Legea salarizării: Guvernul cere performanță. Profesorul debutant, 1.100 de lei pe lună!

"Nu suntem împotriva introducerii criteriilor de performanță. Dar vrem să le vedem și noi pe cele ale Guvernului și Parlamentului".

Grupul de lucru interministerial constituit pentru a pune bazele noului proiect al legii salarizării bugetarilor se întâlnește în premieră, astăzi, pentru a stabili metodologia acestui proiect care ar trebui finalizat în prima decadă a lui februarie. Baza de discuție este un Memorandum al Guvernului de care însă unii lideri de sindicat habar nu au, scrie evz.ro.

Profesorul debutant, 1.100 de lei pe lună

Până acum, din cauza restrângerilor bugetare, vechea lege a salarizării dată de Boc a fost aplicată pe bucăți, astfel că a dus la inechități pe care liderii de sindicat din Educație le vor acum eliminate. Ei spun că, după majorarea cu 25% de anul trecut, un dascăl debutant câștigă 1.100 lei pe lună, iar unul la final de carieră 2.400 de lei. "Nu suntem împotriva introducerii criteriilor de performanță. Dar vrem să le vedem și noi pe cele ale Guvernului și Parlamentului", ne-a declarat și Constantin Rada, secretarul general al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI).

Acesta a adăugat că, în ceea ce-i privește, principalul indicator ar trebui să fie performanța elevului corect cuantificată, dar că este foarte greu de găsit principii universal valabile pentru că una este o școală bună dintr-un oraș, și alta o școală din rural.
"Este performanță să duci un elev la nota 4 la nota 5 sau nu?".

Pe 4 februarie, proiectul noii legi a salarizării ar trebui să ajugă la comisiile parlamentare

Raport de 1 la 10 pe grilă

Președintele Confederației Sindicatelor Democratice, Iosif Baciu, ar vrea ca salarizarea să fie gândită pe o scală de la 1 la 10, sau la 15, între cel mai mic salariu și cel al președintelui, cel mai mare. "La noi, câte instituții avem, atâtea salarizări există. De exemplu, judecătorii de la Curtea Constituțională au salariul mai mare decât al președintelui, la fel și unii magistrați din alte instituții. La fel și în instituțiile din subordinea Executivului. Nu este normal. Trebuie pus la punct un mecanism de salarizare care să aibă la bază Constituția. În acest moment, salariul maxim al unui profesor din preuniversitar reprezintă 25% din cel al unui judecător de Curte de Apel.

Următoarea întâlnire a grupului va fi pe 25 ianuarie. Între 5 și 10 februarie este programată finalizarea proiectului.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Week-end cu zeci de permise suspendate și sute de botoșăneni sancționați!

Monday, 4 November 2024

În weekendul care a trecut, polițiștii botoșăneni au acționat pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale, intervenind la peste 100 de evenimente, majoritatea sesizate prin apel l...

Liviu Ciobotariu, după ce Botoșani a ajuns la 3 înfrângeri consecutive: ”Eu sunt responsabil de rezultat!”

Monday, 4 November 2024

Singurul gol al partidei a fost marcat de către Jordan Gele, în minutul 59, din pasa lui Florin Purece. ”Eu sunt responsabil de rezultat” Botoșani a ajuns la trei înfr&...

Expoziția comemorativă „Eugen Ispir (1909-1974) – 50 de ani fără artist”, la Galeriile de Artă „Ștefan Luchianˮ Botoșani!

Monday, 4 November 2024

Muzeul Județean Botoșani organizează, în spațiul Galeriilor de Artă „Ștefan Luchianˮ Botoșani, expoziția comemorativă „Eugen Ispir (1909-1974) – 50 de ani fără arti...