Copiii stranierilor se intorc sa invete acasa!

Copiii stranierilor se intorc sa invete acasa!
Daca pana in urma cu doi ani, la Inspectoratul Scolar Judetean veneau cereri din partea parintilor care solicitau transferul copiilor de la scolile din Botosani, la alte unitati de invatamant din tarile unde si-au gasit locuri de munca, acum situatia sta exact invers.

Foarte multi copii, care au invatat o anumita perioada de timp in strainatate, se intorc pentru a invata in scolile din judetul Botosani.

Unul dintre motivele pentru care acestia vin acasa este si acela ca nu s-au adaptat in noul colectiv, la un nou stil de viata.

La intoarcere, insa, ii asteapta un alt examen de foc, cel al reintegrarii intr-un nou colectiv. Si mai greu este pentru copiii care au mers la scoala, in clasa I in alta tara, si acum vin sa invete in sistemul romanesc.

“Pana acum doi ani, cand nu era criza, erau foarte multi cei care plecau. Acum sunt destul de multi cei care se intorc. Ii afecteaza, in primul rand, din punct de vedere psihic. Este socul intalnirii cu alta civilizatie, cu alta cultura si cu un alt sistem de invatamant. Din ceea ce vad eu si din ceea ce discut cu ei cand se intorc, ceea ce studiaza ei in strainatate, in Spania, in Italia, difera destul de mult de ceea ce studiaza la noi in tara. Nivelul de cunostinte care li se cere in strainatate este mult, mult sub ceea ce ar trebui sa stie un copil de varsta lor. Este un invatamant de subzistenta in Occident. Cei care au mai apucat sa invete in scoala din tara, se reacomodeaza mai usor la intoarcere, dar pentru cei care s-au dus direct in clasa I si care nu au apucat sa invete sa scrie si sa citeasca in limba romana intr-adevar este mai dificil, dar se fac cursuri remediale  de catre profesori sau invatatori", a spus Daniel Botezatu, inspector general adjunct in cadrul ISJ Botosani.

Potrivit unei situatii intocmite de Inspectoratul Scolar Judetean, in perioada septembrie 2010-iunie 2011, s-au intors sa invete in scolile din Botosani.

Cei mai multi, respectiv 48, s-au intors din Italia, 12 din Spania, 2 din Portugalia, 3 din Turcia si cate unul din  Anglia, Irlanda, Franta, Cipru si Grecia.

In perioada iulie 2011-octombrie 2011, 36 de elevi au cerut echivalarea studiilor. 25 au invatat pana acum in Italia, 7 in Spania si cate unul in Portugalia, Anglia, Grecia si Japonia.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sfinţii Mucenici Petru, Dionisie şi Paulin

astăzi, 08:17
10

Pe vremea când Imperiul Roman era condus de împăratul Deciu (249-251), aprig prigonitor al creştinilor, Sfântul Mucenic Petru, un tânăr frumos şi viteaz, a fost prins de p...

Bogdan Andone răsuflă ușurat după FC Botoșani – CS Mioveni 1-0: „Băieții merită felicitări pentru că au luptat, au crezut!”

Vineri, 17 Mai 2024
345

Bogdan Andone a avut un discurs exuberant după ce FC Botoșani a învins-o pe CS Mioveni, 1-0, în turul barajului pentru menținerea/promovarea în Superliga.Unicul gol al partide...

FC Botoșani - CS Mioveni 1-0! Victorie uriașă pe Municipal. Sperăm la salvare! (foto, video)

Vineri, 17 Mai 2024
375

FC Botoșani a obținut o victorie mare, în disputa cu CS Mioveni. Elevii lui Bogdan Andone au câștigat cu 1-0 manșa tur a barajului de menținere în Liga 1, după un meci în...