15 octombrie - ZIUA BASTONULUI ALB!

15 octombrie - ZIUA BASTONULUI ALB!
Stiri Botosani ureaza tuturor nevazatorilor botosaneni multa sanatate, lumina interioara si suflet usor in fata greutatilor vietii. LA MULTI ANI!

Astăzi, în întreaga lume, se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Bastonului Alb. 2009 este, de asemenea, anul aniversării a 200 de ani de la naşterea lui Louis Braille, inventatorul alfabetului pentru scrierea în relief, folosită de nevăzători.

Bastonul alb nu este numai un instrument care permite dobândirea independenţei, ci este şi un simbol care îi reprezintă pe cetăţenii nevăzători.

Ziua bastonului alb marchează numeroasele realizări ale nevăzătorilor şi slab văzătorilor, recunoscând rolul bastonului alb în creşterea independenţei de mişcare.

Ziua internationala a nevazatorilor, denumita si Ziua bastonului alb, a fost instituita de Organizatia Europeana pentru Bunastarea Nevazatorilor, in anul 1993, la Varsovia (Polonia).

In fapt, ziua de 15 octombrie a fost proclamata Ziua bastonului alb de catre presedintele SUA, Lyndon B. Johnson, la 6 octombrie 1964.

Ulterior, acest eveniment a capatat un caracter international, ziua fiind sarbatorita pe intregul mapamond. Bastonul alb, sprijinul de nadejde al persoanelor fara vedere si, totodata, un simbol al independentei, a fost inventat in 1930 de George A. Bonham, membru al Clubului Lions din Peoria, statul american Illinois.

Un an mai tarziu, bastonul alb si-a facut intrarea in Franta, fiind distribuit tuturor persoanelor nevazatoare din aceasta tara. Ulterior, de ajutorul acestui "prieten" fidel au putut beneficia nevazatori din lumea intreaga.



 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

HRISTOS A ÎNVIAT! Botoșănenii au primit Lumina în noaptea sfântă a Învierii (Foto, Video)

astăzi, 01:59
116

Creștinii din Botoșani au mers la biserică, în această noapte a Învierii Domnului, pentru a primi Lumina. Clopotele au răsunat în biserici și în mănăstiri, credincioși...

Violeta a plecat de acasă, sunați la 112 dacă ați văzut-o!

Sâmbătă, 4 Mai 2024
882

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei de 46 de ani, din comuna Vlădeni, sat Brehuiești, care astăzi a părăsit domiciliul fără a anunța familia și nic...

Reacția lui Bogdan Andone, după remiza din play-out cu FC Voluntari: „Am jucat cu sabia deasupra capului”

Sâmbătă, 4 Mai 2024
413

FC Botoșani a remizat cu FC Voluntari, scor 0-0, în etapa a 8-a a play-out-ului SuperLigii.Ce a spus Bogdan Andone, după meciul cu FC VoluntariLa finalul meciului cu FC Voluntari, Bogd...