Poveștile inimii: "Medicul fericit" care a salvat viața unei fete de 22 de ani, din Botoșani!

Poveștile inimii: "Medicul fericit" care a salvat viața unei fete de 22 de ani, din Botoșani!

 Dr. Victor Costache  

Să-i numim România discretă. Sau tăcută. Într-o smerenie pe care doar ei, salvatorii, o pot avea. În timp ce privim hipnotizați spectacolul televizoid, în timp ce ne certăm cu vecinul, cu copilul, cu șeful, în fiecare zi în care ne uităm părinții, în care ne omorâm pruncii cu nepăsarea noastră, în fiecare oră a neputinței de a iubi, de a ierta, de a uita... În acest timp se petrec minuni. În discreție, în tăcere, în smerenie. Ei sunt salvatorii.

Doctorul Victor Costache este unul dintre ei. Dintre cei care cred în minuni chiar și atunci (sau mai ales atunci!) când minunile se nasc în vârful bisturiului. Este dintre cei care s-au întors acasă, să salveze inimi care altfel poate că ar fi încetat să bată. Victor Costache este "un medic fericit". În România!
 
A câștigat multe premii. În țară și în străinătate. A lucrat în Franța, la Spitalul Universitar din Toulouse, a făcut rezidențiatul în chirurgie cardiovasculară. Șapte ani de stagii de specialitate în centrele din Toulouse și Grenoble. A reușit la examenul de medic specialist chirurgie cardiovasculară și toracică, tot în Franța. Un an, apoi, a practicat chirurgia cardiacă la Institutul Inimii din Quebec, Canada. Aici s-a specializat în chirurgia cardiacă minim-invazivă și TAVI.
 
S-a întors în România în urmă cu cinci ani. Astăzi este director medical și Şeful Secţiei de Chirurgie Cardiovasculară şi Toracică la Spitalul European Polisano, din Sibiu. Este, de asemenea, conferențiar universitar si coordinator de doctorate la Facultatea de Medicină din Sibiu.
 
Este autorul mai multor premiere în domeniul chirurgiei cardiovasculare: primul anevrism de aortă abdominal rupt tratat Endovascular din România, primul anevrism toracic rupt tratat Endovascular din România, prima protezare mitrală endoscopică cu tehnologie RAM din lume și record mondial pentru cel mai complex caz de patologie aortică tratat endovascular.    
 
Doctorul Victor Costache ne asigură că nu este singurul medic întors acasă pentru a salva inimi de români. Și, ce este mai important, niciunul dintre colegii săi nu regretă această decizie! Vă invităm să citiți un interviu oferit redacției Știri.Botoșani.Ro de către medicul care salvează inimi:


"Tânăra din Botoșani a suferit cea mai gravă urgență din medicină!"

În urmă cu câteva zile, echipa condusă de doctorul Costache, din Sibiu, a mai reușit o minune: viața unei tinere de 22 de ani, din Botoșani, merge mai departe. Doctorul o numește “o mare realizare profesională și umană”.

-O desfășurare de forțe impresionantă s-a derulat miercuri, 10 aprilie, pentru a salva viața unei tinere de 22 de ani, din Botoșani. Specialiști din Botoșani, Iași, Târgu Mureș și Sibiu au reușit ca, în doar câteva ore, să intervină exemplar pentru ca inima acestei tinere să nu se oprească. Domnule doctor Victor Costache, cât de gravă era situația, din punct de vedere medical?

-Tânăra din Botoșani a suferit, din păcate, cea mai gravă urgență din medicină. Este vorba despre o disecție de aortă, o formă complexă a disecției de aortă. Practic, aorta, vasul de sânge care iese din inimă s-a rupt pe toată lungimea lui, de la nivelul valvei până la nivelul arterelor spre membrele inferioare. Această patologie, dacă nu este tratată în urgență, practic 50% din bolnavi mor în primele 24 de ore, urmând ca la fiecare 24 de ore să se mai piardă încă 50% dintre ei, până nu mai rămâne nici unul.

-Care este starea pacientei în prezent?

-În prezent, tânăra este în afara oricărui pericol. A fost operată în Spitalul European Polisano MedLife, în secția de chirurgie cardiovasculară, care este de fapt secția clinică a Facultății de Medicină din Sibiu. Intervenția a durat patru ore și jumătate, iar pacienta în momentul de față este, cum spuneam, în fara oricărui pericol și va fi externată marți din spital.

-A fost o muncă de echipă, începând cu medicii de la Botoșani, apoi specialiștii din Iași, Târgu Mureș și, bineînțeles, Sibiu. Cum ați reușit să vă coordonați pentru a ajunge la acest final fericit?

