Șteff Chelaru, designer: "Trebuie să știi să-ți porți haina cel mai bine!" - FOTO, VIDEO

Ștefana Chelaru trăiește în spiritul prezentului provocator, dar creează pentru viitor. Încă din anii de liceu a rupt conveniențele, a spart tiparele, a recreat spațiul pentru ca acolo, în lumea ei, să transforme ordinarul în artă.

Șteff Chelaru, designer: "Trebuie să știi să-ți porți haina cel mai bine!" - FOTO, VIDEO

Ștefana Chelaru
Foto: facebook/Steff Chelaru

"Moda nu este despre etichete. Nu este despre branduri. Este despre altceva, care vine din interiorul tău", spune Ralph Lauren. Un altceva care ne deosebește, dar nu ne face vizibili, ar spune un designer pentru care culoarea, textura, stilul sunt elemente ale unei arhitecturi corporale fără de care trupul nu este împlinit. "Îmbracă-te prost şi vor ţine minte rochia. Îmbracă-te impecabil şi vor ţine minte femeia", rostea răspicat Coco Chanel, femeia despre care se spune că a coborât moda în stradă.

Designul nu este doar o continuă provocare, ci și o manieră intuitivă de a recrea clipa, de a o așeza înaintea privirii, dar fără a impune un stil, fără a legifera o linie anume. Moda se întâmplă acum, haina personalizează, însă totul se întâmplă într-un efemer care cucerește. 

Absolventă a Liceului de Artă "Ștefan Luchian" din Botoșani, Ștefana Chelaru a urmat apoi cursurile Universităţii Naţională de Artă Bucureşti A fost bursieră şi voluntar (Centrul Comunitar Generaţii) în cadrul Fundaţiei Principesa Margareta a României (Tinere Talente 2016 şi Tinere Talente 2017). Despre Ştefana Chelaru se spune "a căpătat o experienţă consistentă care a contribuit la formarea ei profesională şi artistică, rezultând un stil personal şi distinctiv". Este câştigătoarea Marelui Premiu a concursului #fashionFANatic2017 cu cea de a doua colecţie personală „REGENCY” şi a concursului “Artele spetacolului şi arte vizuale” cu proiectul „Tradiţie”, Proiect UE 2017. 
  
Colecția de absolvire, Oximoron, este despre contraste și trecerea de la umbră la lumină. "E ceva care ar sta bine pe Ulyana Sergeenko, șapte ținute din stofă, fetru, in, mătase, lucrate exclusiv în negru și tonuri de auriu. O pelerină care mătură pământul, paltoane pentru ierni de prințesă, cu spate și mâneci dezvelite-n macrameuri. Crinul imperial brodat pe una dintre piese e simbolul pe care Ștefana l-a ales și pentru logoul brandului Șteff Chelaru", scrie pe sub25.ro Gabriela Piţurlea. Însă cu adevărat a strălucit creatoarea născută în Botoșani cu colecția Regency. Colecţia Regency reflectă în totalitate tema "regi", oameni care şi-au păstrat valorile de-a lungul timpului. "Fiecare outfit redă ideile principale care au stat la baza celor mai de seama regi din cele mai importante regiuni ale lumii. Regele reprezintă apogeul competenţei şi a onoarei, fiind şi piesa de căpătâi de la jocul de șah, a cărei pierdere aduce înfrângerea jucătorului", aflăm dintr-un text de promovare a evenimentului.

Ștefana Chelaru trăiește în spiritul prezentului provocator, dar creează pentru viitor. Încă din anii de liceu a rupt conveniențele, a spart tiparele, a recreat spațiul pentru ca acolo, în lumea ei, să transforme ordinarul în artă. Oferim cititorilor Știri.Botoșani.Ro un scurt interviu, dedicat în special tinerilor aflați încă pe băncile școlii. Visul devine realitate atunci când începi să crezi cu adevărat în el!
 



