereguli cum ar fi numere de înmatriculare acoperite de noroi, vizibilitate redusă din cauza geamurilor murdare sau noroi care cade pe È™osea, È™oferii pot fi amendaÈ›i conform sancÈ›iunilor descrise mai sus.

Așadar, riști să fii amendat dacă:

numerele de înmatriculare sunt acoperite de noroi (2-3 puncte amendă)

vizibilitatea este afectată (6-8 puncte amendă)

noroiul depus pe mașină cade pe șosea (9-20 puncte amendă)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un candidat PNL la Parlamentare ar fi blocat în instanță evacuarea unor cetățeni din Centrul Vechi! (Video)

astăzi, 16:20

După ce membrii PSD care candidează la alegerile Parlamentare din acest an È™i-au depus dosarele de candidatură, Cosmin Andrei, primarul municipiului BotoÈ™ani, le-a transmis colegilor de partid cÄ...

Bărbat din Botoșani dat dispărut de familie, se afla la muncă în Italia alături de fratele său!

astăzi, 16:10

LaurenÈ›iu Cosarianu, din comuna Dimăcheni, judeÈ›ul BotoÈ™ani, este de negăsit. Asta după ce se afla la muncă în Italia alături de fratele său. Pe 6 octombrie, bărbatul de 42 de ani a...

Peste 10 candidați înscriși pe trei posturi de asistenți la Botoșani!

astăzi, 16:00

Spitalul JudeÈ›ean „Mavromati” din BotoÈ™ani a scos la concurs două posturi de asistent medical pentru SecÈ›ia de Pediatrie I È™i un post disponibil pentru SecÈ›ia de Pediatrie II. Pen...