Sorina Pintea: Dezinfectanții neconformi au ajuns în peste 30 de spitale din toată țara

Direcțiile de Sănătate Publică din toată țara au dispus retragerea produselor neconforme rămase neutilizate, potrivit ministrului Sănătății. 

Sorina Pintea: Dezinfectanții neconformi au ajuns în peste 30 de spitale din toată țara

Dezinfectanții neconformi au ajuns în peste 30 de spitale din toată țara, a anunțat marți ministrul Sănătății, Sorina Pintea. Ea a dat, însă, asigurări că nu a existat niciun pericol pentru pacienții din aceste spitale, susținând că acele produse erau neconforme pentru fungi, nu pentru bacterii. De asemenea, Pintea a susținut că astfel de biocide nu au ajuns și la Institutul Marius Nasta, unde patru pacienți au murit recent din cauza unei bacterii spitalicești. Direcțiile de Sănătate Publică din toată țara au dispus retragerea produselor neconforme rămase neutilizate, potrivit ministrului Sănătății.

Sorina Pintea a fost întrebată cât timp au fost folosiți acești dezinfectanți neconformi în spitale: "Este greu să dau un răspuns, este o anchetă în curs, care tocmai aceste lucruri le va verifica", a fost răspunsul ministrului.

"Dacă se aplică protocoalele așa cum le avem, nu există un pericol pentru sănătatea pacientului. Și atunci mă veți întreba de ce am făcut aceste plângeri: pentru că orice produs trebuie să fie conform", a susținut ministrul Sănătății, potrivit Hotnews.ro.

Direcțiile de Sănătate Publică din toată țara au dispus retragerea produselor neconforme rămase neutilizate, potrivit ministrului Sănătății. 

"Menționez că aceste produse se folosesc pentru dezinfecția suprafețelor și a instrumentarului și ulterior la sterilizare", a adăugat Sorina Pintea. 

Ministrul Sănătății a explicat, marți dimineață, de unde a pornit acest caz: "În cursul anului 2018, inspectorii Inspecției Sanitare și ai DSP au efectuat verificări cu privire la eficacitatea produselor biocide folosite nu doar în sistemul sanitar, ci și în saloanele de înfrumusețare. Au fost verificate 15 produse biocide, 3 dintre acestea prezentând neconformități cu privire la eficacitatea fungicidă. Au fost reverificate în laboratoare aceste produse, iar neconformitățile s-au confirmat. Prin urmare, Ministerul Sănătății a dispis efectuarea unei plângeri penale vizavi de două societăți, una din București și una din județul Prahova, care comercializau aceste biocide."

Polițiștii au făcut, marți, percheziții în București, Ilfov și Prahova, la locuințele unor persoane și la sediile sociale și punctele de lucru ale unor firme care în 2018 ar fi produs și vândut mai multor spitale dezinfectanți care nu îndeplineau standardele de performanță în distrugerea bacteriilor. 

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a precizat că aceste percheziții au loc în urma unei plângeri făcute de Ministerul Sănătății în 10 ianuarie, precizând că biocidele respective erau "neconforme", nu diluate.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Procurorii Anticorupție au plecat la Suceava cu tot cu directoarea de la Mavromati! (Foto, Video)

astăzi, 12:30
527

Ofițerii Direcției Generale Anticorupție au ieșit însoțiți de Monica Adăscăliței, actualul manager al Spitalului Mavromati.Monica Adăscăliței a urcat în mașina Jandarmerie...

Actorii botoșăneni care au călcat pe covorul roșu de la Cannes revin în Botoșani! (Foto)

astăzi, 11:55
131

Comunitatea Rușilor Lipoveni din Botoșani, împreună cu Uniunea Armenilor din România - sucursala Botoșani, invită publicul pe 24 martie, la ora 12.30, în Sala “Eminescu&rd...

Mesaj devastator pentru politicieni de la copilul unor români care muncesc în Italia: ”I-au înstrăinat pe părinții mei!” / ”Noi o să fim puterea țării!”

astăzi, 11:25
176

La doar 15 ani, Denis, un adolescent de origine română născut și crescut în Italia, a devenit subiectul unei dezbateri intense după ce a postat pe rețelele de socializare un mesaj pat...