Ce pățești când alarma mașinii tale îi deranjează pe vecini?

Ai trecut de nenumărate ori prin așa ceva. Este târziu în noapte, abia te-ai afundat într-un somn odihnitor când, deodată, un vacarm de sunete se dezlănțuie în parcarea de sub geam. Un sistem de alarmă cu o sonoritate infernală, care sună, și sună, și sună… 

Ce pățești când alarma mașinii tale îi deranjează pe vecini?

Legislația prevede amenzi uriașe pentru cei care deranjează vecinii cu sistemul de alarma al mașinii. Iată care sunt condițiile pentru ca banii să rămână în buzunarul tău.

Ai trecut de nenumărate ori prin așa ceva. Este târziu în noapte, abia te-ai afundat într-un somn odihnitor când, deodată, un vacarm de sunete se dezlănțuie în parcarea de sub geam. Un sistem de alarmă cu o sonoritate infernală, care sună, și sună, și sună… Apoi se oprește, doar pentru a o lua de la capăt exact la câteva minute după ce ai reușit să adormi din nou.

Ei bine, posesorul unui astfel de autoturism cu sistem de alarma care se declanșează din senin și deranjează locuitorii din zonă riscă să fie amendat cu o sumă deloc neglijabilă. La nivelul actual al punctului de amendă (145 de lei), aceasta poate ajunge la 2.900 de lei.

Potrivit legislației rutiere în vigoare, proprietarii de mașini nu pot instala orice alarmă auto, ci doar sisteme sonore antifurt care respectă reguli stabilite de legislație și legate de nivelul sonor și durata sunetului emis. Mai exact, semnalul emis de alarmă nu trebuie să fie mai lung de un minut.

Totodată, intensitatea semnalului acustic nu trebuie să depășească un anumit prag fonic. Acesta este de 35 de decibeli în timpul zilei și 25 de decibeli în timpul nopții (22:00 – 06:00). Valoarea nivelului acustic se determină în interiorul unei camere ce are ferestrele închise.

De asemenea, potrivit Regulamentului de aplicare a Codului rutier, sunt interzise și alarmele auto extrem de sensibile și care se declanșează la trecerea unei altei mașini. Se interzice montarea pe vehicule a sistemelor sonore antifurt care se declanșează la trecerea, în imediată apropiere, a altui vehicul', se precizează în document.

Posesorii de mașini care încalcă aceste prevederi ale legislației rutiere riscă amenzi contravenționale din clasa a IV-a de sancțiuni, cuprinse între 9 și 20 de puncte de amendă. Ținând cont de valoarea actuală a punctului de amendă de 145 de lei, aceasta înseamnă o sumă cuprinsă între 1.305 lei și 2.900 de lei.

auto-bild.ro via avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...