Tu știi ce mănânci? Iată cum ar trebui să fie carnea pe care o luăm ca proaspătă și ce îi fac unii producători

Tu știi ce mănânci? Iată cum ar trebui să fie carnea pe care o luăm ca proaspătă și ce îi fac unii producători

Desi are legea de partea lui, romanului ii este aproape imposibil sa afle de unde provine si ce contine buna parte din carnea proaspata din comert. In aceste conditii - convins ca ia un aliment proaspat - omul risca sa puna pe masa familiei o carne injectata cu conservanti sau cu cine stie ce alti aditivi alimentari.

Asta desi legea ii da consumatorului roman dreptul la o informare "corecta, completa si precisa" cu privire la alimentele pe care le gaseste in comert.

Dupa aderarea la UE, Romania a adoptat mai multe regulamente si directive comunitare, care ar fi trebuit sa ne ofere acces la si mai multe informatii despre produsele de la raft, ca sa putem afla cu usurinta, de pe etichete, nu doar ce contin alimentele din magazine si piete, ci si informatii care ne-ar ajuta sa le alegem pe cele mai sanatoase.

Din pacate, desi avem o multime de legi nationale si europene de partea noastra, suntem in continuare obligati sa ne aleagem carnea proaspata tot la ghici. Iata de ce:

Ce ar trebui sa stim, inainte sa ne alegem o bucata de carne

Niciun consumator n-ar trebui sa fie nevoit sa-si aleaga carnea proaspata inainte sa stie cateva lucruri esentiale despre ea, este de parere presedintele Asociatiei InfoCons, Sorin Mierlea.

"Inainte de toate, ar trebui sa stim de unde provine aceasta carne. Indiferent daca e din Romania, din Brazilia, din Statele Unite... nu conteaza. Consumatorul are dreptul sa stie. Apoi, normal ar fi ca pe eticheta sa fie trecut si numele producatorului, astfel incat fiecare sa stie impotriva cui sa se indrepte atunci cand produsul nu e conform cu asteptarile...

Apoi, in cazul carnii - ca si in cazul altor produse prezentate drept proaspete - e important sa cunoastem lista ingredientelor. V-ati putea intreba despre ce ingrediente vorbim, in cazul unei bucati de carne proaspata? Ei bine, de multe ori produsele pe care le consideram noi proaspete au adaos de sare sau de E-uri cu rol de conservant. Acestea se folosesc pentru a prelungi termenul de valabilitate al carnii si pentru a o face sa arate mai bine. Si normal ar fi ca un consumator sa cunoasca toate acestea lucruri.

Si la fel de important ar fi sa cunoastem si conditiile de depozitare a carnii. Daca ea trebuie tinuta la temperaturi cuprinse intre 3 si 5 grade Celsius, sa spunem, consumatorul ar trebui sa o stie. Ca sa n-o mai urce in autobuz pe caldura si s-o mai plimbe pe la vecini pana se strica...

Nu in ultimul rand, in cazul in care animalul de la care provine carnea a fost hranit cu cereale sau alte plante modificate genetic, consumatorul ar trebui sa poata afla asta de pe eticheta", a explicat pentru Ziare.com Sorin Mierlea.

In plus, am spune noi, e important ca pe fiecare bucata de carne vanduta sa figureze si informatii cu privire la valoarea nutritionala a acesteia. In baza acestor date, consumatorul ar putea aprecia cata carne poate manca fara sa ia in greutate sau fara sa isi provoace diverse probleme de sanatate.

Din pacate, de pe etichetele carnii vandute in piete si magazine, romanul nu are nicio sansa sa afle toate aceste informatii.

Cum este, de fapt, etichetata carnea proaspata

Pe etichetele bucatilor de carne vandute vrac nu figureaza decat numele produsului si pretul. In unele cazuri e trecuta si tara de provenienta a carnii. Si cam atat.

Nici vorba despre informatii privind producatorul sau eventualii aditivi folositi pentru prelungirea duratei de valabilitate. In plus, nici vorba despre vreo informatie legata de modul in care a fost hranit animalul de la care provine carnea.

La polul opus, etichetele carnii proapete ambalate contin o multime de informatii. Din pacate, multe dintre ele ii sunt absolut inutile consumatorului.

Spre exemplu, pe etichete sunt inscrise coduri alcatuite din litere si cifre cu ajutorul caror s-ar putea identifica, in teorie, ferma in care a crescut animalul sau abatorul in care acesta a fost sacrificat. In unele cazuri, e suficient sa cauti codul pe internet si gasesti macar cateva date generale legate de societatea care a crescut si sacrificat animalul de la care provine carnea. Citeste mai departe...
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Exercițiu cu forțe și mijloace în teren al pompierilor ISU în municipiile Botoșani, Dorohoi Săveni! (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
110

În același timp, au fost cuprinse de flăcări o stație de transfer deșeuri din municipiul Dorohoi și o vulcanizare din orașul Săveni.Acesta a fost scenariul unui exercițiu cu forțe ...

Acțiune de prevenție a polițiștilor în stațiile CFR Botoșani și Leorda, au discutat și cu călătorii din trenuri! (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
78

În cadrul activităților desfășurate au fost transmise recomadări cu privire la comportamentul pe care trebuie să îl adopte cetățenii pentru a nu deveni victime ale faptelor antisoc...

„Satul meu în cărți și ie”, activitate dintr-un proiect care a reunit școli din județul Botoșani și Republica Moldova (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
242

Școala Gimnazială Nr. 1 Albești, Școala Gimnazială Nr. 1 Sulița și Gimnaziul Step-Soci, raionul Orhei din Republica Moldova au desfășurat o nouă activitate în cadrul proiectului transf...