Tradițiile românilor: 12 ianuarie, Sfânta Muceniță Tatiana

În fiecare an, pe data de 12 ianuarie, Biserica Ortodoxă o pomenește pe Sfânta Muceniță Tatiana.

Această sfânta muceniță a trăit pe vremea împăratului Alexandru Sever, în secolul al treilea. Refuză să se căsătorească, alegând să rămână pură și să trăiască în numele Domnului nostru Iisus Hristos. Datorită vieții sale exemplare, este inclusă în rândul diaconițelor de la Biserica din Roma, în ciuda vârstei sale fragede, 15 ani.

 

 Este dusă în templul zeului Apolo pentru a aduce jertfă în numele acestuia. Totuși, Tatiana în loc de a-l cinsti pe acesta, se ruga la Mântuitor. Iar în urmă rugăciunilor sale, pământul se cutremură iar statuile zeului și o bună parte a templului au căzut că secerate.

Într-o altă zi sfânta este dusă la templul zeiței Artemis, pentru a îi aduce jertfă și acesteia. Conform tradiției, templul a fost cuprins de flăcări când mucenița se apropie de el deoarece, în urmă rugăciunii pe care abia o terminase, fulgere au coborât din cer.

La foarte multe chinuri a fost supusă sfânta muceniță pentru simplul fapt că își mărturisi credință în Mântuitorul nostru, nefiindu-i frică să spună faptul că este creștină. Este aruncată în foc, în ghearele fiarelor sălbatice, este biciuită și îi sunt scoși ochii. Totuși, Tatiana rămâne neclintită în credință ei, refuzând să se închine la idoli. Astfel, judecătorul hotărî să fie tăiat capul Sfintei Tatiana.

Capul Sfintei Tatiana poate fi văzut la Catedrala mitropolitană din Craiova, în în raclă în care se găsesc și moaștele Sfântului Ierarh Nifon, patriarh al Constantinopolului și ale Sfinților Mucenici Serghie și Vah.

Odată ce Constantinopolul este cucerit de otomani în anul 1453, pe vremea domnitorului Neagoe Basarab, Craioveneștii aduc capul Sfintei și moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul la Mănăstirea Bistrița din județul Vâlcea. Mai mult, după reorganizarea Mitropoliei Olteniei, dintre anii 1950 și 1955, capul Sfintei Mucenițe Tatiana va fi dus într-o prima faza la Episcopia Râmnicului iar mai apoi la Catedrala mitropolitană Sfântul Dimitrie din Craiova.

Sursa: calendarulortodox.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Mihaela Arhip: P L A N I F I C A R E A

astăzi, 12:10

Un teanc de scrisori, o întâlnire pe străzile din Iaşi şi una în Botoşaniul pe care nu şi l-a rupt niciodată din suflet, convorbiri telefonice şi câteva cărţi îm...

Șase migranți prinși la Prut, înainte de a intra ilegal în România! (Video)

astăzi, 11:26

Acțiunea a fost posibilă ca urmare a schimbului operativ de date dintre autoritățile de frontieră de pe cele două maluri ale Prutului. Cooperarea transfrontalieră dintre România și Repub...

Titularizare 2025: Pe 15 iulie are loc proba scrisă, VEZI centrele de concurs din Botoșani!

astăzi, 10:22

Accesul candidaților în sălile de concurs în vederea susținerii probei scrise se va face în intervalul orar 7.00 – 8.00. După primirea subiectelor, durata de redactare a lu...