-Da, vreau să mulțumesc celor care s-au implicat în managementul rapid al tinerei, echipa de cardiologie din Botoșani, împreună cu șefa de secție, doamna doctor Matei. Doamna doctor chiar a fost o eroină care, după ce a diagnosticat rapid această boală gravă, s-a luptat să găsească imediat o soluție de transport rapid. Mii de multumiri colectivelor SMURD Iași și Târgu Mureș, care au găsit soluția de a o aduce în centrul nostru de boli cardiovasculare, pacienta fiind operată în cadrul programului național de chirurgie cardiovasculară în parteneriat cu Casa de Asigurări de Sănătate, practic, pacienta fiind evident o urgență majoră, neavând nimic de achitat.

De asemenea, este de menționat echipa medicală care a participat, în afară de mine (doctor Victor Costache, conferențiar universitar la Facultatea de Medicină și directorul medical al Spitalului European Polisano MedLife, nota red.), ceilalți chirurgi, și anume doctorul Felix Farcaș și doctorița Anca Chitic, echipa de anestezie coordonată de doctorul Constantin Condac, și echipa de cardiologie, doctorița Cristina Pitiș, împreună cu colega ei, doctorița Tatiana Melnic.

-De ce a fost nevoie ca o pacientă din Botoșani să ajungă la Sibiu pentru a putea fi salvată? 

-Această urgență se rezolvă, din păcate, doar în maximum patru centre de boli cardiovasculare din țară, iar Sibiul este unul dintre ele. Acum un an această urgență se rezolva și la Iași, dar după cum știți o parte din infrastructura centrului de boli cardiovasculare a ars anul trecut și încă nu este în regim de funcționare. Atunci celelalte centre ne-am mobilizat să recepționăm aceste urgențe majore - pentru ca pacienții să nu aibă de suferit - atât cât se poate, la noi în țară, unde avem un deficit foarte mare de specialiști în acest domeniu și de centre de boli cardiovasculare.

-Sunteți unul dintre medicii care s-au întors în România, după ce ați activat mulți ani în Franța.

-Eu am terminat Facultatea de Medicină din Iași și imediat după facultate am dat rezidențiatul în Franța, l-am făcut în centrele din Toulouse și Grenoble, acolo am făcut și specialitatea și primariatul. M-am întors în România la sfârșitul lui 2013 și am demarat activitatea  primului centru de chirurgie cardiovasculară și boli cardiovasculare, la Facultatea de Medicină Sibiu, în cadrul Spitalului European Polisano Medlife.

-Ați regretat vreodată că v-ați întors în țară? 

-Centrul a fost un parteneriat între facultatea de Medicină de stat și un spital privat nou, bine dotat - vedeți că se poate și este un succes, atunci când se vrea,  parteneriatul public-privat în medicină este o reală solutie - iar pacienții au numai de câștigat. În momentul de față avem o echipă de superprofesioniști la Sibiu și, de când am început activitatea, peste 6000 de inimi au fost salvate. Evident, ca și în cazul tinerei din Botoșani (care este o mare realizare profesională și umană), nimeni dintre colegii mei, pentru că mai sunt mulți colegi veniți din Franța sau din Germania și care s-au întors în România în cadrul echipei noastre, nimeni nu regretă această alegere!


Din nou, din România discretă, tăcută, smerită, ajunge până la noi un mesaj dătător de speranță. Un mesaj care ne redă încrederea în oameni și, mai ales, ne spune că nu e totul pierdut: “Din Romania, Victor Costache, un medic fericit”.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Oameni Academiei, Scrisoare-Protest către ministrul Educației și Cercetării: ”Consecințele dezastruoase sunt inevitabile!”

Friday, 17 January 2025

Facem precizarea că Institutul ”A.D.Xenopol” – Academia Română, Filiala Iași, este condusă de ilustrul prof.univ.doctor academician Gheorghe Cliveti, istoric născut î...

VIDEO cu artistul Grigore Leșe în această dimineață, înainte de a pleca din Botoșani!

Thursday, 16 January 2025

Un concert aplaudat la scenă deschisă de publicul prezent în sala Teatrului ”Mihai Eminescu” din Botoșani. După evoluția din cadrul Galei, după ce s-a deplasat la hotel, pe fon...

Grete Tartler, pe scena de la Botoșani: ”Alegerea mea ca laureat în acest an aduce și un omagiu lui Mihai Eminescu!”

Wednesday, 15 January 2025

Momentul cel mai așteptat al Zilelor Eminescu a avut loc în seara zilei de 15 ianuarie, pe scena Teatrului din Botoșani, și anume decernarea Premiului Național de Poezie ”Mihai Eminesc...