Sindicaliștii, despre varianta înghețării salariilor: "Sper să fie o glumă"

Sindicaliștii, despre varianta înghețării salariilor: "Sper să fie o glumă"

Sindicalistii condamna varianta de lucru de a fi inghetate salariile in 2019, asa cum a spus ministrul de Finante, sperand ca este o gluma si ca nu vor ramane simpli spectatori in cazul in care chiar se va trece la fapte.

"Nu vom lasa lucrurile in felul acesta, dupa ce am fost cei mai pagubiti in privinta majorarii salariale. Chiar daca nu era o crestere semnificativa, dar cat era, 10-15%, pentru noi era importanta. Cand au construit Legea, ei au proiectat-o. Cred ca si-au facut niste calcule matematice pe buget. Acum, sa vina sa spuna ca ingheata salariile mi se pare o mare prostie. Unde mai respecta acel plan guvernare pe care ni l-au afisat in fata ochilor pe toate canalele ca isi respecta promisiunile?

E o prostie. Daca Guvernul adopta o asemenea strategie, va dati seama ca nu va fi bine din punct de vedere social. Nu vom ramane simpli spectatori la o asemenea luare de masura. Eu sper fie o gluma, ministrul sa fi dat doar o idee", a declarat Ion Zoican, sindicalist din invatamant.

Pe de alta parte, Dumitru Costin, liderul BNS, spune ca nu este surprins de aceasta varianta, precizand ca a atras atentia unui astfel de pericol in urma cu mai mult timp.

"Nu stiam de un astfel de scenariu, asa cum l-a numit domnul ministru Teodorovici, insa nu ne surprinde, pentru ca noi avertizam inca de anul trecut, dar nimeni nu se uita in gura noastra, pentru ca paream niste ciudati, liderii de sindicat, cand spuneam: Aveti grija o sa avem problema cu legea salarizarii in sectorul bugetar ca riscam sa facem la fel ca cu fosta lege. (...)

Semnale certe veneau cu putina vreme in urma cand s-a facut ultima rectificare bugetara. In momentul in care umbli la niste indicatori cheie in economiei, cand ai incetinire a cresterii economice, era clar ca sistemul macroeconomic da semne ca si-a epuizat perioada de crestere pe care ai estimat-o. Asta inseamna ca ai riscuri in ceea ce priveste zona de venituri bugetare. (...) Sunt cateva cheltuieli in buget obligatorii, una e cea cu fondul de pensii. (...) In momentul in care ai problema cu evolutia economica, (...) inseamna ca vei avea problema de ansamblu pe care trebuie s-o rezolvi. (...) Atunci vezi ce tipuri de cheltuieli poti sa tai sau sa reduci", a declarat Dumitru Costin, liderul Blocului National Sindical.

Declaratiile vin dupa ce ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, spune ca este o varianta de lucru inghetarea salariilor din 2019, asa cum reiese din documentul prezentat de liberalul Florin Citu, dar asta ar presupune inclusiv aplicarea mai rapida a Legii Salarizarii, adica in 2020, nu pana in 2022.

Teodorovici spune ca a discutat deja despre aceasta varianta cu ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, dar a refuzat sa spuna daca liderul PSD Liviu Dragnea este de acord. Ziare.com

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Un sucevean a primit ficatul unui botoșănean aflat în moarte cerebrală

Vineri, 14 Iunie 2019
607

Echipa de la Centrul de transplant Iaşi a efectuat, în noaptea de miercuri spre joi, o prelevare de organe de la un donator din Botoşani aflat în moarte cerebrală, care era internat pe ...

Sute de mii de angajaţi ar putea profita după o decizie prin care un procuror a obţinut în instanţă daune morale uriaşe!

Joi, 13 Iunie 2019
2184

Un procuror a câştigat în instanţă daune morale de 14.400 de euro, după ce a dat în judecată instituția pentru nerespectarea condițiilor minimale de lucru. De asemenea, el va primi și o s...

IMPORTANT: Ce teste genetice sunt recomandate înainte de a rămâne însărcinată și în timpul sarcinii

Miercuri, 12 Iunie 2019
394

Când spunem set de analize uzuale pentru gravide, nu ne gândim automat și la testări genetice. Pe acestea le privim cumva cu teamă și ne dorim să nu ajungem să le vedem prescrise de ...