Suntem, realmente, creatori de rai sau de iad!

Suntem, realmente, creatori de rai sau de iad!

Ar trebui sa fim extrem de precauti atunci cand ne exprimam parerea despre altii (partener de viata, copii, frati si surori, vecini, politicieni etc.), fiindca ceea ce noua ni se pare gresit in primul moment, ar putea fi absolut normal pentru cel in cauza. Din pacate, insa, milioane de oameni vorbesc zilnic intr-un mod negativ si jignitor despre semenii lor. Dar, conform principiului cauzei si efectului, acest fapt nu poate avea decat consecinte negative si in propria noastra viata, in care se va petrece, inevitabil, o perturbare. Iar unii se mai mira ca se simt rau, ca sunt mereu raciti, ca sufera de niste afectiuni usoare, ca sunt expusi la dureri si la probleme financiare sau ca se afla, frecvent, in mijlocul unor conflicte interumane.

Dar de cele mai multe ori, interdependenta dintre comportamentul negativ si aparitia acestor perturbari nu este sesizata. Aruncati o privire asupra propriului dvs. anturaj si veti observa ca acele persoane care-si "umplu" comunicarea interumana cu aprecieri negative, acuzatoare, ingrijorate si pline de invidie vor atrage permanent, in propria lor viata, probleme mai mici sau mai mari - de comunicare, de sanatate, profesionale sau financiare.

Realitatea este ca atunci cand condamnam si evaluam, din cauza sentintei nu mai recunoastem, in general, adevaratele valori ale personalitatii celui in cauza. Astfel ca relatia noastra este mai degraba una cu sentinta, decat una cu valorile launtrice ale persoanei respective.

Sa revenim, deci, si sa sesizam sansa pe care-o avem pentru autocunoastere si schimbare comportamentala: incercati, de pilda, sa traiti o zi intreaga conform celor trei site ale lui Socrate, nespunand nimic negativ, jignitor sau acuzator la adresa semenilor dvs. Acesta ar fi inceputul iubirii vindecatoare.

Atentie la cuvinte!

Viata de zi cu zi si relatiile interumane - private sau profesionale - sunt determinate printre altele in mod decisiv de ceea ce exprimam in cuvinte.
 
Aceasta afirmatie suna putin cam nerealist la o prima vedere, dar ea poate fi permanent confirmata de insasi viata cotidiana. Fiecare cuvant si fiecare fraza rostite au un anumit model de energie si de vibratie, care se reflecta in viata noastra, conform principiului atractiei - atat in pozitiv, cat si in negativ.

Printre cuvintele si expresiile cu tenta negativa se numara, de pilda: groaznic, sinistru, aiurea, pervers, anormal, ingrozitor, sminteala, nu e intreg la cap, ce tampit sunt, boarfa etc. Si chiar daca astazi unele din aceste cuvinte au intrat in limbajul obisnuit si nu mai sunt percepute in sensul lor adevarat, ele au, totusi, vibratia corespunzatoare: "ingrozitor de bine" sunt doua mesaje opuse, care ajung la fel de discordante in subconstient si trebuie prelucrate. Cel care spune frecvent: "Sunt un tampit" chiar ajunge s-o creada la un moment dat, iar cel ce-i numeste pe altii "niste smintiti" ii si vede astfel si creeaza un camp energetic negativ, care, la randul lui, produce o oarecare forta de aspiratie, de atractie. Cei care prin cuvintele lor accentueaza preponderent negativul si care, in contactele lor interumane, prezinta o comunicare mai degraba apasatoare si neesentiala vor avea mai multe probleme in viata.

Si opusul este, fireste, valabil - daca cineva are un mod de a comunica preponderent optimist, pozitiv si constructiv, acest lucru se va reflecta, de asemenea, in conditiile sale de viata.

Ce semeni, aia culegi

Fiecare om este creatorul propriilor conditii si imprejurari de viata, de aceea este bine sa avem permanent in vedere urmatoarele:

* Cuvintele si gandurile de grija si de teama atrag si mai multa ingrijorare, tristete si suferinta.
* Cuvintele si frazele rostite de un impatimit al criticii (o forma apasatoare de energie) atrag tot mai numeroase situatii de viata neplacute, pentru ca acest "apreciator" cronic sa aiba parte de si mai multe ocazii de a critica.

Bine dai, bine ai!

Viata personala si relatiile cu ceilalti oameni vor deveni un chin permanent pentru persoana respectiva.

* Cuvintele pline de optimism, de curaj si de incredere in sine atrag, in schimb, situatii de viata placute si pozitive.
* Energiile exprimate de oameni toleranti si recunoscatori atrag, de asemenea, situatii de viata agreabile. Acestora viata le va produce mai multa bucurie si vor fi rasplatiti. Pentru ca, in realitate, ei au imprastiat samanta buna, iar acum culeg roadele corespunzatoare.

Legile naturii, ale rezonantei, atractiei si vietii functioneaza permanent in acest mod. Indiferent de cum evolueaza propriile noastre conditii de viata, participam tot timpul la ele. Fie ca le acceptam sau nu. Lumea exterioara, perceptibila, a unui om, la fel ca si fericirea sau suferinta, se prefigureaza precis si individual, conform atitudinii sale, a criteriilor valorice, a ideilor, deciziilor, sistemelor religioase, convingerilor si dupa continutul discutiilor sale.

Va dati seama cat de uriasa este puterea si raspunderea fiecaruia dintre noi pentru propria viata? In ce masura depinde de noi ca sa fim fericiti? In loc sa intrati in logica raului (ceva rau atrage alt rau), mai bine straduiti-va sa alegeti din viata doar frumosul si binele. Ele ne sunt la indemana. Totul e sa le vedem si sa le folosim.

Fiti, asadar, vigilenti si decideti clar, in fiecare moment al vietii, in ce mod de a gandi si de a vorbi sa investiti energia atat de pretioasa. Pentru ca sunteti, realmente, creatori de rai sau de iad. (Formula AS)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

astăzi, 19:49
5

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

astăzi, 19:02
30

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

astăzi, 18:22
29

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...