,, Prevenirea sindromului mortii albastre”, proiect derulat de DSP Botosani

,, Prevenirea sindromului mortii albastre”, proiect derulat de DSP Botosani
Incepand cu 01.03. 2012 Directia de Sanatate Publica Botosani deruleaza cu fonduri europene  proiectul transfrontalier in parteneriat cu Consiliul Raional Hliboca, Ucraina, denumit  ,,Prevenirea sindromului mortii albastre".

Acest proiect se deruleaza prin Programul Operational Comun Romania-Ucraina- Republica Moldova 2007-2013 si este finantat de Uniunea Europeana prin intermediul Instrumentului European de Vecinatate si Parteneriat si co-finantat de statele participante la program.

Valoarea proiectului este de 145.944 euro, din care valoarea fondurilor externe nerambursabile aferente contractului de grant MIS-ETC 845 este de 13.200 euro( 636 mii lei), iar cofinantarea asigurata de beneficiar - Directia de Sanatate Publica Botosani este de 14.744 euro (65 mii lei) la care se adauga TVA-ul estimat la 105 mii lei.

Obiectivele proiectului sunt:
1. Realizarea în zona ţintă, a unui studiu geo-hidrologic în vederea identificării unor surse de apă sigură, precum şi construirea unor fantani de mare adancime(70-80 metri) în aceste localităţi, pe baza rezultatelor studiului. Studiul se va realiza in urmatoarele localitati din Romania, judetul Botosani : Pomarla, Dersca, Mihaileni, Calarasi, Rauseni, Todireni , Hlipiceni , Lunca, Flamanzi si Cristesti.
2. Consolidarea cooperării transfrontaliere româno – ucrainene în domeniul protecţiei mediului în zona ţintă
3. Creşterea gradului de implicare pro-activã a autoritatilor locale în identificarea, evaluarea şi diminuarea poluării, precum si in cresterea nivelului de conştientizare a locuitorilor din zona tinta asupra problemelor de sănătate publică.

Pe parcursul derulării sale, proiectul va ajuta la îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei din zona tinta, in special prin reducerea numărului de cazuri de intoxicaţie cu nitriţi (moartea albastra) la copiii 0-1an.

Rezultatele concrete ale proiectului vor fi:
- construirea a 10 fantani de mare adancime, sursă de apă sigură in cele10 localităţi
- realizarea unui studiu geo-hidrologic pentru identificarea zonelor unde se vor construi fantani
- realizarea unui studiu privind calitatea apei din fantanile aflate în zona cuprinsă în proiect
- publicarea a diverse materiale de informare: broşuri, pliante, informaţii relevante afişate pe pagina de internet a aplicantului

Dupa primirea acordului de finantare au fost desfasurate urmatoarele activitati:
- a fost desemnata echipa de proiect (din Romania si Ucraina)
- s-au stabilit responsabilitatile si activitatile ce trebuie desfasurate
- a fost loc primul seminar privind importanta calitatii apei potabile si influenta asupra starii de sanatate a populatiei
 -s-au achizitionat materialele necesare derularii proiectului
-s-a incheiat contractul pentru efectuarea studiului geo-hidrologic care va stabili locatiile unde se vor construi fantanile de mare adancime din zonele tinta.
Pentru asigurarea coeziunii transfrontaliere au avut loc lunar intalniri ale echipei de proiect in Romania si in Ucraina.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Peste 350 de jandarmi au asigurat ordinea în Botoșani în perioada minivacanței de 1 Mai și a Sărbătorilor Pascale

astăzi, 18:00
16

Dacă majoritatea cetățenilor a înțeles importanța adoptării unui comportament civilizat, au existat totuși situații în care a fost necesară aplicarea a 77 sancțiuni contrave...

Ministerul Muncii anunță: Persoanele fizice din România pot angaja și plăti personal pentru activitățile casnice

astăzi, 17:23
55

Platforma electronică destinată beneficiarilor și prestatorilor de activități casnice, care introduce un concept nou pe piața muncii, este funcțională și poate fi accesată pe adresa https://...

Peste 100 de misiuni de salvare și supraveghere desfășurate de pompierii botoșăneni în perioada minivacanței de sărbători!

astăzi, 16:44
52

Aceștia au avut 144 de misiuni, care au vizat:- acordarea primului ajutor și transportul la spital al unui număr de 101 persoane care aveau probleme medicale;- stingerea a 12 incendii gener...