Sute de botoșăneni au asistat la ceremonialul dedicat Micii Uniri (foto)

Manifestările prilejuite de Ziua Micii Uniri au debutat, vineri, de la ora 11:00, la Monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza din fața Inspectoratului Județean de Poliție, când prefectul județului Botoșani, Valentin-Alexandru Colbu, a trecut garda de onoare în revistă.

După intonarea imnului de stat al României și oficierea serviciului religios, colonelul în rezervă, Sergiu Balanovici, a vorbit despre „Contribuții botoșănene la Unirea Principatelor Române”. Evenimentul a continuat cu depuneri de coroane și jerbe de flori în acordurile Imnului Eroilor la Monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza și s-a încheiat cu defilarea detașamentului de onoare și intonarea ”Horei Unirii”.

Sute de botoșăneni au asistat la întregul ceremonial, îndurând temperaturile scăzute de afară. La final, cu toții și-au dat mâinile și au format o horă.

Tot vineri, în fața Palatului Administrativ din Piața Revoluției, se desfășoară, de la ora 13:00, un spectacol extraordinar de muzică populară și patriotică, în cadrul căruia vor evolua artiștii Sofia Vicoveanca, Daniela Condurache, Elena Mandrescu, Petronela Rusu, Alina Hutu, Constantin Petrescu și Loredana Calin. Conducerea artistică este asigurată de maestrul Ioan Cobâlă, în timp ce dirijor este Ciprian Potoroacă.

Întreaga manifestare este organizată de Consiliului Județean Botoșani.

Ziua de 24 ianuarie a rămas în istoria românilor ca data la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române, în anul 1859. După mai mulți ani în care pașii spre îndeplinirea acestei dorințe au fost „mărunțiți” de atitudinea marilor puteri ale Europei, aceasta a devenit realitate, într-un context favorabil, care a dus, pe parcurs, la transformarea „României” de atunci într-un stat modern, aducând pentru prima dată câteva elemente occidentale în viața românilor.




 

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bogdan Andone își prezintă scuzele după victoria Botoșaniului cu Dinamo: ”Vreau să explic de ce mi-am ieșit din fire!”

astăzi, 08:48
99

Bogdan Andone (49 de ani), antrenorul celor de la FC Botoșani, a avut o ieșire nervoasă la partida câștigată cu Dinamo, 2-1. Tehnicianul s-a certat cu arbitrul partidei, în prima r...

Verdictul medicilor în cazul morții artistului de 40 de ani, din Botoșani. ”Nu a suferit, s-a stins brusc...”

astăzi, 08:12
491

Durere imensă în familia cunoscutului artist Daniel Relenschi. Fratele său, Cătălin, care devenise la rândul său cunoscut prin creațiile plastice, s-a stins din viață la doar 40 de...

Orașul în sărbătoare: O nouă pictură stradală în Botoșani! (Foto)

astăzi, 07:34
265

În Parcul Primăriei Municipiului Botoșani, începând de miercuri, 24 aprilie, cetățenii pot admira o nouă pictură stradală. Potrivit prof. Claudia Hârtie, de la Școal...