Apel pentru sprijinirea activităţii Căminului de Bătrâni de la Truşeşti!

La aproape doi ani de la situaţia dificilă în care s-au regăsit atât personalul cât şi beneficiarii Căminului pentru Persoane Vârsnice de la Truşeşti, un nou episod neplăcut marchează activitatea unităţii.

Apel pentru sprijinirea activităţii Căminului de Bătrâni de la Truşeşti!

Într-un memoriu adresat Comisiei de Dialog Social, liderul Sindicatului Impact, Camelia Socianu, atrage atenţia asupra dificultăţilor financiare cu care se confruntă din nou Căminul pentru Persoane Vârstnice de la Truşeşti.

În cadrul Centrului activează 23 de salariaţi care au grijă de mai bine de 40 de persoane în vârstă, cu probleme de sănătate şi aflate în situaţii de risc social.

"Problemele au început odată cu terminarea Programului de interes naţional "Dezvoltarea reţelei naţionale de cămine pentru persoanele vârstnice". În perioada de derulare a programului, finanţarea era asigurată de la bugetul de stat, iar după închiderea programului, susţinerea financiară de la bugetul de stat este de cel mult 10% din necesarul stabilit anual de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, la care se asigură 60% din pensiile beneficiarilor, dar cea mai mare parte este asigurată de către autoritatra publică locală – Primăria comunei Truşeşti. În aceste condiţii, în anul trecut şi în prima jumătate a acestui an au fost acumulate datorii la furnizori, utilităţi şi către ANAF de peste 100 de mii de lei, datorie care îngreunează foarte multe funcţionarea în condiţii optime a centrului", explică liderul Camelia Socianu.

Ca atare, este solicitat ajutorul tuturor parlamentarilor botoşăneni pentr asigurarea unei finanţări normale şi legale pe termen lung, având în vedere că închiderea centrului nu poate fi o opţiune. Cei 42 de beneficiari ar aruncaţi în stradă în pragul iernii dar şi 23 de familii vor avea de suferit prin pierderea locului de muncă a întreţinătorului de familie.

"Una dintre soluţiile care pot duce la redresarea financiară a centrului este modificarea procentului din necesarul stabilit anual şi asigurat din bugetul de stat la cel puţin 60%, având în vedere că din iulie 2017 pentru centrele pentru persoanele cu dizabilităţi, din subordinea Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului se asigură finanţarea integrală din bugetul statului", adaugă Camelia Socianu.

O altă posibilitate ar fi transformarea căminului pentru bătrâni într-un centru rezidenţial destinat protecţiei şi promovării drepturilor persoanelor adulte cu handicap şi preluarea acestora în subordinea DGASPC Botoşani, soluţie care pare a fi acceptată şi de Ministerul Muncii.

 

Spune-ne opinia ta