Preotul Ioan Ungureanu de la Schit Orăşeni a fost caterisit, prin decizia Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei!
BOTOSANI

Mai bine de două luni jumătate le-au trebuit autorităţilor clericale din cadrul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei să ia o decizie în privinţa parohului de la Schit Orăşeni, cercetat în cadrul Consistoriului pentru neascultare, clevetire şi nepomenirea chiriarhului locului.

Preotul Ioan Ungureanu de la Schit Orăşeni a fost caterisit, prin decizia Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei!

Preotul Ioan Ungureanu, parohul Bisericii din Schit Orăşeni, a fost caterisit prin decizia Consistoriului Eparhial din cadrul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, la două luni şi jumătate de la momentul la care faţa bisericească a fost oprită de la oficierea de slujbe.

În tot acest timp, preotul Ungureanu a fost invitat în faţa Consistoriului să-şi explice atitudinea, însă a refuzat de fiecare dată să răspundă invitaţiilor. Acum decizia a fost luată. Nu este însă definitivă, preotul Ioan Ungureanu având posibilitatea să conteste sancţiunea. Dacă, în urma contestaţiilor, aceasta va rămâne definitivă, postul ocupat de fostul paroh va deveni vacant şi va fi ocupat de un alt preot.

"A fost caterisit, hotărârea a fost aprobată, i s-a comunicat, din câte ştiu că la sfârşitul săptămânii trecute a şi primit-o. Vreau să vă spun că fostul preot Ungureanu este singurul preot de mir de parohie din Patriarhia Română care a mai rămas în situaţia asta. Au mai fost două cazuri în judeţul Neamţ. Un caz în martie, la Parohia Dochia, preotul Savin Vasile, în luna martie, şi a mai fost un caz, la sfârşitul lunii iunie, cu fiul acelui preot, la rândul său preot la Baratca. Şi tată şi fiu s-au îndreptat, fără niciun fel de presiuni. Aceşti doi preoţi, tată şi fiu, au făcut mărturisirea de credinţă şi slujesc acum cu ceilalţi preoţi şi sunt în comuniune, iar lucrurile au intrat pe făgaşul normal. Părintele Ungureanu rămăsese singurul, în afară de cei care au fost deja caterisiţi, patru la număr în toată ţara: unul de la Episcopia Covasnei şi Harghiei, unul de la Alba Iulia, unul de la Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor şi unul de la Oradea- preoţi de mir care, pentru că nu s-au îndreptat, au fost caterisiţi. Şi preotul Ungureanu a primit aceeaşi sancţiune, ne pare rău pentru asta, neacceptând să se întoarcă. Ceilalţi preoţi din ţară au plecat din parohiile lor", spune preotul Marian Timofte, vicarul administrativ al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Preotul Ioan Ungureanu nu a putut fi contactat de reporterii Ştiri.Botoşani.Ro pentru a-şi expune punctul de vedere în legătură cu sancţionarea sa.

Reamintim că, la începutul lunii mai, preotul Ioan Ungureanu a fost oprit de la slujbe, sancţionat fiind astfel pentru faptul că a refuzat să-l mai pomenească pe chiriarhul locului, acuzându-l de erezie pe ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, pentru că ar fi semnat documente ecumeniste în cadrul Sinodului Pan-Ortodox din Creta. De asemenea, fostul preot Ungureanu a fost învinuit de schismă, de insultă, calomnie, defăimarea şi clevetirea în public, de instigare la atitudini şi fapte negative, de săvârşirea Sfintelor Taine şi erurgii cu nerespectarea prevederilor tipiconale, navetism, de neascultarea faţă de autorităţile bisericeşti şi de contrazicerea publică a poziţiei oficiale a Bisericii.

 

Spune-ne opinia ta