E.ON Gaz atrage atentia cu privire la necesitatea curatarii cosurilor de fum si a canalelor de evacuare!

In ultima săptămână patru persoane au decedat, iar alte zece - dintre care nouă copii - au fost la un pas de a-şi pierde viaţa, in intreaga tara. Cauza acestor evenimente nefericite a fost intoxicaţia cu monoxid de carbon provocată de evacuarea necorespunzătoare a gazelor arse urmare a obturării canalelor de evacuare sau a folosirii unor tuburi de evacuare găurite.

Utilizarea unor aparate alimentate cu gaze naturale neconforme din punct de vedere tehnic sau montate ilegal poate duce la evenimente extrem de grave, soldate de cele mai multe ori cu pierderi de vieţi omeneşti. Racordarea necorespunzătoare la coşurile de evacuare a gazelor arse sau la coşuri neetanşe, înfundate sau cu deficienţe de construire reprezintă alte pericole ce nu trebuie ignorate.  
Cazurile înregistrate în ultima săptămână completează bilanţul nefericit al ultimilor doi ani, când nu mai puţin de 34 de persoane au decedat iar alte 113 s-au aflat la un pas de moarte ca urmare a intoxicării cu monoxid de carbon. Aceste situaţii extrem de grave ar trebuie să responsabilizeze fiecare consumator să se asigure că aparatele alimentate cu gaze naturale funcţionează corespunzător, respectă condiţiile legale, iar sistemele de evacuare a gazelor arse sunt etanşe şi au tirajul necesar.

Pentru a evita astfel de evenimente, consumatorii de gaze trebuie să se asigure periodic, prin firme şi personal autorizat, de funcţionarea corespunzătoare a aparatelor pe care le utilizează, precum şi a canalelor de evacuare a gazelor arse.   

De aceea, înainte de începerea sezonului rece, fiecare consumator de gaze trebuie să solicite firmelor şi personalului autorizat curăţarea coşurilor de fum şi a canalelor de ventilare.

Ca o măsură suplimentară, consumatorii îşi pot monta detectoare de monoxid de carbon, care să sesizeze prezenţa gazelor arse. Astfel, în cazul în care în încăpere se acumulează monoxid de carbon, detectorul va sesiza imediat acest lucru şi va emite un semnal sonor. La apariţia acestui semnal acustic, se vor închide aparatele aflate în funcţiune, se va aerisi încăperea şi se va solicita intervenţia E.ON Gaz Distribuţie.

Montarea unui detector de gaze arse nu presupune intervenţia în instalaţia de gaz, motiv pentru care nu sunt necesare alte costuri suplimentare (de proiectare, avizare, recepţie sau punere în funcţiune).

Reamintim că numerele de urgenţă ale E.ON Gaz Distribuţie sunt următoarele:

0265.200.928
(număr taxabil cu tarif local din reţeaua Romtelecom şi cu tariful operatorului din toate celelalte reţele de telefonie)sau
0800.800.928
(număr gratuit, apelabil din principalele reţele de telefonie fixă şi mobilă).

Departament Comunicare Corporatistă
E.ON România

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciorba rădăuțeană inventată de o botoșăneancă, vezi rețeta AUTENTICĂ și cum se prepară!

Saturday, 5 July 2025

Cu toate că baza se aseamănă cu cea de ciorbă de burtă, ciorba rădăuțeană este o variantă mai ușoară și care se poate face oricând, nu doar de sărbători. Este un preparat gustos c...

Gestul unui ”iubitor” de animale din Botoșani: ”Decât să dau niște bani, mai bine o arunc…”

Saturday, 5 July 2025

A îngriji o pisică este de cele mai multe ori o experiență plină de bucurie, dar această bucurie vine la pachet și cu responsabilități. Nu la fel a gândit un botoșănean care a...

Tabere în parohiile din Botoșani pentru sute de copii!

Saturday, 5 July 2025

În cadrul proiectului „Tabăra din pridvorul satului”, al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, care își propune organizarea a 120 de tabere în comunități rurale și urb...