11 botoşăneni şi-au pierdut viaţa, anul trecut, în incendii!

11 botoşăneni şi-au pierdut viaţa, anul trecut, în incendii!
Subunităţile de intervenţie ale I.S.U. Botoşani au acţionat, în anul 2014, pentru stingerea a 386 de incendii, din care 39 incendii la vegetaţia uscată, cu 29,10% mai multe decât în anul precedent (299 incendii în 2013).

Cele mai frecvente cauze au fost:  instalaţii/aparate electrice defecte/sub tensiune; acţiune intenţionată; coş, burlan de fum defect; foc deschis în spaţii deschise/închise.
         
 63 de persoane au fost salvate din locuinţele cuprinse de flăcări, patru dintre ele având nevoie de îngrijiri medicale.
           
 Anul trecut, 15 persoane au fost victime ale incendiilor produse în locuinţe şi gospodării cetăţeneşti de pe raza judeţului Botoşani, din care 11 au decedat, iar 4 au fost rănite.

Din cei 11 decedaţi, 9 aveau vârste peste 50 ani. Aceştia şi-au pierdut viaţa după ce au adormit în timp ce fumau sau din cauza neîntreţinerii mijloacelor de încălzire.
            
Anul trecut nu s-au înregistrat victime în rândul copiilor.
            
Valoarea bunurilor salvate, în urma intervenţiei forţelor ISU Botoşani, se ridică la 38.168.000 lei. Pagubele se cifrează la 6.595.439 lei.

Din numărul total de incendii, 278 s-au produs la locuinţe şi gospodării cetăţeneşti.
Majoritatea evenimentelor cu foc s-au înregistrat în mediul rural, în casele şi gospodăriile persoanelor de vârsta a treia care, din cauza bătrâneţii şi a mobilităţii scăzute, neglijează curăţarea şi repararea periodică a coşurilor de fum sau sunt în imposibilitatea efectuării acestor operaţiuni.
 
De asemenea, nivelul de trai scăzut nu le permite apelarea la un electrician autorizat sau la o firmă de coşărit.

Cele mai multe incendii s-au înregistrat în perioada ianuarie – martie, când vremea deosebit de rece, cu căderi de zăpadă, a determinat folosirea intensă a mijloacelor de încălzire.
Şi în luna septembrie, numărul incendiilor a crescut foarte mult, în mare parte, din cauza acţiunilor intenţionate şi exploatării necorespunzătoare a instalaţiilor electrice.
         
Analiza statistică a incendiilor la locuinţe şi gospodării cetăţeneşti produse în anul 2014 relevă faptul că majoritatea evenimentelor cu foc au avut loc ca urmare a nerespectării măsurilor de prevenire a incendiilor, corelată cu situaţia financiară precară şi nivelul de trai scăzut al populaţiei, care a utilizat instalaţii şi aparate/echipamente electrice/ termice învechite, cu defecţiuni sau improvizaţii, coşuri de fum necurăţate, nereparate sau neizolate termic sau ca urmare a exploatării necorespunzătoare a sobelor de încălzit.

Îngrijorător este faptul că, în ultimii ani, se înregistrează o creştere a incendiilor provocate cu intenţie pe fondul situaţiei economice nefavorabile, sărăciei, dezvoltării sistemelor de asigurări,amplificării actelor de vandalism, îndeosebi în rândul tineretului, creşterii numărului de persoane fără adăpost şi înmulţirii cazurilor de piromani pe fondul dezechilibrelor psihice.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

(P) Sistemul avantajos pentru încălzirea unui spațiu de mari dimensiuni

astăzi, 12:41

Costurile pentru utilități au crescut tot mai mult în ultimii ani și totodată apar mai multe îngrijorări legate de impactul asupra mediului înconjurător a sistemelor de î...

PNL Botoșani, Valeriu Iftime: Dacă asta este părerea tinerilor despre județul lor, înseamnă că managementul local a eșuat complet! (video)

astăzi, 12:12
51

Iată unde ne-a adus „experiența” în administrație la Botoșani! Dacă asta este părerea tinerilor despre județul lor, dacă ei răspund atât de vehement că nu văd nicio ...

PSD Botoșani: Primarul Cosmin Andrei anunță încă două creșe noi, în zona fostului Obor și în ANL Șoseaua Iașului, după creșa deschisă anul trecut în ANL Cișmea

astăzi, 11:33
33

Administrația Cosmin Andrei a reușit să construiască și să deschidă prima creșă nouă în municipiul Botoșani din ultimii 34 de ani. Este vorba de creșa din cartierul ANL Cișmea, care...