Victor Axinciuc, plecat din Vlăsineștii Botoșanilor, economistul care face onoare Academiei Române!

Victor Axinciuc, plecat din Vlăsineștii Botoșanilor, economistul care face onoare Academiei Române!

Victor Axinciuc
Foto: Academia Română

"Bucuria de a cerceta şi de a înţelege este cel mai mare cadou pe care ni l-a făcut natura", spunea Albert Einstein. Iar Victor Axinciuc a fost omul care nu doar că a știut să profite din plin de acest dar al naturii, dar a dezvoltat și oferit țării sale roadele pe care vreme de mai bine de jumătate de secol le-a cules în urma unei munci titanice. 
 
Membru de onoare al Academiei Române, Victor Axinciuc s-a născut pe 12 februarie 1928, în localitatea Vlăsinești, din părinții Aneta (născută Hrițcu) și Gheorghe Axinciuc. Când copilul Victor abia împlinise 4 ani, familia s-a mutat la Săveni, acolo urmând și primele două clase primare. Apoi a ajuns la Botoșani, unde a locuit până la terminarea liceului. 

Victor Axinciuc a absolvit în anul 1951 Academia de Studii Economice, rămânând în spațiul universitar timp de șase decenii. În 1956 a susținut doctoratul. În anul 1970 devine membru al Comisiei de Istorie Economică și Istoria Gândirii Economice a Academiei Române, iar din 1981, vicepreședintele al acestei comisii.
 
Participă la congrese ale Asociației Internaționale de Istorie Economică, Asociației Internaționale de Istorie, Asociației de Studii Sud-Est Europene, precum și alte conferințe și colocvii de profil din țară și străinătate. Pentru activitatea științifică prodigioasă i s-au conferit ordine și diplome: Ordinul Meritul Științific (1970), Premiile Academiei Române, P.S. Aurelian (1980) și Victor Slăvescu (2002); Diploma meritul Academic (2008) printre altele.
 
În noiembrie 2011, la propunerea formulată de Tudorel Postolache, Mugur Isărescu și Iulian Văcărel, este recomandat Academiei Române, luându-se în calcul cei șaizeci de ani de cercetări și publicații analizând trecutul și structura economiei românești și concluziile acestuia privind locul României pe piața internațională. Pe 15 decembrie 2011 Victor Axinciuc devine membru de onoare al Academiei Române.
 
 
A elaborat agregatele de sinteză privitoare la produsului intern brut al României în serii lungi, de aproape un secol şi jumătate (1862-2000), a calculat avuţia naţională a României pe nouă decenii, a întreprins cercetări referitoare la poziţia României în economia europeană precum şi pe alte teme esenţiale ale domeniului.
 
"Prin aceste contribuţii ştiinţele economice româneşti au dobândit un ansamblu de serii şi date, pe termen lung, de mare necesitate şi importanţă pentru măsurarea şi analiza vieţii sociale româneşti din trecut şi prezent. Acestea, împreună cu patrimoniul existent de date statistice, asigură activităţii de cercetare în domeniu un nivel mai ridicat de exactitate a comensurării proceselor şi fenomenelor economico-sociale, sporind substanţial rigoarea ştiinţifică a investigaţiei istorice; ele oferă totodată date mai complete pentru comparaţiile internaţionale ale României şi completează spaţiile libere, de aproape un secol, din statisticile mondiale retrospective referitoare la ţara noastră", se arată în recomandarea Academiei Române.
 
Totodată, mai scriu distinșii membri ai Academiei, "personalitatea de cercetător a prof.Victor Axinciuc s-a impus cu autentică vocaţie opiniei de specialitate, prin virtuţii deosebite, luate ca repere de conduită; o pasiune ardentă pentru studiu cu perseverenţă şi dăruire, cu exigenţă de sine şi înaltă probitate ştiinţifică. Prin aceste calităţi şi prin laborioasa şi tenacea activitate, Domnia sa reprezintă unul din cei mai buni cunoscători actuali ai vieţii economico-sociale a României din perioada dintre mijlocul secolului 19 şi mijlocul secolului 20, iar lucrările sale îl recomandă ca autoritate ştiinţifică incontestabilă a domeniului".
 
Tributar unei munci extrem de laborioase, Victor Axinciuc a desfășurat activitate de cercetare, vreme de 30 de ani, în cadrul Institutului Naţional de Cercetări Economice al Academiei Române, la Institutul de Economie Naţională, unde a elaborat proiectele principale referitoare la: Evoluţia economică a României în serii statistice de lungă durată (1859-1947), în 3 volume; Avuţia naţională a României între, 1860-1949; Introducere în istoria economică a României, vol.I; Legiferarea şi instituţionalizarea economiei moderne în Românie, 1859-1914; Formarea sistemului industrial modern în România 1859-1914; Produsul intern brut al României în serii seculare, 1862-2000; în ultimii ani, pentru Noua Enciclopedie a României, elaborează volumul  -Evoluţia României, Corpusul principal de serii statistico-istorice naţionale şi comparaţii internaţionale, în perioada 1860-2007.
 
Din anul 1970 este membru al Comisiei de istorie economică şi istoria gândirii economice a Academiei Române, iar din 1981 –vicepreşedinte al acestei comisii.
 
Lucrări:
Evoluția economică a României în serii statistice de lungă durată (1859 – 1947) – 3 volume;
Avuția națională a României între 1860 – 1949;
Introducere în istoria economică a României – vol. I;
Legiferarea și instituționalizarea economiei moderne în România, 1859 – 1914;
Formarea sistemului industrial modern în România, 1859 – 1914;
Produsul intern brut al României în serii seculare, 1862 – 2000;
Pentru Noua Enciclopedie a României elaborează volumul Evoluția României, corpusul principal de serii statistico – istorice și comparații internaționale, în perioada 1860 – 2007
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Adolescent de 13 ani, mort după ce mopedul pe care circula s-a izbit de un tractor pe un drum din Suceava!

Friday, 15 November 2024

Un moped pe care se aflau doi tineri de 13 și 15 ani s-a izbit de un tractor care circula pe raza localității Bosanci din Suceava. Una dintre persoanele de pe moped (tânărul de 13 ani) a ...

Echipa ISU Botoșani, vicecampioana națională la minifotbal +40 de ani (OLD BOYS)! (foto)

Friday, 15 November 2024

"Cupa A.S.P.R la minifotbal +40 de ani” s-a desfășurat în perioada 12-15 noiembrie la Galați. Lotul sportiv OLD BOYS al ISU Botoșani este la prima participare și este format d...

Zeci de permise și certificate de înmatriculare reținute de polițiști în această săptămână!

Friday, 15 November 2024

De la începutul săptămânii, polițiștii botoșăneni au acționat pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale, intervenind la peste 160 de evenimente, majoritatea sesizate pri...