Spitalul Judeţean, abandonat de medicii rezidenţi. În ultimii doi ani, doar 28 au rămas în unitatea sanitară

Sănătatea botoşăneană are nevoie urgentă de resuscitare, prin aport de medici tineri. Însă mulţi dintre rezidenţii care s-au angajat să deservească specialităţile medicale au renunţat la gândul de a se stabili în Botoşani.

Spitalul Judeţean, abandonat de medicii rezidenţi. În ultimii doi ani, doar 28 au rămas în unitatea sanitară

Judeţul Botoşani nu abundă de atractivitate- nu avem drumuri, nu avem infrastructură, nu avem economie, iar dacă lucrurile vor continua să alunece pe panta pe care au pornit-o nu vom mai avea nici sănătate.

Spitalul Judeţean de Urgenţă Mavromati, cea mai mare unitate sanitară cu paturi din zonă, simte acut lipsa specialiştilor în multe secţii şi nici rezidenţii nu se înghesuie să se întoarcă pe posturile ocupate la rezidenţiat.

"Avem 28 de medici care au semnat contractul cu spitalul, adică au fost medici rezidenţi pe post în cadrul Spitalului Judeţean. Aceşti medici în ultimii doi ani au optat să renunţe la contractul cu Spitalul Judeţean din varii motive. O parte din ei au venit şi şi-au exprimat opţiunea de a renunţa, o altă parte nu au mai dat niciun semn, motiv pentru care conducerea le-a încetat contractul de muncă din motive disciplinare", declară medicul Ştefan Bercea, purtătorul de cuvânt al Spitalului botoşănean.

Specialităţile acestora erau medicină de urgență, chirurgie plastică, anestezie și terapie intensivă, neonatologie, laborator, epidemiologie, diabet, alergologie, neurologie pediatrică, medicină internă, obstetrică-ginecologie şi medicina muncii.

Conducerea Spitalului nu se poate îndrepta însă în instanţă împotriva acestor medici, pentru că decizia Curţii Constituţionale arată că atât timp cât ei pentru munca prestată au primit un salariu unitatea nu poate să-i dea în judecată pentru recuperarea banilor câştigaţi cinstit.

Procedura arată astfel: pentru a ajunge medic specialist, trebuie urmată Facultatea de Medicină, care ţine şase ani. După terminarea facultăţii, absolvenţii se pot înscrie la concursul naţional de rezidenţiat unde se poate opta pentru o anumită specialitate, funcţie de punctajul obţinut la examen, funcţie de ceea ce îşi doreşte absolventul sau de disponibilitate. Şi rezidenţiatul se modifică de la an la an, după cum arată metodologia.

"Sunt ani în care sunt locuri comune şi pe loc şi pe post şi sunt ani în care se dă examen separat, absoventul nu poate să se înscrie la mai multe spitale simultan. De la un an la altul metodologia se schimbă. După ce a promovat concursul de rezidenţiat, absolventul poate opta pentru a face rezidenţiatul pe loc sau pentru a face rezidenţiatul pe post. La finalul rezidenţiatului, cei care au optat pe loc, nu au un contract cu o unitate medicală, urmând să-şi caute ulterior, cei care au optat pe post, teoretic, la finalizarea şi promovarea examenului de specialitate sunt angajaţi ai spitalului pentru care au optat la începutul rezidenţiatului. Este cazul celor 28 de medici rezidenţi", explică medicul Ştefan Bercea.

Din anumite motive, dacă rezidentului nu i-a plăcut specialitatea aleasă, sau colectivul sau oraşul, poate renunţa la postul respectiv.

"Problema este în perioada în care spitalul a scos postul la concurs nu mai poate scoate respectivul post la concurs, acel post rămânând blocat timp de 4-7 ani. De fapt asta e durerea cu rezidenţii pe post: blochează postul respectiv şi spitalul nu-l mai poate scoate la concurs pentru ocupare. Şi dacă găseşti între timp un alt medic care chiar îşi doreşte să lucreze în spital, posturile sunt repartizate prin normativ. Dacă într-un spital ai în normativ şase medici, nu poţi să angajezi şapte", spune purtătorul de cuvânt al spitalului.

În prezent, Spitalul Judeţean Mavromati are încheiate contracte cu 50 de rezidenţi pe post.

"Rezidenţiatul pe post înseamnă că îţi efectuezi stagiul de rezidenţiat în centrul universitar, dar eşti angajatul spitalului, eşti plătit de spital. La finalizarea stagiului, te întorci la spitalul respectiv. Nu ştim dacă actualii rezidenţi se vor întoarce- poate unii nu", spune Ştefan Bercea.

În ultimii doi ani, 28 de rezidenţi care şi-au finalizat stagiul de rezidenţiat şi-au început activitatea în Spitalul Judeţean dar sunt specialităţi în care este nevoie de specialişti. De exemplu, în Secția ATI își desfășoară activitatea un număr de șase medici, însă necesarul ar fi de 13 medici, în timp ce la UPU sunt 14 medici, iar pe lângă aceștia ar trebui să mai lucreze încă 12 medici. Deficit de medici este și la Compartimentul Primire Urgențe de la Secția de Pediatrie unde ar trebui să fie şase medici, dar este deservit de doar trei.

 

Spune-ne opinia ta