Ministrul de Interne cere brățări electronice pentru cei care își bat partenerul de viață

Ministrul de Interne cere brățări electronice pentru cei care își bat partenerul de viață

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat, luni, la bilanţul Poliţiei Române, că pasul următor pentru stoparea violenţei domestice trebuie să fie introducerea brăţărilor electronice, deoarece 40 la sută dintre cei care au o interdicţie de a se apropia de victimă încalcă această obligaţie. Brăţările electronice ar urma să fie montate atât agresorului, cât şi victimei pentru ca sistemul să semnalizeze încălcarea distanţei de protecţie stabilită de instanţă, scrie News.ro.

Carmen Dan a afirmat, luni, că se înregistrează o creştere a cazurilor de violenţă domestică, deşi a fost schimbată legislaţia în acest sens.

“Vreau să subliniez un aspect care, în 2017 a fost definit ca îngrijorător, iar efectele din 2018 ne-au confirmat din păcate acele temeri. Este vorba de violenţa domestică. Înregistrăm o creştere cu şase procente a acestor infracţiuni însă problema nu este procentul, ci trendul. Asta pentru că de cinci ani înregistrăm creşteri pe acest tip de violenţe. Am schimbat legislaţia, am stabilit prin ordin de ministru procedura emiterii ordinului de protecţie provizoriu de către poliţişti. Chiar şi în aceste condiţii constatăm că un procent foarte mare, de 40% dintre cei care au o interdicţie de a se apropia de victimă, încalcă această obligaţie”, a afirmat ministrul Afacerilor Interne.

Carmen Dan a precizat că pasul următor trebuie să fie introducerea brăţărilor electronice.

“Acest lucru ne face să ne gândim foarte serios la pasul următor care este proiectul pentru introducerea brăţărilor electronice. Am discutat despre acest proiect cu colegii mei din Parlament şi am constatat că există o susţinere din partea tuturor forţelor politice. Ideea este că un astfel de proiect nu poate fi abordat simplist, de genul: hai să cumpărăm brăţările şi să le montăm agresorilor. Discuţia trebuie să aibă în vedere cine asigură dispecerizarea semnalului emis de către aceste dispozitive, cine asigură platforma informatică, cine asigură mentenanţa sistemului, cine asigură intervenţia. De aceea, înainte de a avea o prevedere legislativă este nevoie să avem o formulă tehnică viabilă a acestui mecanism”, a explicat Carmen Dan.

Ea a precizat că există consultări cu STS-ul pentru că o soluţie ar fi ca dispecerizarea să fie asigurată de platforma 112, dacă acest lucru este posibil.

Carmen Dan a precizat că acele dispozitive trebuie montate atât agresorului, cât şi victimei.

“În cazurile de violenţă domestică aceste dispozitive trebuie montate şi agresorului, dar şi victimei pentru ca sistemul să semnalizeze încălcarea distanţei de protecţie stabilită de instanţă. Aşadar, suntem la jumătatea drumului şi sper să identificăm anul acesta soluţia tehnică necesară astfel încât să ducem în Parlament un proiect de lege care să reglementeze utilizarea acestor dispozitive”, a menţionat Carmen Dan.

La rândul său, inspectorul general al Poliţiei Române, chestorul general Ioan Buda, a precizat că în două luni de la intrarea în vigoare a ordinului care permite poliţiştilor să emită ordine de restricţie provizorii au fost emise 1.300 de astfel de documente de căre poliţiştii din întreaga ţară.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Dorohoianca de 10 la Bacalaureat, după contestații: „Este nevoie de foarte multă determinare”

Sâmbătă, 2 Iulie 2022
158

La nivelul județului Botoșani, după rezolvarea contestațiilor, șapte candidați au obținut media 10, printre care și o elevă din Dorohoi.Anamaria-Adelina Gîrțu a învățat la ...

De sâmbătă, comunicarea hotărârilor din procesele civile se va face, din oficiu, prin e-mail

Sâmbătă, 2 Iulie 2022
124

În cazul deciziilor luate de instanțele civile, comunicarea lor urmează să se facă, începând de sâmbătă, în primă fază, prin e-mail, potrivit unei legi oficializa...

Atenţionare de călătorie: În Bulgaria au intrat în vigoare noi prevederi referitoare la taxele de drum

Sâmbătă, 2 Iulie 2022
319

În Bulgaria, începând cu luna iulie, au intrat în vigoare noi prevederi referitoare la taxele de drum (TOLL) pentru circulaţia autovehiculelor de transport marfă şi pasageri...