Cazuri de hepatită într-o şcoală din judeţul Botoşani!

Mai mulți copii care învaţă la o şcoală din judeţul Botoşani au fost diagnosticaţi cu Hepatita A, situaţia fiind atent monitorizară de autorităţile sanitare.

Cazuri de hepatită într-o şcoală din judeţul Botoşani!

Cazuri de Hepatita A au apărut încă de acum câteva luni în mai multe comunităţi de romi din localităţie Baranca de Cristineşti, Baranca şi Hudeşti, fiind peste 10 cazuri, medicul de familie raportând imediat situaţia la Direcţia de Sănătate Publică (DSP).

De curând, doi copii din Baranca, ce învaţă la Şcoala din Hudeşti, au fost diagnosticaţi cu boala mâinilor murdare. Un al treilea copil, frate cu cei doi, este suspect că ar avea boala mâinilor murdare.

„Există, în prezent, mai multe cazuri înregistrate în zonă. Situaţia este monitorizată în permanenţă de echipele noastre, care se deplasează zilnic la faţa locului”, susțin reprezentanții Direcției de Sănătate Publică.

Unitatea de învăţământ de unde provin elevii cu Hepatita A nu beneficiază de apă curentă.

Ciprian Manolache, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean, a declarat că cei doi copii, de clasa II-a și III-a, în cazul cărora deja a fost confirmat diagnosticul, sunt internați pe Secția de Boli Infecțioase.

”Mai sunt câțiva suspecți de hepatită dintre frații acestor copii, dar nu sunt confirmați cu virusul respectiv. La Baranca Cristinești au fost mai multe cazuri în luna iulie, când a debutat boala, dar a fost stopată în septembrie, la începutul școlii. La Baranca Cristinești, boala a fost adusă mai mult de adulți. Au fost vreo zece copiii care au contactat boala, dar acum nu mai sunt pentru că a intervenit Direcția de Sănătate Publică, a făcut dezinfecție, i-a vaccinat”, a declarat Ciprian Manolache.

Hepatita A se transmite atunci când o persoană vine în contact și/sau consumă alimente și/sau apă/gheață contaminate cu virusul hepatitic A, de obicei în condiții de igienă inadecvată.

După ce o persoană se infectează cu virusul hepatitic A, poate să dureze 2 până la 4 sau chiar 7 săptămâni până să apară semnele sau simptomele bolii. Acestea pot să difere în funcție de vârsta persoanei infectate. Unele persoane pot să nu prezinte simptome evidente, acestea numindu-se asimptomatice. De multe ori însă persoanele infectate se simt și arată bolnave. Majoritatea acestora vor avea nevoie de spitalizare.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Firmele care nu folosesc sistemul e-factura, pasibile de amenzi!

astăzi, 19:21
4

Ministerul Finanțelor vrea să prelungească perioada de neaplicare a amenzilor pentru contribuabilii care nu folosesc Ro e-factura."Încă de la începutul implementării sistemul...

Ce trebuie să facă șoferii dacă vor să radieze mașina dacă nu o mai folosesc, fără să o ducă la casat!

astăzi, 18:14
98

Procesul de scoatere definitivă a unei mașini din circulație presupune parcurgerea mai multor etape.Proprietarul sau delegatul trebuie să depună o serie de acte doveditoare la mai multe autor...

Atenție la fraudele informatice și la „investițiile” online! Iată cum vă puteți proteja!

astăzi, 17:13
57

În ultima perioadă se constată o creștere a sesizărilor referitoare la săvârșirea  unor infracțiuni de înșelăciune în mediul online care au ca bază folosirea &ic...