Respirația urât mirositoare poate fi un simptom al diabetului. Iată și alte cauze nebănuite și cum să rezolvați problema

Respirația urât mirositoare poate fi un simptom al diabetului. Iată și alte cauze nebănuite și cum să rezolvați problema


Foto: Doctorul Zilei

De cele mai multe ori halena, aşa cum este denumită medical respiraţia neplăcută, este dată de cariile dentare care uneori sunt insesizabile, dar şi de reţinerea de resturi de mâncare printre dinţi şi igiena deficitară a acestora.

Paradontoza este şi ea semnalată prin respiraţie, dar şi alte boli mai grave precum ciroza hepatică sau diabetul.

Medicii oferă un scurt ghid pentru identificarea şi tratarea halenei. Dacă dentistul nu găseşte probleme la nivelul dinţilor şi gingiilor, însemnă că sursa problemei este alta şi trebuie să vă adresaţi unui alt specialist.

„Întotdeauna halena este un semnal de alarmă. De cele mai multe ori, ea este însoţită şi de alte simptome, precum setea excesivă, la diabet”, spune medicul internist Aurelia Constantin.

1. BOLI GRAVE

Ceea ce pare o problemă de igienă poate ascunde şi afecţiuni mai grave precum diabetul sau bolile de ficat şi rinichi precum ciroza hepatică sau cancerul hepatic.

„În cazul cirozei hepatice mirosul este cel de amoniac, asta din cauza lipsei acidităţii gastrice care nu mai neutralizează microbii. Astfel, acolo se produce putrefacţie. În schimb, diabetul emană un miros de mere stricate”, mai explică medicul.

2. ALIMENTE

Există şi alimente care înrăutăţesc problema respiraţei urât mirositoare. Consumul de carne roşie în cantitate mare poate fi o cauză posibilă. Asta pentru că resturile de carne cauzează cele mai urâte mirosuri, dar şi brânza.

3. ANUMITE PASTILE

De altfel, tratamentul medicamentos poate şi el determina halena. Există peste 400 de medicamente care pot determina scăderea cantităţii de salivă din gură.

4. ALCOOL ŞI TUTUN

În mod normal, saliva este cea care curăţă cavitatea bucală de resturile de mâncare. Aşadar, cei care au mereu gura uscată, afecţiune cunoscută sub denumirea de xerostomie, pot emana un miros urât din cauza resturilor rămase în gură.

Alcoolul şi tutunul sunt şi ele surse de miasmă. „Fumătorii au halena foarte urâtă, la fel şi cei care consumă alcool. Alcoolul etilic e volatil şi miroase, iar dacă stagnează mult în stomac, aşa cum se întâmplă în cazul alcoolicilor, este şi mai rău. În plus, cei care au acest viciu tind să îşi neglijeze igiena personală”, mai spune medicul Aurelia Constantin.

5. BOLI RESPIRATORII

Halena poate fi şi indicatorul unei infecţii respiratorii. De asemenea, respiraţia urât-mirositoare, combinată cu durerile de gât şi probleme la înghiţire pot semnala o inflamaţie la nivelul amigdalelor.

Soluţii anti-halenă

Pentru a scăpa de respiraţia neplăcută, câteva trucuri vă pot fi de un real folos:

Curăţaţi bine dinţii şi folosiţi aţă dentară. Este valabil şi pentru cei care poartă placă. Rezidurile de mâncare sunt cele care miros urât.

Mâncaţi mai multe fructe şi legume, în special mere şi portocale. Astfel de alimente conţin multă apă ceea ce aface ca, în cavitatea bucală, să se secrete mai multă salivă. Saliva este modalitatea prin care corpul nostru menţine respiraţia proaspătă.
Beţi ceai verde. Polifenolii din ceai vă protejează împotriva cariilor şi a respiraţiei neplăcute.

 

doctorulzilei.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Constipatia poate indica o afectiune mai grava?

astăzi, 18:17
219

Constipatia este caracterizata prin defecatii rare sau dificile si scaune tari sau uscate la intervale de 3-4 zile in decursul unei saptamani.Adesea, scaunele tari sunt rezultatul absorbtiei in ex...

Grupuri de manifestanti din tara au ajuns la Bucuresti pentru a participa la protest!

astăzi, 17:23
141

Numeroase grupuri de manifestanti din tara au ajuns sambata la Bucuresti pentru a participa la protestul "Romania spune nu coruptiei. Toti pentru justitie", programat incepand cu ora 18:00 i...

CAS 2018 și formularul 600: Poți ajunge să datorezi la stat mult mai mulți bani decât ai încasat din activități independente

astăzi, 14:55
315

Depunerea formularului 600 pentru persoanele fizice autorizate (PFA) și ceilalți contribuabili ce au obținut venituri din activități independente peste un anumit plafon în 2017 este unul di...