Botoșăneanul Iulian Rotariu, în una dintre cele mai dificile competiții din lume! ”O experiență de neuitat!” (Foto, Video)

Competiția din Noua Zeelandă a reunit, în zilele de 14 și 15 decembrie 2024, numeroși sportivi de pe întreg mapamondul.

Botoșăneanul Iulian Rotariu, în una dintre cele mai dificile competiții din lume! ”O experiență de neuitat!” (Foto, Video)

 Iulian Rotariu  

Printre ei și Iulian Rotariu, botoșăneanul stabilit de mulți ani în Germania și pasionat de un sport extrem de dificil: triatlon.

În urma calificării, Iulian Rotariu a participat alături de sportivi din întreaga lume la Campionatul Mondial Ironman 70.3 de la Taupō, din Noua Zeelandă.

Competiția din Noua Zeelandă este dedicată celor mai buni triatloniști profesioniști din toate colțurile globului. La Taupō, sportivii s-au bucurat de cel mai frumos peisaj din Noua Zeelandă. Cursa în sine s-a derulat într-unul dintre cele mai mari lacuri de apă dulce din lume, pe un traseu de biciclete prin renumitul peisaj rural al Noii Zeelande, incluzând apoi un traseu de alergare pe malul lacului. Și asta întrucât triatlonul unește trei discipline: natație, ciclism și alergare.



”A fost ceva incredibil. Atmosfera, camaraderia și șansa de a concura printre cei mai buni sportivi din lume la toate grupele de vârstă au făcut din aceasta o experiență de neuitat”, spune Iulian Rotariu.

Chiar dacă, acasă, este mai puțin cunoscut decât tizul său – pompierul maratonist -, Iulian Rotariu este mereu cu gândul la Botoșani. Locuiește de ani buni în Hamburg, Germania, unde se antrenează cu seriozitatea unui sportiv de performanță. 

Și-a ales un sport extrem de dificil -triatlon, care impune o rigoare aparte. Cele trei discipline: nataţie, ciclism şi alergare, presupun o pregătire specială în toate cele trei direcții competiționale.

Povestea unui campion

Născut în Botoșani, oraș în care a crescut până la 18 ani, Iulian Rotariu a urmat studiile universitare (licență și master) la Iași, după care a plecat la Brașov, unde a activat în cadrul unei firme în domeniul dezvoltării produselor de siguranță activă și pasivă a automobilelor, firmă din care a fost detașat în Germania, la început pe o perioadă de 6 luni. Luni care aveau să devină ani…

În Germania avea să își descopere și pasiunea pentru sport. Totul a început la un bazin olimpic. Apoi s-a alăturat echipei de ciclism a firmei. Așa a ajuns să participe la o competiție de sprint triatlon. După 3 ani de la prima experienţă, avea să vină și prima participare la Ironman - 3,8 km înot, 180 km ciclism, 42,2 km alergare.



Ironman este una dintre cele mai grele competiţii de anduranţă din lume, care se desfaşoară pe perioada unei singure zile.

”Am învăţat că cine se aseamănă se adună! Mereu întâlnesc oameni extraordinari care au aceleaşi pasiuni ca şi mine, care sunt disponibili să împărtăşească experientele acumulate de-a lungul anilor. Nu în ultimul rând, sportul te menţine tânăr, activ şi sănătos. Până la urmă cam de asta avem nevoie să fim cu adevărat fericiţi, nu?”, ne mărturisea într-un interviu Iulian Rotariu.

”Perseverență, pasiune și puterea de a nu renunța niciodată!”

Iar povestea merge (și) mai departe! Anul viitor, pentru sportivul originar din Botoșani urmează o nouă mare provocare: Campionatul Mondial de Ironman la distanță de la Nisa, Franța!

”Acesta a fost un obiectiv pe care l-am urmărit cu dedicare neobosită, nenumărate dimineți devreme, sesiuni lungi de antrenament și momente care m-au împins până la limitele mele. Să câștigi un loc printre cei mai buni din lume este o onoare pe care nu o iau ușor. Sunt atât de recunoscător pentru antrenori, familie, prieteni și toți cei care m-au susținut în această călătorie - cu toții ați fost coloana mea vertebrală în fiecare lovitură de înot, pedală și pas. Anul viitor: uimitoarea Coastă de Azur, unde voi reprezenta tot ce reprezintă această călătorie - perseverență, pasiune și puterea de a nu renunța niciodată”, mărturisește Iulian Rotariu.


 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

”Operațiunea 1111”, lecția dureroasă pe care nu avem voie să o uităm! ”Trecutul nu poate fi pus în eprubetă!” (Foto, Video)

astăzi, 07:45

Operațiunea 1111 a fost cea mai complexă acțiune de evacuare din istoria militară și civilă a României. Planul pentru retragerea populației din calea uraganului sovietic a început &...

Dan Sociu, drumul de la poezie la scenariu de film, de la jurnalism la actorie. ”Cred că 90% din ce am trăit nu am scris!” (Foto, Video)

Friday, 13 December 2024

În urmă cu aproape 30 de ani, prin Botoșanii care jucau încă la ruleta tranziției umblau câțiva adolescenți care citeau mult și scriau la fel de mult. Printre ei Maria, Dan, B...

În căutarea bustului pierdut. Cum a fost furat ”binefăcătorul” orașului Botoșani, la un secol de când și-a donat întreaga avere! (Foto)

Tuesday, 10 December 2024

În 23 ianuarie 2025 se împlinește un secol de la moartea unuia dintre cei mai importanți ”binefăcători” ai orașului Botoșani. A strâns o avere considerabilă, pe ca...