Nimeni nu este vinovat pentru tragedia familiei Hârtopeanu din Săveni, care şi-a pierdut fetiţa la două zile de la naştere- sunt concluziile comisiei de anchetă!
BOTOSANI

Niciunui cadru medical nu-i este imputabilă moartea unui bebeluş, la două zile după naştere- aceasta este concluzia comisiei de anchetă care şi-a încheiat activitatea. Examenul medico- legal a indicat prezenţa streptococului beta-hemolitic de tip B.

Nimeni nu este vinovat pentru tragedia familiei Hârtopeanu din Săveni, care şi-a pierdut fetiţa la două zile de la naştere- sunt concluziile comisiei de anchetă!

   FOTO: Ştiri.Botoşani.Ro

Comisia medicală ce a anchetat împrejurările în care o fetiţă de două zile s-a stins în Maternitatea botoşăneană şi-a încheiat cercetarea, concluziile fiind comunicate prin intermediul purtătorului de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Mavromati, medicul Ştefan Bercea, care nu a făcut însă parte din această comisie. Din cauza acestui fapt, explicaţiile prezentate de reprezentantul spitalului nu au fost de natură a răspunde la toate întrebările publicului în legătură cu ceea ce s-a întâmplat cu micuţa care s-a născut pe 8 martie şi a decedat două zile mai târziu, în condiţiile în care, admit chiar şi cadrele medicale, mama a parcurs toate controalele necesare.

"Comisia care a anchetat cazul a concluzionat: cauza decesului a fost insuficienţa respiratorie acută pe fondul unei bronhopneumonii congenitale, diagnostic susţinut de hemoculturile pozitive la 48 de ore. Din momentul naşterii, copilul a fost urmărit de personalul medical fără a sesiza, până la ora 5:00, vreun factor de evoluţie nefavorabil. La ora 5:00, s-a constatat că nou- născutul prezintă febră şi insuficienţă respiratorie acută, fiind luată decizia de a fi transferat în secţia de terapie intensivă nou- născuţi. În această secţie s-a recoltat hemocultură, s-au iniţiat măsurile de menţinere a funcţiilor vitale, evoluţia fiind nefavorabilă. După 12 ore s-a înregistrat decesul nou- născutului", declară medicul Ştefan Bercea.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului, protocolul implementat în cadrul unităţii prevede că toţi nou- născuţii internaţi iniţial în Terapie Intensivă Nou- Născuţi sunt monitorizaţi prin recoltarea de probe imediat ce intră în Secţie. "În schimb, în cazul nou- născuţilor care sunt internaţi iniţial în Secţia de Neonatologie şi care nu prezintă semne de infecţie sau alte semne de boală nu se recoltează standard aceste probe. Aceste probe se recoltează doar în momentul în care copilul prezintă anumite semne şi simptome".

Cât despre acuzaţiile mamei, care a declarat că atunci când a sesizat că fetiţa ei prezintă semne de febră şi că nu a găsit un cadru medical care să confirme starea de boală, comisia de anchetă a transmis că a vizualizat imaginile de pe camerele de supraveghere din intervalul ora 1: 00- ora 5:00 şi că se vede că nou- născutul "a fost văzut la ora 3:00 şi la ora 5:00 dimineaţă, persoana care a semnalat faptul că bebeluşul prezenta febră a fost un cadru medical. Medicul de gardă a văzut copilul la ora 21:00, când a discutat cu mama şi i-a atras atenţia că dacă apar semne de boală, are buton de panică în salon pe care poate să apese şi să cheme personalul medical. Acestea au fost concluziile comisiei", a adăugat medicul Ştefan Bercea.

Imaginile de pe camerele de supraveghere nu au fost puse la dispoziţia presei pe motiv că persoana desemnată să opereze aceste înregistrări nu era la serviciu, însă aceste imagini au ajuns la anchetatorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoşani.

De ce nu s-a sesizat faptul că mama era purtătoare a streptococului beta-hemolitic de tip B? Pentru că analizele nu au fost gata la timp. Mai exact, în urma cazului din toamna trecută, când un alt bebeluş a murit după naştere din cauza aceluiaşi streptococ, s-a iniţiat un protocol care prevede că oricărei gravide care se internează în spital i se recoltează probe la naştere, secreţia vaginală şi amniocultura. Numai că rezultatele au venit după ce copila ajunsese în stare foarte gravă.

Un alt detaliu interesant pe care mămica l-a susţinut a fost acela că, la ora 3:00, o doamnă a adus laptele pentru fetiţă iar când i s-a spus că are febră, "doamna" respectivă- neidentificată până în prezent în sensul calităţii medicale, i-ar fi spus mamei că micuţa are colici, nu febră, administrându-i un tratament pentru colici.

"Nu am cunoştinţă de faptul că personalul să dea tratament fără recomandarea medicului şi nici raportul nu precizează faptul că personalul din subordine administrează tratament fără recomandarea medicului. Legat de alimentaţia nou- născutului cu lapte, în Spital există două protocoale: în Secţia de normoponderali administrarea laptelui se face în baza recomandării medicului, de către asistentul de tură sau de către infirmieră. În Secţia de Terapie Intensivă, administrarea laptelui se face tot la recomandarea medicului de către asistentă", a explicat medicul Ştefan Bercea.

Rămân însă întrebări fără răspuns: putea fi evitată tragedia? Există vreun cadru medical care să fie responsabil de această tragedie? Varianta mamei, care povesteşte că dimineaţa "doamna care a adus laptele" a spus că va merge să cheme o asistentă dar se teme să o cheme că doarme și să nu o deranjeze, este adevărată sau nu?

În timpul în care Raluca Hîrtopeanu lupta pentru viaţa copilului ei, un alt bebeluş trecea prin aceeaşi nenorocire, însă a găsit resursele necesare pentru a se salva. În luna septembrie a anului trecut, un alt bebeluș a murit la 30 de ore de la naștere, în Maternitatea Botoșani. Bebelușul a murit tot din cauza unei bronhopneumonii cu streptococ beta-hemolitic de grup B.

Despre acest subiect, Ştiri.Botoşani.Ro a scris iniţial aici:

Bebeluș mort în Maternitatea Botoșani la două zile după naștere! Poliția a deschis dosar pentru ucidere din culpă! FOTO

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Vești sumbre pentru bugetari: din ianuarie anul viitor revine impozitarea progresivă!

Luni, 18 Martie 2024
273

Salariile bugetarilor ar putea îngheța pentru a reduce cheltuielile. Mai mult, anunță Marcel Boloș, ministrul de finanțe, impozitarea progresivă ar putea fi implementată în Rom&acir...

Mama lui Ayan, mesaj emoționant către comunitate: ”Este pentru prima dată când mă mândresc ca sunt româncă!”

Luni, 18 Martie 2024
5297

Ayan locuia la Tudora, cu bunicii, iar părinții munceau în Londra. Duminică, o veste cruntă i-a năucit: copilul lor nu era de găsit.Au urmat mai bine de 24 de ore de căutări, cu o mo...

Patru tineri din Botoșani, deținători de droguri, depistați și sancționați de jandarmi!

Luni, 18 Martie 2024
207

La finalul săptămânii trecute, în urma acțiunilor executate de jandarmii botoșăneni împreună cu Serviciul Județean de Combatere a Criminalității Organizate Botoșani î...