15 mai, Ziua Internațională a Familiei

La propunerea Institutului Român pentru Drepturile Omului, propunere susținută și de Patriarhia Română, ziua de 15 mai a devenit oficial şi Ziua familiei române.

Ziua Familiei este sărbătorită pe întreaga planetă, începând cu anul 1995, cu scopul de a sensibiliza opinia publică şi de a sublinia importanţa familiei, în condiţiile în care oamenii au început să se îndepărteze de instituţia numită „familie”.

Familiile sunt "nucleul de bază" al societății – ne naştem în familii, iar cei mai importanţi ani în dezvoltarea noastră sunt petrecuţi în căminele noastre. Dar fiecare viața de familie este diferită, la fel cum avem culturi diferite, moduri de interacţiune diferite. Viețile noastre sunt atât de agitate, încât Ziua Familiei poate fi un bun prilej pentru a încetini acest ritm şi de a petrece timp cu familiile noastre.

Tema anului 2021 este "Familiile și noile tehnologii", o continuare a mesajului celei de-a 59-a sesiuni a Comisiei pentru dezvoltare socială: „Tranziție socială corectă către dezvoltare durabilă: rolul tehnologiilor digitale în dezvoltarea socială și bunăstarea tuturor”, informează știrile.tvr.ro.

Noile tehnologii, schimbările demografice, urbanizarea rapidă și migrația, precum și schimbările climatice, au modelat în mod dramatic lumea noastră.

Pandemia de COVID-19 a demonstrat importanța tehnologiilor digitale pentru muncă, educație și comunicare. Pandemia a accelerat schimbările tehnologice care erau deja în desfășurare atât în ​​societate, cât și la locul de muncă, inclusiv utilizarea extinsă a platformelor digitale și inovațiile tehnologice conexe.

Familiile din întreaga lume se schimbă, multe devenind mai mici, pe măsură ce numărul gospodăriilor monoparentale crește.

În prezent, 65% dintre familiile sunt formate fie din cupluri care trăiesc cu copii de orice vârstă, fie din cupluri care trăiesc atât cu copii, cât și membri ai familiei extinse, cum ar fi bunicii. Numărul în scădere de familii extinse și numărul tot mai mare de familii monoparentale pun accentul pe problema protecției sociale.

Doar 57% dintre femei, căsătorite sau într-o uniune casnică, pot lua decizii cu privire la relațiile sexuale și la utilizarea contraceptivelor și a serviciilor de sănătate a reproducerii.

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Conduceți prudent. O parte din județul Botoșani, sub Cod Galben de ceață!

astăzi, 08:06

Meteorologii au emis un nou Cod galben de ceață, valabil până la ora 11:00, pentru o parte din județul Botoșani.  Din această cauză, pe drumurile din Dorohoi, Hudești, Coțușca,...

Calendar Ortodox 26 ianuarie: Sf. Ier. Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei; Sf. Cuv. Xenofont, Maria, Arcadie şi Ioan!

astăzi, 08:00

Mitropolitul Iosif Naniescu, numit după canonizarea sa Sfântul Iosif cel Milostiv, s-a născut în Basarabia, ca fiu al preotului Anania Mihalache și al soției sale, Teodosia, la 15 iuli...

VIDEO: Primele imagini din timpul jafului de la Muzeul Drents și comunicatul oficial al Poliției olandeze

Saturday, 25 January 2025

Artefacte dacice de mare valoare, ce aparțin patrimoniului național al României, au fost furate vineri noapte din Muzeul Drents (Țările de Jos). Poliția olandeză a publicat sâmbătă...