"Am ales Moda. Cred că este meseria care mă conturează cel mai bine" 


-Numele Ștefanei Chelaru a fost în atenția publicului botoșănean în urmă cu mulți ani, când apărea pe afișul Drama Club, trupa de teatru a Colegiului Național A.T.Laurian. Erați elevă a Liceului de Artă Ștefan Luchian, dar membră a trupei laurienilor. Așa ați apărut în Croitorul, de Sławomir Mrożek, un spectacol în regia lui Ovidiu Ivan. Mulți dintre cei care au văzut spectacolul își amintesc și astăzi de fata cu părul vâlvoi, care parcă umplea jumătate din scenă. Ce loc ocupă acel spectacol în povestea ce avea să se contureze câțiva ani mai târziu? 

-În primul rând, aș dori să remarc faptul că am fost prima și singura din oraș care era la altă trupă de teatru decât liceul de care aparținea. Făceam parte din două trupe de teatru, DramaClub ("A.T.Laurian") și Bataille des Jeux (Liceul de Artă “Stefan Luchian”). Era amuzant când eram nominalizată la ambele spectacole, mulți mă întrebau “până la urmă la ce liceu ești?”.

(Stefana Chelaru în spectacolul Croitorul, credit foto: Atlaurian's Blog)

În al doilea rând, menționez că trupa de teatru a Liceului de Artă a ținut 4 ani, perioada mea de liceu, iar după plecarea mea s-a înființat clasa de teatru. Cred că înseamnă ceva asta, nu? Iar despre spectacolul “Croitorul”, de Slawomir Mrozek, a fost o surpriză pentru mine. Un personaj inventat de Ovidiu Ivan să ia premiu! Știu că a fost un moment plin de bucurie și ne-am spus “se poate”. Este spectacolul meu de suflet. 

-Ce au însemnat pentru Ștefana Chelaru teatrul, echipa, contactul cu actorii profesioniști, acea frumoasă nebunie din anii de liceu? Mai exact, ce parcurs ați fi avut - facem un exercițiu de imaginație, de bună seamă! - dacă nu aveați experiența Drama Club? 

-Liceu? Teatru? O perioadă foarte aglomerată. Două zile pe săptămână terminam târziu orele, iar în celelalte aveam repetiții. Abia așteptam orele de desen și orele de teatru. Îmi împărțeam timpul între repetiții, spectacole și expoziții. 

Am cunoscut actori mari la Ideo Ideis, un festival iubit de liceeni. 
“Ai o voce foarte bună”, 
“Când intri, ocupi toată scena”
“Nu ai cum să nu o remarci” - vorbele diferiților actori.  

-Pasiunea pentru costum, pentru design vestimentar, a fost o prelungire a jocului în scenă sau venea din copilăria cu păpuși?

-Când eram mică, m-am jucat cu mașinutele și prieteni îmi erau băieții cu mingea. Pasiunea mea pentru modă a evoluat treptat, când am ajuns la Liceul de Artă în clasa a V-a. Culoarea, volumul și texturile m-au preocupat mereu. Ca să descriu într-un cuvânt ce-mi place și ce mă definește este “creativitatea”. Până în clasa a XI-a am vrut teatru, iar în clasa a XII-a am ales Moda. Cred că este meseria care mă conturează cel mai bine. 


"Trăiești în prezent. Dar un designer va lucra întotdeauna în viitor"
 
-Mulți au admirat fotografiile care vă reprezintă, sub semnătura Cristinei Venedict. Apoi au urmat altele, fiecare imagine cu povestea ei. Ce înseamnă fotografia pentru un designer? Cât de importantă este povestea?

-Pe Cristina Venedict am cunoscut-o acum 6 ani, la un proiect la facultate pe care l-am avut și am lucrat împreună. Nu știam nimic de ea, dar am avut încredere mare în ea. 

Fotografia pentru un designer este “haina” lui. Designerul, astăzi, vorbește prin fotografii, atât cu outfiturile create de el, cât și cu imaginea sa. “Trebuie să știi să-ți porți haina cel mai bine” și asta încerc să arăt. Povestea? Conceptul are o importanță de 50% dintr-o colectie. El vorbește în momentul când se întâlnește cu privitorul.

