BOGDAN CHIROSCA, "un calator intr-o lume straina care cauta sa gaseasca macar o oaza de liniste spirituala"

BOGDAN CHIROSCA, "un calator intr-o lume straina care cauta sa gaseasca macar o oaza de liniste spirituala"

BOGDAN CHIROSCA
revista-arte

Bogdan Chirosca, pe care botosanenii il vor putea vedea, vineri seara, in postura de dirijor in concertul Filarmonicii Botosani, a absolvit in anul 1994 Liceul de Arte "Stefan Luchian" din Botosani, la Sectia de interpretare muzicala (pian), clasa profesorului Adrian Morosanu.

A urmat apoi Facultatea de Interpretare Muzicala "George Enescu" Iasi, Sectia Pian, la clasa profesorului Ioan Welt, pe care a absolvit-o in anul 1999, parcurgand apoi si cursurile Facultatii de Compozitie, Muzicologie, Pedagogie muzicala si Teatru Iasi, specializarile compozitie si dirijat orchestra, clasa profesorilor Vasile Spatarelu si Corneliu Calistru, în anul 2004. "Despre maestrul Corneliu Calistru, sansa si mentorul meu in arta dirijatului, se poate vorbi ore in sir. Imi lipseste si as vrea sa-mi fie alaturi atunci cand, de nenumarate ori, multe probleme de ordin muzical se pot rezolva doar cu o mica indicatie sau discutie", spunea Bogdan Chirosca.

A absolvit mastercursul de dirijat orchestra cu Enrique Garcia Asensio, in cadrul celui de-al treilea Festival "Sergiu Celibidache" de la Iasi.

In prezent este doctorand in muzica (compozitie) si lector universitar la Facultatea de Compoziţie, Muzicologie, Pedagogie muzicală şi Teatru, catedra de armonie din cadrul Universităţii George Enescu din Iaşi, şi dirijor la Opera Naţională din Iaşi.

A mai activat si ca profesor de orchestra la Colegiul National "Octav Băncilă" din Iaşi (2001-2007). A susţinut concerte şi spectacole cu orchestra Operei Naţionale Române din Iaşi şi a Conservatorului "George Enescu" Iaşi, a concertat ca solist cu Filarmonicele din Iaşi şi Botoşani, a susţinut recitaluri, a apărut în emisiuni la radio şi la televiziune.

"Totul pleaca de la scoala, foarte importanta pentru dirijori. Sunt multe discipline pentru care trebuie sa te apleci de timpuriu cu toata seriozitatea, chiar daca nu ai in plan aspectul de a deveni dirijor, si acestea ar fi teoria muzicii, armonia, contrapunctul, orchestratia si formele muzicale. Pentru mine, primele pasiuni au aparut in liceu, iar dupa aceste dorinte am avut o sansa ce s-a implinit dupa ce am absolvit prima facultate. Un dirijor trebuie intr-adevar sa aduca la un numitor comun toti participantii actului creator prin mijloacele tehnice specifice, dar nu trebuie sa uitam ca muzica exprima propriile noastre temeri si sentimente de care trebuie sa tinem cont atunci cind sintem in fata orchestrei", marturisea Bogdan Chirosca in glaremagazin.ro.

Bogdan Chirosca recunoaste ca nu are metode clare in a-si armoniza orchestra. "Totul vine de la sine".

Botosaneanul Bogdan Chirosca este pasionat de literatura, pictura, sport. "In rest, cred ca sunt un om obisnuit, cu toate problemele ce ne framanta zi de zi, un calator intr-o lume straina care cauta sa gaseasca macar o oaza de liniste spirituala". 

Vineri, 25 noiembrie, Bogdan Chirosca se va afla la pupitrul dirijoral al orchestrei Filarmonicii Botosani, invitata in concert fiind soprana Ana-Maria Donose-Marcovici.

În program:

George Enescu: Rapsodia română nr. 2, în re major
Béla Bartók: Jocuri româneşti - pentru orchestră mică
Eduard Caudella: Uvertura "Moldova"
Thedor Rogalski: Trei dansuri româneşti
Giacomo Puccini: Opera Gianni Schicchi, aria Laurettei (O, mio babbino caro)
Giacomo Puccini: Opera Boema, valsul Musettei (Quando m`en vo` soletta)
Alfredo Catalani: Opera La Wally aria lui Wally (Ebben? Ne andro lontana)
Antonín Dvorák: Dans slav nr. 15, op 72, nr. 7, în do major
Antonín Dvorák: Opera Rusalka, aria Rusalkăi (Mesíčku na nebi hlubokém)
George Grigoriu: Opereta Valurile Dunării, aria Muzica
George Enescu:  Rapsodia română nr. 1, în la major
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FC Botoşani - Dinamo, amânat? "Este părerea tuturor că nu trebuie să se joace!"

astăzi, 20:24
504

În această seară, de la ora 20:45, era programat cel mai aşteptat meci din play-out, FC Botoşani - Dinamo. Totuşi, există varianta ca duelul să nu aibă loc, din cauza ninsorii care s-a abătu...

Doi copii au chemat pompierii pentru a salva trei cățeluși rămași captivi într-un subsol! FOTO

astăzi, 17:50
670

Acțiune dificilă a pompierilor botoșăneni, care au fost solicitați de coi copii să salveze trei căței rămași captivi în subsolul unei clădiri părăsite.S-a întâmplat ...

ASTĂZI - Obiceiuri de Alexii, ziua în care şarpele iese din pământ!

astăzi, 12:26
827

Alexie din calendarul popular, serbat in ziua de 17 martie, este considerat a fi patronul tuturor vietuitoarelor care au hibernat in subteran (reptilele, mai ales) sau au stat ascunse sub coaja copaci...