11 ianuarie, Ziua Internațională a cuvântului Mulțumesc

11 ianuarie, Ziua Internațională a cuvântului Mulțumesc

Ziua Internațională a cuvântului „Mulțumesc“ este celebrată anual încă din anul 1984. Este cuvântul ce simbolizează respect, prețuire și recunoștință, dar pe care adesea uităm să îl folosim. 

În fiecare an pe data de 11 ianuarie este sărbătorită Ziua Internațională a cuvântului „Mulțumesc”. Ziua este motiv de sărbătoare pe tot globul, dar și motiv de a le arăta celor din jur prețuire și respect.

Istoria acestei zile nu este cunoscută încă, dar indiferent de motiv, oamenii aleg să sărbătorească această zi tocmai pentru a le arăta celor din jur aprecierea și iubirea.

În vechile scrieri, „mulțumesc” era „multunesc”, care însemna mult-unire – legătura dintre doi oameni și unirea cu Dumnezeu.

În limba engleză, „thank you” derivă din „think” (gândire) – „mă gândesc la tine, nu voi uita ce ai făcut” – ca și în cazul germanului „danke”.

Rusescul „spasibo” înseamnă „spasi Bog”, adică „Domnul să te păzească”.

Cum se spune „mulțumesc” în alte limbi

-Germană – Danke;

 -Italiană – Grazie;

- Engleză – Thanks;

- Franceză – Merci;

- Maghiară – Kosonom sepen;

- Filandeză – Kiitos;

- Cehă – Díky;

- Croată – Hvala;

- Daneză – Tak;

- Norvegiană – Takk;

- Olandeză – Bedankt;

- Poloneză – Dzieki;

- Portugheză – Obrigado;

- Spaniolă – Gracias;

- Suedeză – Tack;

- Mongolă – Tand baiarlalaa;

- Turcă – Tesekkur ederim;

- Vietnameză – Lam on.

Ziua Internațională a cuvântului „Mulțumesc“ – Cum este bine să răspunzi

Când ți se spune „mulțumesc” este bine să răspunzi astfel:

- cu plăcere;

- nu ai pentru ce;

- pentru nimic;

- cu drag;

- și eu îți mulțumesc!

Sursa: Libertatea.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Uluitoarele ouă „închistrite” de Rogojești și faima lor europeană. Cum a ajuns un cătun din Botoșani capitală culturală!

astăzi, 11:47
12

Cătunul Rogojești, din județul Botoșani, nu are cine știe ce faimă în România, deși la nivel european este considerat un adevărat miracol cultural.Mica așezare este situată l...

Delicii sănătoase: secretul din spatele succesului laboratorului de patiserie "Cuptorul Nelei" (galerie foto)

astăzi, 11:05
144

Cu o viziune clară, Nela Andrici, inginer în industria alimentară, a înființat un laborator de patiserie specializat în produse din aluat dospit, oferind o gamă diversificată de...

Comercianții de carne prinși pe picior greșit de forțele de ordine, s-a lăsat cu amenzi de aproape 40.000 de lei!

astăzi, 10:46
61

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, cu sprijinul specialiștilor din cadrul Direcției Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și a Inspecto...