-Ce înseamnă, pentru un profesionist, a ține pasul cu moda?

-Esti actual, asta înseamnă. Trăiești în prezent. Dar un designer va lucra întotdeauna în viitor.

-Vedem din ce în ce mai des, în ultimii ani, prezentări de modă în care costumele, modelele, creatorii se situează într-o zonă a excentricității maxime. Cum se vede din interiorul breslei acest lucru? 

-Exagerările văzute pe podiumuri sunt doar idei conceptuale, ca apoi să le aduci la prêt a porter. Outifitul care spune despre conceptul colectiei, accesorizat corespunzător, make up și hair, atunci s-a lucrat la toate detaliile. 

-După ce vi s-a predat designul vestimentar în forma lui teoretică, practică, ce credeți că este important în profesie și, totuși, școala, facultate nu au cum să vă învețe?

Consider că facultatea este o temelie importantă în această meserie. Dar după pune în practica tot ce este mai bun. După ce am terminat, am realizat o colecție în 3 luni. În momentul de față am realizat 3 colectii și multe concursuri și prezentări. 

-Ce pregătește acum Șteff Chelaru?

-După un an de pauză, vin cu forțe noi. Vreau o colecție nouă, prezentare și cu ea să-mi deschid site-ul meu dorit. 
 

 





​(Credit foto: Facebook/Steff Chelaru)

Prezentări de modă: 
"SUN PLAZA", Bucureşti
"British Council", Bucureşti
"Universitatea Naţională de Arte", Bucureşti
"Teatrul de Comedie"(sala nouă), Bucureşti
Gala UNAB, colecţia "Oximoron", Bucureşti, 2015

Colaborări: 
Teatrul Masca, 2014 
Florin Dobre, 2014
Cristina Venedict, photographer
 
Participări: 
Fundaţia "Calea Victoriei" - Stil Vestimentar, 2016
Festivalul "BeCreative", 2015, Sibiu
Festivalul Internaţional "Divanul Degustătorilor de Film și Artă Culinară", scenografia spectacolului "Harap-Alb" a trupei de teatru "Drama Club", 2015
 
Expoziţii: 
Crochiuri de Modă, evenimentul de modă "Liza Panait", Bucureşti, 2014
În cadrul Proiectului "DIPLOMA", colecţia "Oximoron", Bucureşti, 2015
La EliteArt Galerie, colecţia "Oximoron", Bucureşti, 2016
La Teatrul Naţional "I. L. Caragiale", colecţia "Return to the roots", Bucureşti, 2016
La Teatrul Naţional "I. L. Caragiale", colecţia "Oximoron", Bucureşti, 2016 - Gala TT2016
La Ateneul Roman Bucureşti, colecţia "Oximoron", 2016 - TT2016
La BRD, colecţia "Oximoron", Bucureşti, 2016 - TT2016
Tabara TT2016 (Sibiu)



 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Când Biserica se face punte sufletească între Școală și Spital. ”Este un moment de emoție supremă!” (Foto, Video)

astăzi, 14:51
222

Au o blândețe îngerească, priviri calde, iar cumințenia lor are ceva copilăresc. Căci, da, chiar asta sunt: niște copii ascunși în trupurile unor ”oameni mari”. Au...

De Ziua Teatrului: Actrița Mihaela Ștempel împlinește 60 de ani! (Foto, Video)

Miercuri, 27 Martie 2024
309

"Dacă adunăm pe 1 cu 1, care 1 se adună cu celălalt? Care unu se transformă în 2?", se întreba Constantin Noica, într-o pură mirare filosofică. Dacă adunăm 1 Păpu...

Ce a apărut la magazinul în care a lucrat Mihaela, femeia omorâtă de soț în scara blocului!

Luni, 25 Martie 2024
2505

Omorâtă în scara blocului de partenerul de viațăMihaela a murit săptămâna trecută, fiind omorâtă în scara blocului de către soțul ei, chiar dacă pe numele a...