Ce pățești când alarma mașinii tale îi deranjează pe vecini?

Ai trecut de nenumărate ori prin așa ceva. Este târziu în noapte, abia te-ai afundat într-un somn odihnitor când, deodată, un vacarm de sunete se dezlănțuie în parcarea de sub geam. Un sistem de alarmă cu o sonoritate infernală, care sună, și sună, și sună… 

Ce pățești când alarma mașinii tale îi deranjează pe vecini?

Legislația prevede amenzi uriașe pentru cei care deranjează vecinii cu sistemul de alarma al mașinii. Iată care sunt condițiile pentru ca banii să rămână în buzunarul tău.

Ai trecut de nenumărate ori prin așa ceva. Este târziu în noapte, abia te-ai afundat într-un somn odihnitor când, deodată, un vacarm de sunete se dezlănțuie în parcarea de sub geam. Un sistem de alarmă cu o sonoritate infernală, care sună, și sună, și sună… Apoi se oprește, doar pentru a o lua de la capăt exact la câteva minute după ce ai reușit să adormi din nou.

Ei bine, posesorul unui astfel de autoturism cu sistem de alarma care se declanșează din senin și deranjează locuitorii din zonă riscă să fie amendat cu o sumă deloc neglijabilă. La nivelul actual al punctului de amendă (145 de lei), aceasta poate ajunge la 2.900 de lei.

Potrivit legislației rutiere în vigoare, proprietarii de mașini nu pot instala orice alarmă auto, ci doar sisteme sonore antifurt care respectă reguli stabilite de legislație și legate de nivelul sonor și durata sunetului emis. Mai exact, semnalul emis de alarmă nu trebuie să fie mai lung de un minut.

Totodată, intensitatea semnalului acustic nu trebuie să depășească un anumit prag fonic. Acesta este de 35 de decibeli în timpul zilei și 25 de decibeli în timpul nopții (22:00 – 06:00). Valoarea nivelului acustic se determină în interiorul unei camere ce are ferestrele închise.

De asemenea, potrivit Regulamentului de aplicare a Codului rutier, sunt interzise și alarmele auto extrem de sensibile și care se declanșează la trecerea unei altei mașini. Se interzice montarea pe vehicule a sistemelor sonore antifurt care se declanșează la trecerea, în imediată apropiere, a altui vehicul', se precizează în document.

Posesorii de mașini care încalcă aceste prevederi ale legislației rutiere riscă amenzi contravenționale din clasa a IV-a de sancțiuni, cuprinse între 9 și 20 de puncte de amendă. Ținând cont de valoarea actuală a punctului de amendă de 145 de lei, aceasta înseamnă o sumă cuprinsă între 1.305 lei și 2.900 de lei.

auto-bild.ro via avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Prețurile proprietăților rezidențiale din România, în creștere. Botoșani, campion național la scumpiri!

Luni, 20 Mai 2019
283

În primul trimestru al anului în curs, proprietățile rezidențiale din România s-au apreciat cu 0,8% față de ultimele trei luni din 2018. Potrivit celui mai nou recent raport de ...

Tehnici care îți pot salva viața. Așa supraviețuiești unui infarct dacă ești singur

Vineri, 17 Mai 2019
1594

Un atac de cord poate fi fatal în multe cazuri, însă dacă știi să ce să faci, ai putea să-ți salvezi viața. Este foarte important să știi cum să reacționezi atunci când a...

"Face vizita medicală! Nu mai este niciun secret". Se face mutarea momentului în Liga I

Vineri, 17 Mai 2019
904

Pe locul trei în clasamentul playout-ului, FC Botoşani visează să mai urce un loc. Este la şase puncte de ocupanta poziţiei a doua, Dinamo, iar vineri are meci cu liderul Gaz Metan Mediaş,...