Respirația urât mirositoare poate fi un simptom al diabetului. Iată și alte cauze nebănuite și cum să rezolvați problema

Respirația urât mirositoare poate fi un simptom al diabetului. Iată și alte cauze nebănuite și cum să rezolvați problema


Foto: Doctorul Zilei

De cele mai multe ori halena, aşa cum este denumită medical respiraţia neplăcută, este dată de cariile dentare care uneori sunt insesizabile, dar şi de reţinerea de resturi de mâncare printre dinţi şi igiena deficitară a acestora.

Paradontoza este şi ea semnalată prin respiraţie, dar şi alte boli mai grave precum ciroza hepatică sau diabetul.

Medicii oferă un scurt ghid pentru identificarea şi tratarea halenei. Dacă dentistul nu găseşte probleme la nivelul dinţilor şi gingiilor, însemnă că sursa problemei este alta şi trebuie să vă adresaţi unui alt specialist.

„Întotdeauna halena este un semnal de alarmă. De cele mai multe ori, ea este însoţită şi de alte simptome, precum setea excesivă, la diabet”, spune medicul internist Aurelia Constantin.

1. BOLI GRAVE

Ceea ce pare o problemă de igienă poate ascunde şi afecţiuni mai grave precum diabetul sau bolile de ficat şi rinichi precum ciroza hepatică sau cancerul hepatic.

„În cazul cirozei hepatice mirosul este cel de amoniac, asta din cauza lipsei acidităţii gastrice care nu mai neutralizează microbii. Astfel, acolo se produce putrefacţie. În schimb, diabetul emană un miros de mere stricate”, mai explică medicul.

2. ALIMENTE

Există şi alimente care înrăutăţesc problema respiraţei urât mirositoare. Consumul de carne roşie în cantitate mare poate fi o cauză posibilă. Asta pentru că resturile de carne cauzează cele mai urâte mirosuri, dar şi brânza.

3. ANUMITE PASTILE

De altfel, tratamentul medicamentos poate şi el determina halena. Există peste 400 de medicamente care pot determina scăderea cantităţii de salivă din gură.

4. ALCOOL ŞI TUTUN

În mod normal, saliva este cea care curăţă cavitatea bucală de resturile de mâncare. Aşadar, cei care au mereu gura uscată, afecţiune cunoscută sub denumirea de xerostomie, pot emana un miros urât din cauza resturilor rămase în gură.

Alcoolul şi tutunul sunt şi ele surse de miasmă. „Fumătorii au halena foarte urâtă, la fel şi cei care consumă alcool. Alcoolul etilic e volatil şi miroase, iar dacă stagnează mult în stomac, aşa cum se întâmplă în cazul alcoolicilor, este şi mai rău. În plus, cei care au acest viciu tind să îşi neglijeze igiena personală”, mai spune medicul Aurelia Constantin.

5. BOLI RESPIRATORII

Halena poate fi şi indicatorul unei infecţii respiratorii. De asemenea, respiraţia urât-mirositoare, combinată cu durerile de gât şi probleme la înghiţire pot semnala o inflamaţie la nivelul amigdalelor.

Soluţii anti-halenă

Pentru a scăpa de respiraţia neplăcută, câteva trucuri vă pot fi de un real folos:

Curăţaţi bine dinţii şi folosiţi aţă dentară. Este valabil şi pentru cei care poartă placă. Rezidurile de mâncare sunt cele care miros urât.

Mâncaţi mai multe fructe şi legume, în special mere şi portocale. Astfel de alimente conţin multă apă ceea ce aface ca, în cavitatea bucală, să se secrete mai multă salivă. Saliva este modalitatea prin care corpul nostru menţine respiraţia proaspătă.
Beţi ceai verde. Polifenolii din ceai vă protejează împotriva cariilor şi a respiraţiei neplăcute.

 

doctorulzilei.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Exista copii destepti carora nu le place invatatura. Trebuie sa-i fortam sa invete?

astăzi, 20:30
303

 Există copii deştepţi, cu potenţial, cărora nu le place învăţătura. Trebuie să-i forţăm să înveţe sau nu?Pr. V. Thermos: Intr-adevăr, cred că acesta este un fe...

Povestea mașinii cu roți de tren a lui Gheorghe Gheorghiu-Dej

astăzi, 19:06
538

Gheorghe Gheorghiu-Dej, liderul comunist, a fost foarte pasionat de automobile. Puțin sunt cei care știu că pe lângă limuzina ZIL, Dej a avut și un automobil cu roți de tren.În a...

Cum afli cine iti foloseste calculatorul cand nu esti prin preajma

astăzi, 17:57
445

Daca vrei sa stii cum sa afli cine iti foloseste calculatorul atunci cand nu esti acasa, trebuie sa te bazezi doar pe una din functiile standard ale Windows.Se intampla uneori sa fim nevoiti sa im...