Bebeluș mort în Maternitatea Botoșani la două zile după naștere! Poliția a deschis dosar pentru ucidere din culpă! FOTO

Durere fără margini și multe întrebări fără răspuns pentru doi soți din județul Botoșani. Ceea ce ar fi trebuit să fie cea mai mare bucurie din viața de cuplu s-a transformat în cea mai mare durere după ce fetița lor a murit la doar două zile de la naștere, în Secția de Obstetrică și Ginecologie Botoșani.

Bebeluș mort în Maternitatea Botoșani la două zile după naștere! Poliția a deschis dosar pentru ucidere din culpă! FOTO

 Foto: Micuta in timp ce dormea, fotografiata de mamica  

Raluca Hârtopeanu, o tânără în vârstă de 20 de ani, din Săveni, a adus pe lume o fetiță chiar de Ziua Mamei, pe 8 Martie. A adus pe lume, prin cezariană, o fetiță frumușică foc, cu o greutate de 3.410 grame. A avut o sarcină fără probleme, controalele pe care le-a făcut regulat nu au evidențiat că ar exista vreo problemă. Și totuși, la doar două zile după ce a născut, și-a pierdut pruncul mult dorit.

Soțul Ralucăi povestește că pe data de 7 martie a venit cu soția sa la Maternitatea Botoșani pentru un control, sarcina ajungând la 38 de săptămâni și câteva zile. Medicul care a monitorizat-o pe toată perioada sarcinei i-a spus că trebuie să rămână în spital, dar nu pentru că ar fi vreo problemă, ci pentru că i-a venit sorocul. Tânăra a rămas internată, iar a doua zi a născut.

De la fericire la agonie!

Nu a apucat să se bucure prea tare de fiica sa pentru că starea de sănătate a micuței s-a degradat la două zile de la naștere, iar în data de 10 martie bebelușul s-a stins. Părinților li s-a spus că fetița ar fi avut bronhopneumonie și steptococ beta-hemolitic de tip B.

"În ultima lună, la trei-patru zile, tot făcea controale. În data de 7 martie după ce a văzut-o doamna doctor a spus că nu mai pleacă acasă, că în curând va naște și să rămână în spital (...) Astăzi am aflat că pe data de 7 martie, la ora 10.00, i s-au făcut analize, dar nu a fost așa. Copilul când era la Terapie Intensivă au spus că are Staphylococcus aureus, apoi ni s-a zis că nu mai e ăsta, că e streptococul beta-hemolitic", a spus Dumitru Hârtopeanu.

Raluca Hârtopeanu susține că, după ce a născut, nu au existat nicio secundă semne că fetița ar avea vreo problemă de sănătate și spune că toate cadrele medicale au asigurat-o că fetița e sănătoasă și că vor pleca în curând acasă. Coșmarul a început în noaptea de 9 spre 10 martie. Tânăra mămică, deși aflată la prima sarcină, și-a dat seama imediat că ceva nu este în regulă cu fetița. Le-a spus acest lucru și cadrelor medicale, dar menționează că i s-a transmis că nou-născutul are doar colici. 

"Am născut și mi-au spus că e foarte bine copilul, mi l-au dat să îl pup și m-au coborât la Reanimare. M-au ținut acolo să îmi facă tratamentul, mi-au adus la un moment dat fetița, am văzut-o un pic și abia pe 9 martie m-au urcat în salon. Mi-au adus fetița, a fost totul bine ziua, iar seara au venit medicii și au spus că totul este ok și este bine și pe 10 martie vom merge acasă. La ora 03.00 noaptea, când a venit o doamnă să îmi aducă laptele, i-am spus că fetița are febră. A spus că nu are febră ci are colici și mi-a adus ceva pentru colici, după care a plecat. Eu i-am spus din nou că are febră și, deși sunt la prima sarcină, îmi dau seama că ceva nu e în regulă", a spus Raluca.

FOTO: Fotografii făcute de mămică pe când fetița trăia și nu dădea semne de boală


"Au început să țipe la mine că de ce nu am anunțat mai din timp"

Tânăra spune că a căutat ajutor cu fetița în brațe pe holurile Maternității, dar a fost trimisă în salon și abia dimineață, cu puțin înainte de ora 06.00, și cadrele medicale și-au dat seama că ceva nu este în regulă, după cum spune mămica. 

"Am ieșit pe hol, în sala de gardă a asistentelor, nu era nimeni. Am ieșit cu fetița pe hol, am mers în alte săli și a ieșit somnoroasă doamna care mi-a adus laptele. Dimineață când a revenit s-a uitat și a spus că va merge să cheme o asistentă dar se teme să o cheme că dorm și să nu o deranjeze. Au început să țipe la mine că de ce nu am anunțat mai din timp. Păi eu am anunțat... Au luat fetița, eu am început a plânge și am reușit să intru unde au dus-o. Deja era pusă cu tubul de oxigen, era vânătă. Fetița ofta, nu putea să respire, și după câteva ore a murit. Nu mi-au făcut nicio analiză la internare. Nu mi-a spus nimeni că ar fi vreo problemă. Pe 27 februarie am făcut analize și nu era niciun stafilococ, niciun streptococ", a mai spus Raluca Hârtopeanu.

Tatăl a luat luni sicriul cu trupul neînsuflețit al îngerașului și l-a dus acasă. Marți va fi externată și soția sa, iar cei doi părinți își vor înmormânta copilul pe care de acum îl vor vedea doar în pozele pe care au reușit să le facă în primele ore de viață.

"Nu a fost tratat copilul cum trebuia, când am cerut să vină la mine o asistentă trebuia să vină, cred că vin să lucreze, nu să doarmă, când avem nevoie ar trebui să fie lângă noi", a spus cu amărăciune mămica.

Cazul a ajuns și în atenția polițiștilor, fiind deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, deocamdată privind fapta, nu și o persoană. Ancheta se va derula sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoșani.


Explicațiile de după...

Și la nivelul Spitalului Județean Mavromati a fost declanșată o anchetă.

"În cursul zilei de luni conducerea spitalului a întrunit comisia care anchetează toate decesele până la un an care se va ocupa în zilele următoare de ancheta în cazul nou-născutului care a decedat în ziua de 10 martie în cadrul Secției Neonatologie. În momentul în care la copil a apărut febra, în jurul orei 05.00 dimineața, medicii au recoltat analize medicale, hemocultura care a pus în evidență prezența streptococului beta-hemolitic de tip B la nou-născut. S-a inițiat tratamentul cu antibiotic în doză dublă, în jurul orei 10.00 copilul a făcut primul stop, s-a efectuat resuscitarea, iar apoi au mai urmat alte două stopuri", a precizat medicul Ștefan Bercea, purtătorul de cuvânt al Spitalului Mavromati. 

În luna septembrie a anului trecut, un alt bebeluș a murit la 30 de ore de la naștere, în Maternitatea Botoșani. Bebelușul a murit din cauza unei bronhopneumonii cu streptococ beta-hemolitic de grup B. Cazul se află în continuare în atenția procurorilor, care au declanșat o anchetă după ce părinții pruncului au făcut plângere.

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta