ABS, TSI, ESP – Tu știi ce înseamnă aceste prescurtări auto?

ABS, AAC, TSI – mulți au auzit despre aceste opțiuni ale mașinilor, dar puțini sunt cei care știu exact ce înseamnă fiecare abreviere.

ABS, TSI, ESP – Tu știi ce înseamnă aceste prescurtări auto?

Auto Bild vine în ajutorul conducătorilor auto care vor să descopere semnificația acronimelor respective.

Iată care sunt cel mai des întâlnite abrevieri auto:

ABS (Anti-lock Braking System)
Acesta este un sistem de frânare ce previne blocarea roților. ABS ajută conducătorul auto să mențină controlul direcției și să împiedice mașina să derapeze în timpul frânării. Mulțumită acestui mecanism, este asigurată stabilitatea la frânare a vehiculului și orice șofer poate atinge performanțele maxime de frânare ale vehiculului. Datorită ABS, distanțele de frânare pot fi reduse semnificativ, iar șoferul are posibilitatea să și vireze în timp ce frânează.

ESP (Electronic Stability Program)
ESP este un sistem electronic de control al stabilității mașinii, inclus în categoria „sisteme de siguranță active'. Se mai numește și ESC, de exemplu, iar tehnologia intervine în momentul în care detectează pierderea controlului asupra autoturismului. Un computer va da o comandă care acționează sistemul de frânare, pe fiecare roată în parte, pentru a limita deraparea și patinarea.

AAC (Adaptive Cruise Control)
Acesta este un sistem automat adaptiv de control al vitezei de deplasare a automobilului. Cu ajutorul unor senzori, sistemul detectează apropierea de un alt vehicul și reduce viteza pentru a evita o posibilă coliziune. După ce „obstacolul' dispare din calea mașinii, AAC accelerează până când revine la viteza prestabilită. Unele sisteme sunt capabile să mențină o distanță diferită față de vehiculul din față, reglabilă de șofer prin intermediul comenzilor de pe volan.

TSI (Turbocharged Stratified Injection)
TSI este prescurtarea motoarelor Volkswagen pe benzină, supraalimentate cu turbocompresor și echipate cu injecție directă. Această versiune oferă o ardere eficientă și un plus de performanță, reducând în același timp nivelul emisiilor, comparativ cu generațiile anterioare de motoare VW. Există mai multe tipuri de motoare TSI, iar capacitățile cilindrice ale acestora variază între 1.0 litri și 3.0 litri.

FSI (Fuel Stratified Injection)
Acesta este un sistem de injecție directă de benzină cu amestec „stratificat'. În acest caz, injecția de combustibil se realizează în camera de ardere în mai multe etape, spre deosebire de soluțiile convenționale, care implicau o singură injecție pentru fiecare ciclu motor în fiecare cilindru.

TCU (Transmission Control Unit)
TCU este prescurtarea unității electronice de control a transmisiei. Această componentă este un ansamblu de senzori și sisteme care operează schimbul de treaptă de viteză în funcție de un algoritm prestabilit și de condițiile de rulare. Desigur, este întâlnit doar la transmisiile automate sau automatizate. Astfel, o cutie de viteze manuală nu va avea un TCU, ci doar un senzor de viteză integrat și încă un senzor pentru a identifica ce treaptă a cuplat șoferul, pe când transmisiile automate au nevoie de un TCU, adică un Transmission Control Unit, pentru a putea funcționa corect.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Doi copii s-au făcut nevăzuți de la joacă. Mama a fost sancționată

astăzi, 18:14
18

Doi copii, de cinci și șapte ani, au dispărut din fața blocului unde se jucau, în zona Școlii nr.11 din Botoșani. Joi, poliţiştii locali din cadrul serviciului de ordine publică au fost...

Cosmin Andrei: Mai puține festivaluri, mai multe străzi asfaltate!

astăzi, 18:05
25

În ședința de miercuri a Consiliului Local al municipiului Botoșani, am dezbătut bugetul local pentru anul 2020 și am constatat că a fost o încălcare flagrantă a procedur...

Acțiune umanitară a DGASPC: Peste 60 de angajați au donat sânge

astăzi, 18:02
40

O parte dintre angajații Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC) din Botoșani au răspuns afirmativ la lansarea invitației de a participa la actul de donare ...