Pana in 2020, depresia va pune stapanire pe omenire

 Pana in 2020, depresia va pune stapanire pe omenire
In contextul crizei economice, in care numarul somerilor este in crestere, raportul arata ca acele categorii vulnerabile si marginalizate, cum sunt somerii si emigrantii, dar si persoanele cu handicap sau oamenii care au suferit abuzuri, sunt predispuse într-o masura mai mare la depresie.

Acestea sunt cateva dintre datele unui raport care va fi dezbatut zilele acestea de plenul Parlamentului European. Europa are o populatie din ce in ce mai batrana iar tulburarile neurodegenerative devin din ce în ce mai frecvente. Cu toate acestea, tulburarile psihice nu sunt abordate cu aceeasi seriozitate ca problemele de sanatate fizica, atrage atentia raportul.

Stigmatul de “bolnav psihic

Potrivit raportoarei de origine greaca, Evangelia Tzampazi, ea insasi o persoana cu dizabilitati tintuita in scaun cu rotile inca din copilarie, comunitatea locala trebuie sa asculte si sa sprijine oamenii cu tulburari psihice. Ea propune ca prin accesarea fondurilor europene statele membre sa ajute la integrarea pe piata muncii a persoanelor cu probleme psihice.

“Sa ne gandim la o persoana care are stigmatul bolnav psihic“ si care îsi cauta de lucru. Cat de bine s-ar simti aceasta daca ar putea lucra de exemplu ca instructor în reciclare, cu grupuri de copii sau batrani, a declarat Tzampazi pentru serviciul de presa al Parlamentului European. Cum este de asteptat, in Uniunea Europeana situatia din acest punct de vedere difera de la o tara la alta.

Cat ne innebuneste jobul

Potrivit raportului PE, conditiile de munca joaca un rol important în sanatatea mintala a populatiei.

“Anumite tehnici manageriale, lipsa de comunicare, hartuirea, zgomotul, volumul de munca excesiv si lipsa sigurantei la locul de munca alimenteaza stresul, contribuie la aparitia tulburarilor mintale si determina lucratorii sa solicite pensionarea anticipata sau pensionarea pe caz de invaliditate.

Somajul si lipsa unei sigurante financiare sunt alti doi factori care ne pot dezechilibra mental, mai noteaza raportul. De aceea, in scopul promovarii sanatatii mintale la locul de munca si al imbunatatirii performantei economice a UE, angajatorii ar trebui sa implementeze practici destinate protejarii sanatatii mintale la locul de munca.

sursa: hotnews

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Mesaj devastator pentru politicieni de la copilul unor români care muncesc în Italia: ”I-au înstrăinat pe părinții mei!” / ”Noi o să fim puterea țării!”

astăzi, 11:25
15

La doar 15 ani, Denis, un adolescent de origine română născut și crescut în Italia, a devenit subiectul unei dezbateri intense după ce a postat pe rețelele de socializare un mesaj pat...

S-au oprit sau nu căutările lui Ayan pe timpul nopții? Mărturisirea unui localnic: ”Aici pot confirma!” (Foto)

astăzi, 10:34
797

Din fericire, copilul a fost găsit luni de către polițiști. Micuțul era nevătămat, fiind predat imediat medicilor pentru a fi evaluat medical.Dispărut de duminică, în jurul orei 15....

Percheziții, în această dimineață, la Spitalul Județean Mavromati din Botoșani! (Foto)

astăzi, 10:10
1083

Anchetatorii DGA au descins în această dimineață la Spitalul Județean de Urgență Mavromati Botoșani, fiind vizate persoane din conducerea unității medicale.Pentru moment, a fost sig...