Tradițiile românilor: 12 ianuarie, Sfânta Muceniță Tatiana

Tradițiile românilor: 12 ianuarie, Sfânta Muceniță Tatiana

În fiecare an, pe data de 12 ianuarie, Biserica Ortodoxă o pomenește pe Sfânta Muceniță Tatiana.

Această sfânta muceniță a trăit pe vremea împăratului Alexandru Sever, în secolul al treilea. Refuză să se căsătorească, alegând să rămână pură și să trăiască în numele Domnului nostru Iisus Hristos. Datorită vieții sale exemplare, este inclusă în rândul diaconițelor de la Biserica din Roma, în ciuda vârstei sale fragede, 15 ani.

 Este dusă în templul zeului Apolo pentru a aduce jertfă în numele acestuia. Totuși, Tatiana în loc de a-l cinsti pe acesta, se ruga la Mântuitor. Iar în urmă rugăciunilor sale, pământul se cutremură iar statuile zeului și o bună parte a templului au căzut că secerate.

Într-o altă zi sfânta este dusă la templul zeiței Artemis, pentru a îi aduce jertfă și acesteia. Conform tradiției, templul a fost cuprins de flăcări când mucenița se apropie de el deoarece, în urmă rugăciunii pe care abia o terminase, fulgere au coborât din cer.

La foarte multe chinuri a fost supusă sfânta muceniță pentru simplul fapt că își mărturisi credință în Mântuitorul nostru, nefiindu-i frică să spună faptul că este creștină. Este aruncată în foc, în ghearele fiarelor sălbatice, este biciuită și îi sunt scoși ochii. Totuși, Tatiana rămâne neclintită în credință ei, refuzând să se închine la idoli. Astfel, judecătorul hotărî să fie tăiat capul Sfintei Tatiana.

Capul Sfintei Tatiana poate fi văzut la Catedrala mitropolitană din Craiova, în în raclă în care se găsesc și moaștele Sfântului Ierarh Nifon, patriarh al Constantinopolului și ale Sfinților Mucenici Serghie și Vah.

Odată ce Constantinopolul este cucerit de otomani în anul 1453, pe vremea domnitorului Neagoe Basarab, Craioveneștii aduc capul Sfintei și moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul la Mănăstirea Bistrița din județul Vâlcea. Mai mult, după reorganizarea Mitropoliei Olteniei, dintre anii 1950 și 1955, capul Sfintei Mucenițe Tatiana va fi dus într-o prima faza la Episcopia Râmnicului iar mai apoi la Catedrala mitropolitană Sfântul Dimitrie din Craiova.

Sursa: calendarulortodox.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

Joi, 28 Martie 2024
113

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

Joi, 28 Martie 2024
69

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

Joi, 28 Martie 2024
72

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...